Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Variabele energietarieven, wat gaat er 1 januari 2022 gebeuren?

17 reacties Leestijd: 3 minuten

Het nieuwe jaar is weer in zicht. En dat betekent dat overheidsheffingen, netbeheerkosten en variabele energietarieven per 1 januari gaan veranderen. Reden om weer eens goed de energierekening onder de loep te nemen. Is uw termijnbedrag nog wel goed afgestemd op uw verbruik? En wat worden de nieuwe energietarieven als u een contract met variabele tarieven heeft?

Variabele energietarieven 2022

Energie flink duurder bij een variabel contract

Dat energie de afgelopen maanden flink duurder is geworden is niemand ontgaan. Daardoor zitten meer mensen dan anders momenteel in een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. En die tarieven gaan de stijgende trend van de afgelopen periode per 1 januari volgen. Maar wat betekent dat voor uw stroom en gasrekening? 

Aankondigingen in de media 

Eneco, Essent en Vattenfall maakten een paar weken geleden de nieuwe variabele tarieven per 1 januari 2022 bekend. Eneco en Vattenfall spraken over een verhoging van € 17,50 en € 25,85 per maand voor een huishouden met een jaarverbruik van 2250 kWh en 1200 kuub. Essent sprak over een verhoging van € 17,50 per maand voor een huishouden met een verbruik van 3000 kWh en 1400 kuub. Maar in alle bedragen werden de nieuwe plannen voor de overheidsheffingen al meegenomen. Voor een gemiddeld huishouden met een verbruik van 3500 kWh en 1500 kuub, waar we bij Gaslicht.com altijd mee rekenen, komt de verhoging neer op € 700 tot € 1000 per jaar!

Tussentijdse wijzigingen variabele tarieven 

Leveranciers hanteren verschillende inkoopstrategieën waardoor tarieven flink uiteen kunnen liggen. Zeker in een markt waarin de inkooptarieven dagelijks fors verschillen. We zien dat leveranciers veel vaker dan normaal (= 2x per jaar) hun variabele tarieven aanpassen. Ook hanteren aanbieders verschillende tarieven per 1 januari, afhankelijk van het moment waarop u bent ingestapt. Kortom, dat maakt het allemaal niet makkelijker om goed te vergelijken. De variabele tarieven voor nieuwe klanten en reeds bestaande klanten kunnen flink verschillen.  

Controleer uw variabele tarieven goed 

Ons advies: controleer heel goed wat uw energieleverancier met uw variabele tarieven per 1 januari gaat doen. Want dat kan zomaar anders zijn dan in de media gecommuniceerd is. Budget Energie en NLE maakten onlangs bekend dat zij hun variabele tarieven voor stroom en gas voortaan maandelijks wijzigen in plaats van ieder half jaar. 

Netbeheerkosten en overheidsheffingen 

De netbeheerkosten stijgen in 2022 met gemiddeld € 13 per huishouden. Consumenten die Stedin als netbeheerder hebben zullen hun netbeheerkosten het meeste zien stijgen met bijna € 27. De tegemoetkoming vanuit de overheid op de overheidsheffingen komt voor een gemiddeld huishouden op een daling van € 478. Vorige week werd bekend dat 800.000 huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum nog € 200 extra via hun gemeente zullen ontvangen. 

Stem uw termijnbedrag af op veranderende kosten 

Doordat de kostenposten op de energierekening flink kunnen veranderen per 1 januari is het verstandig goed na te gaan of uw termijnbedrag nog wel goed aansluit. Zo voorkomt u vervelende verrassingen op de eindafrekening als u niet genoeg heeft betaald, of dat uw termijnbedrag onnodig veel te hoog is.  

Lees ook: Verwachting energieprijzen 2022

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 5 januari 2022

Reacties (17)

Geplaatst door: Henk Wentink ()

Blijf graag op de hoogte.

Geplaatst door: M. Gielen ()

Ik ben op zoek naar de variabele tarieven incl. De teruglevertarieven van NlE van 1 maart 2022 t/m 1 september 2022. Ik kan het nergens op hun site vinden en ook niet op mijn persoonlijke pagina. Mijn pc is gecrashed en kan de e-mails van NLE niet meer inzien

Opmerking van de redactie op 20-10-2022
Beste meneer/mevrouw Gielen,

Bedankt voor uw reactie. Ik raad u aan om NLE hierover op te bellen. Zij moeten deze tarieven aan u kunnen geven. U kunt hen bereiken op 088-73 07 307.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Sjan van Kaam ()

Graag ontvang ik de nieuwsbrief van u.

