Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Zonnepaneelbezitters kunnen nu ook vergelijken!

door Jeanet Woldring 2 reacties Leestijd: 3 minuten

Steeds meer Nederlanders hebben zonnepanelen. Voor hen blijkt het in de praktijk lastig om energiecontracten met elkaar te vergelijken. Gaslicht.com heeft dat opgelost. Als eerste vergelijkingssite bieden we de mogelijkheid om de opbrengst van uw zonnepanelen mee te nemen in de energie vergelijking.

Ontdek eenvoudig en snel hoeveel u kunt besparen

In onze Energievergelijker vult u uw energieverbruik in en de opbrengst van uw zonnepanelen. Als u de opbrengst niet weet of nog overweegt om zonnepanelen aan te schaffen, kunt u ook het aantal zonnepanelen selecteren. Dan rekent de Energievergelijker met een gemiddelde. Vervolgens ziet u in één oogopslag welk energiecontract het meest voordelig is voor u.

Informatievoorziening onvoldoende

Tot nu toe was het voor zonnepaneelbezitters altijd erg lastig om energiecontracten te vergelijken. Leveranciers hanteren namelijk verschillende salderingsmethoden en terugleververgoedingen. Daar kregen we bij onze servicedesk veel vragen over. En wij niet alleen. Uit onderzoek van van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat energieleveranciers zonnepaneelbezitters onvoldoende informeren over salderen en terugleveren. ACM heeft de aanbieders hierop aangesproken.

Met zonnepanelen zijn andere contracten interessant

De eerste resultaten van de Energievergelijker laten zien wat we eigenlijk al wisten. Voor zonnepaneelbezitters zijn vaak andere energiecontracten aantrekkelijk dan voor ‘gewone’ overstappers. Lage elektriciteitstarieven doen er namelijk veel minder toe als u zelf (het grootste deel van) uw energie opwekt. Lage gastarieven of een laag vastrecht zijn juist extra belangrijk.

Laat u niet alleen verleiden door terugleververgoedingen

Misschien vraagt u zich af: en de hoogte van de terugleververgoeding dan? Ook die is veel minder interessant dan u wellicht denkt. De meeste zonnepaneelbezitters wekken namelijk niet meer op dan ze verbruiken en krijgen dus helemaal geen geld terug. Pas als u netto-producent bent, is de hoogte van de teruglevergoeding relevant. In dat geval kan Greenchoice interessant zijn. Mits u een digitale meter bezit, vergoedt deze leverancier de eerste 1000 kWh '(per nota en per jaar) inclusief energiebelasting. Andere aanbieders vergoeden uitsluitend de zogeheten 'kale stroomprijs'. Daarom raadde ik vanuit financieel oogpunt eerder al af om meer zonnepanelen op het dak te leggen dan u zelf nodig heeft.

Bespaar tot 300 euro per jaar door over te stappen

Vergelijken loont ook voor zonnepaneelbezitters de moeite. Gemiddeld kunt u zo’n 300 euro besparen door over te stappen van energieleverancier. En dat is niet lastiger wanneer u zonnepanelen heeft. Wel zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten. Heeft u bijvoorbeeld zonnepanelen gekocht via uw energieleverancier? Dan zit u waarschijnlijk vast aan een langjarig contract en kunt u niet boetevrij overstappen. Lees meer over het juiste overstapmoment.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 4 mei 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (2)

Geplaatst door: Joep ()

De opmerking "Eindelijk snappen jullie het ook" vind ik misplaatst, aangezien Gaslicht.com geen energieleveranciers is en ik eind 2014 samen met Gaslicht.com al tot de conclusie kwam dat voor zonnestroomleveranciers het gastarief wel eens belangrijker kon zijn dan het stroomtarief. Toen kon je dat apart wel berekenen. Nu is er een module waarin zowel netstroom, zonnestroom als gasverbruik kunnen worden ingevoerd. Verder vind ik de opmerking dat de "oude terugdraaimeter zijn diensten bewijst" kant nog wal raken. Ik heb sinds 2012 een slimme meter en bij de overgang op 1 maart 2015 jl. had ik binnen 2 weken de jaarafrekening binnen zonder dat ik meterstanden moest doorgeven en inclusief de verrekening van de terug geleverde zonnestroom. Nu afwachten of mijn nieuwe leverancier dat ook doet.

Geplaatst door: Ad Bulten ()

Eindelijk snappen jullie het ook. Zonnepanelen produceren stroom, leveren terug en maken mijn nota lager. Mijn oude, terugdraai meter bewijst zijn diensten. Vastrecht is een toegevoegde waarde op de energieprijs. Als consument kun je er geen enkel recht aan ontleden. Indien AH dat zou doen bij de kassa lopen alle klanten weg..

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.