Gaslicht.com
9,2 5359

Zie de zonzijde met zonnepanelen

Het lijkt voor veel consumenten de ideale manier van stroom opwekken: wat zonnepanelen op het dak en dan zelf energie opwekken. Maar als de zon fel schijnt, bent u misschien wel aan het werk, en verbruikt u niet alle stroom. En juist als het ’s avonds donker wordt, begint u weer met verbruiken – terwijl u geen stroom meer opwekt in het donker.

Niet verbruikte stroom
Stroom die u niet direct verbruikt, geeft u terug aan het netwerk. Dit heet terugleveren, en mag u onbeperkt doen: hier hoeft u niets voor te betalen. Sterker nog: voor stroom die u teruglevert, betalen leveranciers vaak een bepaald bedrag. Soms is dit een minimale vergoeding, soms is dit de kale prijs die u betaalt voor uw stroom. De kale prijs is dan de prijs zonder energiebelasting. Er zijn ook leveranciers die hier (nog) geen vergoeding voor geven.

Salderen
Gaat u stroom die u teruglevert, ook weer verbruiken, dan gelden er andere regels. U mag namelijk vanaf 1 juli 2011 tot 5000 kWh salderen. Dit betekent dat u, wanneer u bijvoorbeeld 3000 kWh opwekt en teruglevert, deze 3000 kWh ook weer kosteloos van het net mag gebruiken.

Dit is voordeliger dan een vergoeding voor uw opgewekte stroom krijgen: u hoeft bij salderen namelijk ook geen energiebelasting te betalen over wat u van uw energieleverancier afneemt. Op die manier kan de besparing al snel fors oplopen.

Het is wettelijk bepaald dat u in ieder geval tot 5000 kWh mag salderen. Er zijn echter leveranciers die verder gaan. Zo hebben Atoomstroom en Greenchoice geen salderingslimiet meer: mocht u meer dan 5000kWh terugleveren én verbruiken, dan kunt u dit tegen elkaar wegstrepen.

Vergoeding voor stroom
Stroom die u teruglevert, maar niet meer gebruikt, heeft u eigenlijk aan uw energieleverancier geschonken. Op dit moment is nog niet bij elke leverancier duidelijk of u voor deze stroom iets krijgt. Er zijn leveranciers die hiervoor een vergoeding geven, maar niet allemaal. Wilt u weten wat uw leverancier voor uw stroom betaalt, dan kunt u dit het beste bij uw leverancier navragen.

Meer info over teruglevering van energie vindt u op ConsuWijzer

Zie ook zelfenergieproduceren.nl

Overstappen is besparen!

Bespaar ook honderden euro’s op uw energierekening! Op Gaslicht.com kunt u alle energieleveranciers vergelijken en zorgeloos overstappen. Wij zorgen ervoor dat uw huidige energiecontract wordt opgezegd.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. U kunt daarom niet meer reageren.