Met vr. Gr. Sjan van Kaam

Opmerking van de redactie op 14-09-2022
Beste meneer Van Kaam,

Bedankt voor uw reactie. Ik heb u ingeschreven voor de nieuwsbrief.

Mochten er verdere vragen zijn dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Luit Brantsma ()

Mijn contract loopt tot eind juli bij Vattenfall Zou ik dan variabel contract krijgen of een nieuw contract

Opmerking van de redactie op 28-04-2022
Beste meneer Brantsma,

Bedankt voor uw reactie. Als u niets doet, gaat u standaard over naar een variabel contract. Of Vattenfall tegen die tijd weer een vast aanbod kan doen, durven we nog niet te zeggen. Ik raad daarom aan om dit nog even af te wachten.

Mochten er verdere vragen zijn dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: T ()

Ik wil graag op de hoogte blijven...

Opmerking van de redactie op 03-03-2022
Beste meneer/mevrouw,

Bedankt voor uw reactie. Ik heb uw mailadres toegevoegd aan onze nieuwsbrief.

Zodra wij weer een nieuwsbrief versturen, ontvangt u deze van ons per mail.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: Roelof Noord ()

Zijn er nog aanbieders van een jaar contract

Opmerking van de redactie op 25-02-2022
Beste meneer Noord,

Bedankt voor uw reactie. Vanwege de prijsschommelingen hebben de leveranciers tijdelijk een beperkt aanbod. Bij ons op de website worden dan ook tijdelijk geen vaste contract aangeboden.

U kunt uw mailadres achterlaten op onze website. U ontvangt dan bericht zodra er weer aanbod beschikbaar is.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: Elisabet Jongkoen ()

Per 28 februari 2022 loopt mijn 3-jarig contract af bij Engie. Ik betaalde 170,00 euro voorschot.
Nu krijg ik een scherpe aanbieding voor een 1-jarig contract met een voorschot bedrag van 455,00 euro!
Als ik niet reageer op het aanbod dan krijg ik per 1 maart een flexibel contract.
Ik ben bang dat dat nog duurder wordt. Wel kan ik dan eenvoudiger overstappen.

Opmerking van de redactie op 28-01-2022
Beste mevrouw Jongkoen,

Bedankt voor uw reactie. Wij kijken graag even met u mee naar wat voor u de voordeligste optie zou zijn.

U mag uiteraard altijd contact met ons opnemen. Wij zijn bereikbaar op: 0342 411 350 of per mail: info@gaslicht.com.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: John van der Windt ()

Mijn vaste contract bij NLE is per 8 januari jl. afgelopen en ik heb nu dus een variabel contract. Ik betaal een voorschot van € 250 per maand en kreeg een voorstel om een nieuw contract te sluiten met een voorschot van maar liefst €422,--. Dat heb ik niet geaccepteerd omdat ik wilde afwachten of de tarieven misschien zouden dalen. NLE deelde mij vervolgens mee dat ik nu een variabel contract heb. Ook deelden zij mee dat mijn voorschot voorlopig op €250 gehandhaafd blijft en dat ik nog wel bericht krijg als dat verhoogd moet worden. Ik ben nu bang dat ik met die €250 (veel) te weinig betaal en dat zo meteen een gigantisch bedrag moet bijbetalen. Misschien is het beter als ik toch maar weer een vast contract neem?

Opmerking van de redactie op 26-01-2022
Beste meneer Van der Windt,

Bedankt voor uw reactie. Wij kijken graag even met u mee, naar wat voor u de beste optie zou zijn.

U mag daarover altijd contact met ons opnemen. Wij zijn bereikbaar op: 0342 411 350 of per mail: info@gaslicht.com.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: thijs lamers ()

Word steeds gekker, kreeg net jaarafrekening van Engie, betaalde ik tot 9 januari 22 € 121 voorschot en krijg ik nu € 100 terug. Wist wel dat duurder ging worden. Maar nu komt het, heb nu variable prijzen daar ik in Gelderlander las dat energieleveranciers hun vaste klanten met een variable prijs zouden ontzien, krijg ik nu bericht dat mijn nieuwe termijn bedrag € 397 word. voor gas € 2.75,730 per m3 en voor stroom € normaal € 0,77925 en dal € 0,59528. Hebben meer mensen dit zo extreem of is dit alleen bij ENGIE. wat in nu op dit moment verstandig om te doen.

