Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
 • Installatie binnen 6 weken
 • Zekerheid door 25 jaar garantie
 • Historisch snelle terugverdientijd

Wat zijn PVT-panelen en hoe werken ze?

PVT-panelen, ook wel hybride zonnepanelen genoemd, zijn een combinatie tussen traditionele zonnepanelen (PV-panelen) en zonnecollectoren (PT-panelen). Zonnepanelen zetten zonne-energie om in stroom; zonnecollectoren zetten zonne-energie om in warmte. Een PVT-paneel doet beide. PVT-panelen zijn dus hybride-panelen. Hoe werkt zo’n hybride zonnepaneel?

Ga snel naar:

Wat zijn PVT-panelen en hoe werken ze?

Soorten PVT-panelen

Er zijn twee soorten PVT-panelen, die beide net iets anders werken: standaard PVT-panelen en warmtepomp PVT-panelen

Standaard PVT-panelen

PVT-panelen combineren de technieken van zonnepanelen en zonnecollectoren. De panelen bestaan uit twee componenten: een deel met zonnecellen voor zonne-energie (Photovoltaic) en een deel voor warmte (Thermisch). Het PV-deel zet zonne-energie om in stroom; het thermische deel haalt warmte uit de buitenlucht. De panelen zijn aangesloten op een omvormer (voor het omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom) en een boilervat (voor het warme water). 

Warmtepomp PVT-panelen

Ook wel PVT-collectoren genoemd. Deze PVT-panelen zijn aangesloten op een warmtepomp. Ze werken in principe hetzelfde als standaard PVT-panelen, maar kunnen naast afwas- en douchewater ook uw woning verwarmen. Bij deze panelen neemt de warmtepomp het in de winter over wanneer de zonnecollectoren het water niet genoeg verwarmen.  

Kosten PVT-panelen  

PVT-zonnepanelen zijn relatief nieuw. Ze zijn ook nog vrij duur. Een gemiddeld PVT-systeem kost €1.000/m². En dat is exclusief installatie, koeling en warmtepomp. Vaak moeten er in huis nog de nodige aanpassingen gedaan worden, zoals isolatie. Deze kosten komen er nog bovenop. Bij een gemiddelde tussenwoning bent u al snel ongeveer €27.900 kwijt. En dan is de subsidie al verrekend. Voor dit geld heeft u 6 panelen.  

Voordelen PVT-panelen

 • Ruimtebesparing: u kunt stroom opwekken en water verwarmen met dezelfde panelen.
 • Duurzaam: de panelen zetten zonlicht om in elektriciteit en halen warmte uit de buitenlucht en uit zonlicht.
 • Gasvrij: warmtepomp PVT-panelen zijn een goede optie om van het gas af te gaan. 

Nadelen PVT-panelen

 • Lastige reparatie: PVT-panelen zijn lastiger te repareren dan zonnepanelen of zonnecollectoren, omdat de panelen beide technieken combineren.
 • Grote investering: PVT-panelen zijn nog vrij prijzig, vooral in combinatie met een warmtepomp. 
 • Aanpassingen: omdat een PVT-systeem stroom én warmte opwekt, zijn er waarschijnlijk veel aanpassingen nodig. Bijvoorbeeld goede isolatie,veel hak- en breekwerk.
 • Zwaar: PVT-panelen zijn zwaarder dan zonnepanelen.

Zijn PVT-panelen het overwegen waard?

Is het de moeite waard om PVT-panelen aan te schaffen in plaats van zonnepanelen en/of zonnecollectoren? Dat hangt af van uw specifieke situatie. Als u al zonnepanelen of zonnecollectoren heeft, hebben PVT-panelen weinig toegevoegde waarde. Als u weinig ruimte op uw dak heeft, kunnen PVT-panelen uitkomst bieden. Bijkomend voordeel is dat de PVT-panelen op een warmtepomp aangesloten kunnen worden. Dat is handig, want vanaf 2026 worden hybride warmtepompen de norm voor het verwarmen van woningen. PVT-panelen plus bijkomende kosten zijn alleen ontzettend duur. Het is veel goedkoper om zonnepanelen op uw dak te leggen. Bij Zonnepanelen Zonder Gedoe wordt alles voor u geregeld, van aanschaf tot installatie. 

Geactualiseerd: maandag 19 juni 2023

Ӕde de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.