Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Installatie binnen 6 weken
  • Zekerheid door 25 jaar garantie
  • Snelle terugverdientijd

Zonnepanelen op dakkapel: kan dat?

Zonnepanelen op een dakkapel plaatsen is aanlokkelijk. Ze liggen uit het zicht en op het eerste gezicht is er ruimte voor 2 tot 4 panelen om te profiteren van zonne-energie. Maar is dit wel zo’n goed idee? Dat zetten we in dit artikel uiteen. 

Ga snel naar:

Zonnepanelen op dakkapel: kan dat?

Zonnepanelen op dakkapel: geschikt voor zonnepanelen?

Dat hangt van de dakkapel en het aantal zonnepanelen af. 

Gewicht en ballast

Het gewicht dat uw dakkapel moet dragen, hangt af van hoeveel zonnepanelen u heeft en of er daarnaast nog ballast nodig is. Een zonnepaneel weegt ongeveer 20 kilo. Op een schuin dak komt daar geen extra gewicht bij, maar op platte daken is er ballast nodig. De hoeveelheid ballast hangt af van de windbelasting, maar per paneel moet u op mínstens 20 kilo rekenen. Vaak meer. 

Op een dakkapel kunnen in theorie 2 tot 4 zonnepanelen liggen. Een dakkapel moet in het geval van 4 zonnepanelen dus meer dan 160 kilo kunnen dragen: 4 zonnepanelen van 20 kilo en 4 x 20 kilo ballast. 

Wilt u per se zonnepanelen installeren op uw dakkapel? Laat dan eerst onderzoeken of de constructie sterk genoeg is. Of laat een nieuwe dakkapel bouwen. Als de dakkapel nog gebouwd moet worden, kan er bij de constructie rekening gehouden worden met het gewicht van de zonnepanelen.

Staat en constructie van de dakkapel

Wilt u zonnepanelen plaatsen op een bestaande dakkapel? Houd er dan rekening mee dat het gewicht van zonnepanelen en eventuele ballast niet ingecalculeerd werden bij de constructie van de dakkapel. Een dakkapel met zonnepanelen moet gewicht dragen waar bij de aanleg geen rekening mee gehouden is. De meeste dakkapellen zijn dan ook niet voldoende berekend op het gewicht van zonnepanelen. De constructie kan het gewicht niet aan. Dit kan leiden tot lekkage of schade aan uw dakkapel. 

Windbelasting

Daarnaast heeft u op een dakkapel meer last van windbelasting, vooral als de panelen bij de rand geplaatst worden. Om die redenen worden er door de meeste installateurs  geen zonnepanelen op een dakkapel geplaatst.

Dakkapel niet geschikt? 

Als uw dakkapel niet stevig genoeg is voor zonnepanelen, leg ze dan rondom, op een ander gedeelte van uw dak. Zonnepanelen naast een dakkapel liggen soms wel in de schaduw. Een erkende installateur legt de panelen zo neer dat ze geen last hebben van de schaduw van de dakkapel. Mogelijk moet u daarvoor gebruikmaken van micro-omvormers of optimizers.

Zonnepanelen Zonder Gedoe

De erkende installateurs van Zonnepanelen Zonder Gedoe regelen het plaatsen van zonnepanelen van A tot Z. Zij beoordelen uw specifieke situatie en kijken of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. 

Geactualiseerd: maandag 8 april 2024

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Website van het Jaar Shopping Awards

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.