Opmerking van de redactie op 19-01-2022
Beste meneer Lamers,

Bedankt voor uw reactie. Wij kijken graag even met u mee wat voor u de voordeligste optie zou zijn.

Zou u contract met ons op willen nemen? Wij zijn bereikbaar op 0342 411 350 of per mail info@gaslicht.com.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: Benno ()

reactie op Frits Diepeveen. afhankelijk van je contract bij budget energie (vast of variabel?) zal budget energie met een nieuw voorstel komen. Het is lonend de tarieven te vergelijken. Overstappen naar een ander energieleverancier, zal deze je niet gelijk een variabele contract geven, meestal na een jaar met vaste tarieven kom je in aanmerking voor contract met variabele tarieven. Ik zit nu in het zelfde schuitje (zie mijn verhaal). Ik ben inmiddels over gestapt naar ander energieleverancier (met beduidend lagere variabele leveringskosten!). succes!

Geplaatst door: Hennie Hoekman ()

Het is allemaal een gedoe. Mijn leverancier Anode is failliet ben overgebracht naar van Helder energie met een gasprijs van 1,96 euro en stroom 0,53kwh. Ben na de verplichte overstap overgestapt naar NLE met een gasprijs van 1,68m3. Deze overstap gaat in op 26 januari. Nu net een e-mail dat de prijs per februari van gas gaat naar bijna 2,10 euro. NLE wijzigt iedere maand. Mijn normale maandbedrag was bij Anode 90 euro voor gas en Elektra. Zie nu mijn maandbedrag stijgen naar 250 euro dit is met aftrek van de overheids belasting. Waar gaat dit heen!!

Opmerking van de redactie op 13-01-2022
Beste meneer/mevrouw Hoekman,

Bedankt voor uw reactie. Wij kijken graag met u mee of wederom overstappen lonend zou zijn.

U mag hiervoor uiteraard contact met ons opnemen. Wij zijn bereikbaar op 0342 411 350 of per mail info@gaslicht.com.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: Frits Diepeveen ()

Mijn energiecontract met Budget loopt per 1 Februari af ,wat is nu handig om te doen een variabel of een vast overeenkomst afsluiten gezien de hoge gasprijs van dit moment en de te verwachten prijsdaling in de zomer ?

Opmerking van de redactie op 13-01-2022
Beste meneer Diepeveen,

Bedankt voor uw reactie. Wij kijken graag even met u mee wat in uw situatie de voordeligste optie zou zijn.

U mag uiteraard contact met ons opnemen. Wij zijn bereikbaar op 0342 411 350 of per mail info@gaslicht.com.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: Benno ()

Tja... over verhogingen gesproken kan ik er nog wel iets toevoegen. Ons contract van Energiedirect loopt begin februari af. zei komen met een nieuw vast contract voor een jaar. Wat zie ik? de variabele levering kosten voor gas is gestegen van 0,22700 naar €1,64 / m3, dus €1,413 / m3 verhoogd, exlusief andere verhogingen, dus alleen de variabele leveringskosten! Dat er iets wordt geindexeerd, begrijp ik. kosten onderhoud infrastructuur, bedrijfskosten etc oke, is logisch. Er zijn veel energie leveranciers die beduidend lager zitten, dus mensen effe googlen is de moeite waard! succes!

Opmerking van de redactie op 12-01-2022
Beste Benno,

Bedankt voor uw reactie. De tarieven van de leveranciers kunnen verschillend zijn. Dit ligt namelijk aan het moment van inkopen. Soms moet een leverancier energie tegen een duur tarief inkopen, en dat is dan terug te zien in de tarieven.

Een andere leverancier kan bijvoorbeeld nog wel voorraad hebben, of heeft meer in kunnen kopen tegen een lagere prijs. Waardoor zij een lager tarief kunnen aanbieden.

Wij kijken uiteraard graag even met u mee wat in uw geval de voordeligste optie zou zijn. Wij zijn bereikbaar op 0342 411 350 of per mail info@gaslicht.com

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: Stolze ()

Essent hanteert verschillende tarieven voor bestaande klanten. Heb je al een variabel tarief dan inderdaad 20 euro verhoging. Maar ons contract loopt 15 jan af en wij krijgen dus andere variabele tarieven. Mijn maandbedrag verdubbelt van 200 naar 400. Gebeld, is niks aan te doen. Voor de reeds variabele klanten hebben ze goedkoop ingekocht en voor ons niet. Ook al ben je al jaren klant van Essent, ze laten je gewoon stikken. Heel erg slecht dit. Zodra de tarieven naar beneden gaan zullen we gaan kijken voor een ander leverancier.

Opmerking van de redactie op 12-01-2022
Beste Stolze,

Bedankt voor uw reactie. Het kan voorkomen dat een leverancier verschillende variabele tarieven aanbiedt. Dit ligt aan het moment van inkopen en de voorraad van de leverancier.

Wij kijken uiteraard graag even met u mee wat in uw geval het voordeligste zou zijn. Wij zijn bereikbaar op 0342 411 350 of per mail info@gaslicht.com

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: Fer ()

U spreekt in bovenstaande tekst over een verhoging van 700 á 1000 euro per jaar. In mijn geval is er echter spraken van een verhoging van ruim 3000 euro per jaar!!! voor een 2 persoons huishouden. Ik ga van 133 naar 388 euro per maand. Dat gaat voor mij echt alle proporties te buiten...... Op deze manier ben ik als gepensioneerde binnen afzienbare tijd failliet....... Ik vraag mij dus serieus af hoe lang deze prijzengekte gaat duren...
Is overstappen verstandig?

Opmerking van de redactie op 10-01-2022
Beste Fer,

Bedankt voor uw reactie. De hoogte van de prijsverhoging is afhankelijk van het verbruik, en het tarief wat u voorheen had. Uiteraard kijken wij graag even met u mee of het in uw geval voordeliger zou zijn om over te stappen.

Wij zijn telefonisch bereikbaar op 0342 411 350, of per mail info@gaslicht.com.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: A de Jong ()

Blijf graag op de hoogte

Opmerking van de redactie op 06-01-2022
Beste meneer/mevrouw De Jong,

Bedankt voor uw reactie. Ik heb uw mailadres toegevoegd aan onze nieuwsbrief. Zodra wij weer een nieuwsbrief versturen, ontvangt u deze per mail.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: D. Mast ()

Dat de variabele energietarieven bij de grote jongens als Essent, Eneco en Vattenfall per 1 januari as. anders kunnen zijn, dan in de media gecommuniceerd is, kun je wel verwachten. Omdat de TTF-gasprijs en de stroomprijzen de laatste weken fors gestegen zijn door onder andere de oplopende spanningen tussen Rusland en Oekraïne en de zeer krappe gasvoorraden van dit moment, deze bedraagt nu 134 Euro/MWh, omgerekend 1,34 Euro/m³.

Op https://www.theice.com/products/27996665/Dutch-TTF-Gas-Futures/data?marketId=5303640 "Dutch TTF Gas Futures" kun je de TTF-gasprijs volgen en op https://www.nieuwestroom.nl/energiemarkt/energiebeurzen/epex-apx-handelsbeurs/ "APX-handelsbeurs" de stroomprijs.

Een langer durende blackout is in de komende wintermaanden wel mogelijk, juist nu in Duitsland komend jaar kolen- en kerncentrales van het net afgaan, in Frankrijk kerncentrales in onderhoud gaan en de gespannen situatie tussen Rusland en Oekraïne ook uit de hand kan lopen. Zie Bloomberg https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-12-16/eu-power-markets-face-precarious-january-as-supply-risks-mount "Europe Faces Dire Winter as Nuclear Outages Deepen Energy Crunch" en een artikel van Energeia op https://energeia.nl/trilemma/40100303/met-slecht-gevulde-gasopslagen-de-winter-in-een-hachelijk-avontuur "Met slecht gevulde gasopslagen de winter in: een hachelijk avontuur". De oplopende spanningen tussen Rusland en Oekraïne doen de energiemarkten verder ook geen goed vanwege Europa's afhankelijkheid van Russisch gas.

Op https://www.xandernieuws.net/algemeen/leger-oostenrijk-bereidt-bevolking-voor-op-2-weken-durende-totale-blackout-in-europa/ "Leger Oostenrijk bereidt bevolking voor op 2 weken durende totale blackout in Europa" over hoe je je kunt voorbereiden op een langdurige blackout. Dus zorg er voor dat je voor meerdere weken houdbaar voedsel in pot en blik in huis hebt en ook voldoende drinkwater en melk.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.