Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Installatie binnen 6 weken
  • Zekerheid door 25 jaar garantie
  • Snelle terugverdientijd

Afmetingen zonnepanelen: welk formaat past op mijn dak?

De grootte van zonnepanelen bepaalt hoeveel u er op uw dak kunt leggen, maar de opbrengst van zonnepanelen is ook een belangrijke factor. Lees meer over de afmetingen van zonnepanelen.

Ga snel naar:

Afmeting van zonnepanelen artikel

Standaard afmetingen zonnepanelen

Standaard afmeting zonnepanelen zijn er op dit moment niet. We zien echter dat het merendeel van de zonnepanelen 165 centimeter hoog en 100 centimeter breed is, met een marge van een paar centimeter. Ze bestaan gemiddeld uit zo’n 60 zonnecellen, in 6 rijen van 10. Zonnepanelen zijn over het algemeen tussen de 3 en 6 centimeter dik, waarbij de meeste zonnepanelen aan de randen een dikte van 4 centimeter hebben.

afmetingen zonnepanelen

Zonnepanelen: afmetingen en opbrengst

Denk bij zonnepanelen echter niet alleen aan de maat, maar vooral aan de opbrengst. Want daar draait het toch uiteindelijk om bij het kopen van zonnepanelen. Op basis daarvan bepaalt u het aantal zonnepanelen. Om te zien wat een zonnepaneel opbrengt, kijkt u naar het piekvermogen. Dit wordt voor zonnepanelen met een min of meer standaard afmeting steeds hoger. Er zijn steeds meer zonnepanelen van deze grootte te koop die een piekvermogen hebben van meer dan 400 Wattpiek. Zo profiteert u optimaal van zonne-energie.

Hoeveel een zonnepaneel opbrengt, hangt niet alleen van de grootte af, maar ook van het materiaal waarvan het is gemaakt. In Nederland worden vooral monokristallijn, polykristallijn en glas-glas zonnepanelen verkocht. Monokristallijn en glas-glas zonnepanelen zijn het duurst, maar hebben wel de hoogste opbrengst. Bij monokristallijn zijn over het algemeen minder panelen nodig voor een goede opbrengst, wat handig is bij een kleiner dak. Polykristallijn is net iets voordeliger, heeft een goede opbrengst en wordt veelal bij grote daken gebruikt.

Grote zonnepanelen of kleine zonnepanelen?

Er zijn ook grotere zonnepanelen verkrijgbaar, bijvoorbeeld met een hoogte van 199 centimeter en een breedte van 99 centimeter. Deze grotere panelen hebben 72 zonnecellen in plaats van 60 en hebben daardoor een hoger piekvermogen, zo rond de 500 Wattpiek. Dit lijkt misschien interessant, maar deze panelen zijn niet per se beter dan standaard zonnepanelen. Een groot zonnepaneel wekt simpelweg meer op, omdat het groter is. Een zeer efficiënt zonnepaneel van standaard formaat kan dus in verhouding misschien wel meer energie opwekken dan een zonnepaneel dat alleen maar groter is.

Kleine zonnepanelen bestaan ook. Met een breedte van 99 centimeter en een lengte van slechts 125 of 150 centimeter. Deze worden niet veel gemaakt en zijn duurder per opgewekte kWh. Een klein zonnepaneel is alleen aan te raden met een heel klein dak of als een standaard formaat niet past. 

Afmeting zonnepanelen: welke panelen passen bij mij?

Hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, hangt af van de hoeveelheid stroom die u verbruikt en uw dak. Zo worden zonnepanelen op sommige daken verticaal en op andere daken horizontaal gelegd. Dit heeft onder andere te maken met de hellingshoek van uw dak, maar ook met de windbelasting. Bij een schuin dak met een gelijkmatige helling maakt het niet veel uit hoe de zonnepanelen worden gelegd en kijkt de installateur vooral naar andere factoren. Bijvoorbeeld naar schaduw of de positie van een raam, dakkapel of schoorsteen. Op een plat dak, waarbij een frame nodig is voor de plaatsing, plaatst de installateur de zonnepanelen meestal liggend, zodat er minder kans is op schade bij harde wind of storm. Deze factoren bepalen dus veelal hoeveel zonnepanelen er op uw dak komen. De afmetingen spelen een minder grote rol. In bepaalde situaties kan er wel gekozen worden voor grotere of kleinere zonnepanelen dan de standaard. 

Zonnepanelen Zonder Gedoe

Geen enkel dak is hetzelfde en het energiegebruik van elk huishouden is weer anders. Op platte daken gaan installateurs anders te werk dan op schuine daken. Zonnepanelen kopen is daarom altijd maatwerk. Een installateur kan precies uitrekenen welk rendement de zonnepanelen moeten geven, hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, of en hoe deze het beste op uw dak passen, welke omvormer en optimizer u nodig heeft en of er misschien nog iets moet gebeuren in de meterkast. Wilt u liever niet eindeloos vergelijken, dan is Zonnepanelen Zonder Gedoe van Gaslicht.com een aanrader. U krijgt goed advies en wordt snel geholpen. Gaslicht.com biedt zonnepanelen van topkwaliteit, die worden geïnstalleerd door erkende vakmensen. Zo wordt het kopen van zonnepanelen stukken eenvoudiger.

Geactualiseerd: maandag 27 mei 2024

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Website van het Jaar Shopping Awards

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.