De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Energie vergelijken

Energieleveranciers moeten zonnepanelenbezitters beter informeren

door Jeanet Woldring

Energieleveranciers moeten bezitters van zonnepanelen veel beter informeren over de opbrengsten ervan. Dat zegt toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM). Uit onderzoek van de toezichthouder blijkt dat adequate informatie op websites en in overeenkomsten met klanten helemaal ontbreekt of van onvoldoende kwaliteit is. Benieuwd wat de NOS daarover bericht?

NOS: "Daardoor kunnen zonnepaneelbezitters niet goed uitzoeken hoeveel energie en dus hoeveel geld hun panelen opleveren. Ook kunnen ze niet goed bekijken of ze beter af zouden zijn als ze zouden overstappen naar een andere energieleverancier. De ACM heeft de energiebedrijven deze week op de vingers getikt over de slechte informatievoorziening. Alle energieleveranciers hebben een brief gekregen over wat eraan schort.

Zonnepaneelbezitters wekken stroom op die ze in eerste instantie zelf verbruiken. Dus als de zon schijnt, gaat de opgewekte energie eerst naar de apparaten die in de woning staan. Als er dan nog energie over is, gaat dat naar het openbare net. Het verrekenen van de energie die het energiebedrijf levert met de energie die de consument levert, heet salderen.

Vraagtekens

In 2014 maakten ongeveer 125.000 huishoudens gebruik van de salderingsregeling. In 2020 moeten dat er rond de 700.000 zijn, is afgesproken in het Nationaal Energieakkoord. Steeds meer huishoudens krijgen in de toekomst dus te maken met zonnepanelen, verwacht de toezichthouder.

De NOS deed onderzoek in een wijk in Almere waar veel mensen tientallen zonnepanelen hebben. De meerderheid van hen weet nauwelijks hoeveel geld ze met hun zonnepanelen besparen. Ze zetten vraagtekens bij de manier waarop hun energiebedrijf de opbrengsten verrekent en vragen zich af of ze wel genoeg geld terugkrijgen. De jaarafrekeningen zijn mede door het salderen zo complex geworden dat veel mensen er niets meer van begrijpen.

Vergelijken

Dat beaamt ook de Vereniging Eigen Huis, die een financieel specialist naar de rekeningen van mensen in die wijk liet kijken. "Bij veel financiële producten zoals hypotheken zie je dat ze veel eenvoudiger en transparanter zijn gemaakt, zodat consumenten er wat van kunnen begrijpen. Toch zijn de rekeningen die energiemaatschappijen verstrekken eigenlijk nog erg complex."

Het beeld dat het bijna ondoenlijk is voor consumenten om het salderen en terugleveren goed te kunnen controleren en vergelijken met andere energie-aanbieders, bevestigt Ben Woldring van de vergelijkingssite Gaslicht.com. Hij werkt aan een website waarop mensen het terugleveren en salderen kunnen vergelijken.*

Terugleververgoeding

Woldring: "De verrekening van eigen opwekking is, mede door de regelgeving, vaak zo ingewikkeld dat klanten die om informatie vragen bij de klantenservice van hun energiebedrijf onduidelijke en onvolledige informatie krijgen. Dat levert vaak nog meer vragen op bij consumenten."

Uit het onderzoek van de ACM blijkt ook dat mensen met zonnepanelen of die overwegen deze aan te schaffen, zich geen zorgen hoeven te maken over de salderingsregels of terugleververgoedingen op zich. Die zijn over het algemeen in orde. Bovendien is het vaak zo dat als energiemaatschappijen fouten maken in de rekening, ze die later alsnog verrekenen met de klant.

Uitzondering

Sjoerd Marbus van de koepel van energiebedrijven Energie Nederland geeft de ACM gelijk. De bedrijven gaan aan de slag om de informatie over het terugleveren van zonnestroom te verbeteren. "Voorheen was terugleveren aan het net een uitzondering. Dat hebben we ook te lang op die manier behandeld."

Marbus wijst er wel op dat het rendement van de zonnepanelen niet in de energierekening is terug te lezen. "Die informatie hebben wij niet, want de energie die wordt teruggegeven aan het net is de energie die over is en niet door de consument is gebruikt." 

* Wij brengen al langere tijd de verschillen qua terugleveren en salderen in kaart op deze pagina

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: vrijdag 17 april 2015
Geactualiseerd: donderdag 17 oktober 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie