De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Ontdek wat zonnepanelen opleveren
Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen steeds goedkoper

door Jeanet Woldring 1 reactie

Vriescheloo-zonnepanelen.PNGZonnepanelen worden steeds goedkoper. De afgelopen vijf jaar is de prijs met ruim een vijfde gedaald volgens Milieu Centraal. Mede daardoor stijgt het aantal huishoudens met zonnepanelen explosief. 

Forse prijsdaling

In de vijf jaar daarvoor daalden de prijzen zelfs met de helft. Een set van tien panelen kost op dit moment 4600 euro, terwijl je voor een vergelijkbaar systeem in 2011 nog 5900 euro betaalde, inclusief installatie en omvormer.

Aantal huishoudens met zonnepanelen stijgt spectaculair

Het aantal huishoudens met zonnepanelen op het dak is de afgelopen jaren explosief gestegen, mede door de prijsdaling van de panelen. Eind 2015 hadden 400.000 huizen zonnepanelen, vier keer zoveel als in 2010. Daarmee heeft 6 procent van de Nederlandse huishoudens nu zonnepanelen op het dak. Het totaal aantal panelen steeg van bijna 1 miljoen in 2011 naar 6,5 miljoen vorig jaar.

Stormloop op zonnepanelen in Groningen

Twee derde van de zonnepanelen is geïnstalleerd op woonhuizen, de rest ligt op daken van bedrijven of boeren en in grootschalige zonneweiden. Hoewel Milieu Centraal geen cijfers geeft over het spreidingsgebied kunnen we er zo goed als zeker vanuit gaan dat een groot deel op Groninger daken ligt. Eind december was er een stormloop op zonnepanelen in deze provincie. Per dag kwamen er 1100 aanvragen binnen vanwege het schrappen van de energiepremie. Nog tot 1 februari 2016 kon er een aanvraag worden ingediend door mensen in het bevingsgebied met een schade van minimaal 1000 euro. De regeling gaf dan recht op maximaal 4000 euro energiepremie voor zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen. Ontzettend veel Groningers hebben gebruik gemaakt van deze regeling. 

Rendement op zonnepanelen

De jaarlijkse opbrengst van 10 zonnepanelen is ruim 2200 kWh elektriciteit. Volgens Milieu Centraal gebruikt een gemiddeld huishouden per jaar 3300 kWh. Bij de huidige stroomprijs levert dat 450 euro op. Investeren in zonnepanelen op je dak is dus beter dan je geld op de bank laten staan. Het rendement van een investering in zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van 5 procent op een spaarrekening, aldus Milieu Centraal.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: donderdag 2 juni 2016

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: Paul Langedijk ()

Zoals vele anderen voorzie ik mijzelf voor het grootste deel van stroom middels zonnepanelen. Bij de jaarlijkse keuze van een nieuwe energieleverancier ben ik daarom eigenlijk alleen maar geinteresseerd in de gasleverancier met de gunstigste aanbieding. De kosten van stroom bij die leverancier boeien niet meer . Kunnen jullie die meest gunstige leveranciers voor zonnepanelenbezitters ook op een rijtje zetten?

Opmerking van de redactie op 23-06-2016
Bij ons op de website kunt u ook een vergelijking maken rekening houdend met zonnepanelen. Door het invullen van de vergelijker met uw energieverbruik en de opgewekte energie, krijgt u een overzicht van de voor u meest voordelige aanbiedingen. Het is ook wanneer u zonnepanelen heeft nog steeds afhankelijk van uw persoonlijke situatie welke aanbieding voor u het meest gunstig is. Voor mensen met een hoger gasverbruik zal er een andere leverancier uit de vergelijking komen dan bij mensen met een klein gasverbruik. Daarom geeft het maken van een vergelijking het beste inzicht.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.

Navigatie