De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Tussentijds overstappen energieleverancier verstandig?

1 reactie Leestijd: 4 minuten

Veel mensen hebben een energiecontract van 3 jaar met een vaste prijs voor gas en stroom. Is het dan aantrekkelijk om tussentijds over te stappen? Consumentenprogramma Kassa heeft het uitgezocht en besteedt er zaterdagavond aandacht aan. Ook op Gaslicht.com kunt u er meer over te weten komen.

Hoe weet ik nou of het verstandig is om tussentijds op te zeggen?

Dat is heel simpel. Het heeft alleen zin om tussentijds op te zeggen als het prijsvoordeel bij een overstap groter is dan de opzegvergoeding die u moet betalen aan uw huidige energieleverancier.

Een 3-jarig contract afkopen en overstappen?

Of het slim is uw contract af te kopen, is afhankelijk van een aantal factoren. Welk tarief betaalt u nu? Hoe hoog is de opzegvergoeding en weegt dat op tegen de nieuwe aanbieding? Moet u de eventuele cashback terugbetalen als u opzegt? Heeft het nieuwe contract een vaste prijs of kan de leveringsprijs variëren gedurende de looptijd van uw contract?

Opzegvergoeding

Als u nog nooit bent overgestapt van energieleverancier of veranderd bent van contract, heeft u een overeenkomst voor onbepaalde tijd (zonder einddatum) en kunt u op ieder moment overstappen zonder opzegvergoeding. Uw nieuwe aanbieder regelt de complete overstap en kosteloze opzegging bij uw huidige energieleverancier.

Ooit al eens gewisseld van energieleverancier of contractsoort? Dan bent u hoogstwaarschijnlijk een contract voor bepaalde tijd aangegaan. Wanneer u tussentijds wilt overstappen van energieleverancier of product, kan de energieleverancier een opzegvergoeding in rekening rengen. De hoogte valt heel erg mee, omdat de NMa de opzegvergoedingen heeft gemaximeerd.

Voorbeelden van opzegvergoedingen

U wilt nu stoppen met uw energiecontract voor gas én voor elektriciteit. Het duurt nog 14 maanden voordat uw contract zou aflopen. Dat is minder dan 1,5 jaar. Uw energiebedrijf mag u nu maximaal 2 keer € 50 vragen. Dus in totaal betaalt u niet meer dan € 100 voor de opzegvergoeding aan uw energiebedrijf. Bij een aanmeldpremie hoger dan € 100 én een (actie)tarief per kWh en m3 lager dan uw huidige is het heel slim om tussentijds op te zeggen!

U wilt stoppen met uw 3-jarig energiecontract dat u eind 2009 heeft afgesloten. Het duurt nog meer dan 2,5 jaar voordat uw contract zou aflopen. Uw energiebedrijf mag u nu maximaal 2 keer € 125 vragen. Dus in totaal betaalt u niet meer dan € 250 voor de opzegvergoeding aan uw energiebedrijf. Vergelijk uw jaarkosten met de TOP 5 op Gaslicht.com. Is het verschil meer dan € 250 -en die kans is groot!- dan is het heel slim om tussentijds op te zeggen! Na een jaar zult u zich opnieuw moeten oriënteren.

U bent vorig jaar ingegaan op een telefonische aanbieding voor een 3-jarig contract voor gas en stroom, maar u wilt er weer vanaf. Het duurt nog 2 jaar voordat uw contract zou aflopen. Uw energiebedrijf mag u nu maximaal € 150 vragen. Vergelijk uw jaarkosten met de TOP 5 goedkoopste energiepakketten op Gaslicht.com. Is het verschil meer dan € 150 -en die kans is groot!- dan is het heel slim om tussentijds op te zeggen!
Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: vrijdag 5 februari 2010

Reacties (1)

Geplaatst door: joop van schijndel ()

kan Gaslicht.com mij waarschuwen voordat een contractsperiode afloopt?

Opmerking van de redactie op 09-09-2014
Via onze website kunt u eenvoudig de ContractWekker invullen: http://www.gaslicht.com/overstappen/contractwekker. Dit is een tool die u tijdig op de hoogte brengt van het aflopen van uw energiecontract, zodat u desgewenst kunt overstappen naar een andere energieleverancier of naar de verlengmogelijkheden kunt kijken.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie