Genomineerd voor 2023!
Stem op Gaslicht.com
En win een PlayStation 5
Door deel te nemen maakt u kans op:
 • Playstation 5 (t.w.v. 550 euro)
 • 2x Philips XL airfyer (t.w.v. 300 euro)
 • Ninja Creami ijsmaker (t.w.v. 250 euro)
 • Skydive (t.w.v. 200 euro)
 • 5x Air up starterspakket
Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
 • Installatie binnen 6 weken
 • Zekerheid door 40 jaar garantie
 • Historisch snelle terugverdientijd

Zonnepanelen oost-west opstelling: wanneer moet u hiervoor kiezen?

Zonnepanelen gericht op het zuiden, oosten of westen behalen het beste rendement. Panelen worden eigenlijk nooit op het noorden geplaatst. Maar welke opstelling is beter en wanneer moet u voor een zuid-opstelling of een oost-west-opstelling kiezen?

Ga snel naar:

Zonnepanelen oost-west opstelling: wanneer moet u hiervoor kiezen?

Zonnepanelen in een zuidelijke opstelling

Het rendement van uw zonnepanelen is niet alleen afhankelijk van de helling van uw dak, maar ook van de opstelling. U kunt de hoogst haalbare opbrengst alleen halen met zonnepanelen op het zuiden, met een helling van 30 of 45 graden. Panelen die in zuidelijke richting geplaatst zijn, wekken dus meer op dan panelen in de oost-west-richting. Bij daken op het zuidoosten en zuidwesten kunt u soms een opbrengst van 95% halen, maar bij daken op het oosten en westen daalt de opbrengst naar 85%. Nog steeds goed natuurlijk, maar niet optimaal.

zonnepanelenhellingdak-milieucentraal.png
(Klik om de afbeelding te vergroten)

De voordelen van zonnepanelen oost-west-opstelling

Toch zijn er een aantal redenen om voor een oost-west-opstelling te kiezen.

 • Een schuin dak op het westen of oosten: u kunt immers alleen bij een plat dak zelf de richting van de zonnepanelen kiezen.
 • De opbrengst meer over de dag verspreiden. Bij een (symmetrische) oost-west-opstelling van zonnepanelen is de opbrengst wat lager, maar zijn er meer zonuren. Dat is voordeliger als de salderingsregeling in de toekomst mogelijk afgebouwd wordt en u de opgewekte stroom niet meer mag wegstrepen tegen de stroom die u van het net afneemt. Op die manier is er een betere afstemming tussen de opwek en het verbruik van energie.
 • Schoorstenen of bomen werpen schaduw op het zuidelijke deel van het dak.
 • Geen piekproductie rond de middag, maar een betere verspreiding van de teruggeleverde stroom gedurende de dag. Hierdoor neemt netcongestie af.
 • Bij een oost-west-systeem kunnen er meer rijen zonnepanelen geplaatst worden. Als zonnepanelen op het zuiden geplaatst worden, moet er meer ruimte tussen de rijen zitten, in verband met schaduw.
 • Minder ballast nodig dan bij een opstelling gericht op het zuiden. De panelen worden dicht tegen elkaar aan gemonteerd. Daardoor krijgt de wind er minder vat op.

Goed om te weten: alles boven de 50% is winstgevend genoeg, volgens Milieu Centraal. Het loont dus in bijna alle gevallen om zonnepanelen te installeren. 

Zonnepanelen Zonder Gedoe

Wilt u zonnepanelen plaatsen, maar twijfelt u of de panelen in een symmetrische opstelling in de oost-west-richting geplaatst moeten worden of juist beter op het zuiden gericht kunnen worden? De erkende installateurs van Zonnepanelen Zonder Gedoe voorzien u graag van advies. 

Geactualiseerd: donderdag 20 juli 2023

Ӕde de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Navigatie