Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Installatie binnen 6 weken
  • Zekerheid door 25 jaar garantie
  • Snelle terugverdientijd

Zonnepanelen op schuur, tuinhuis of garage: goed idee?

Wilt u zonnepanelen op uw schuur plaatsen, bijvoorbeeld omdat er op het dak van uw huis geen ruimte meer is of omdat u zonnepanelen op uw huis niet mooi vindt? Dan moet u met een aantal zaken rekening houden. 

Ga snel naar:

Zonnepanelen op schuur

Op sommige schuren zullen niet genoeg zonnepanelen passen om het jaarlijkse stroomverbruik (3500 kWh) van een heel gezin op te wekken, maar op de meeste garages wel. Plaats dus alleen zonnepanelen op uw schuur als u maar een deel van uw eigen stroom wilt opwekken, omdat het dak van uw huis al vol ligt of omdat u geen zonnepanelen op uw huis wilt. Een schuur, garage of aanbouw kan natuurlijk ook goed dienen als uitbreiding op uw al bestaande zonnestroominstallatie. 

Zonnepanelen op schuur plaatsen

Of er zonnepanelen op het dak van uw schuur geplaatst kunnen worden, hangt af van een aantal factoren: 

  • Is de constructie van het dak stevig genoeg?

Of het dak van uw schuur zonnepanelen kan dragen, hangt af van de constructie en de dakbedekking. Golfplaten kunnen het gewicht van zonnepanelen niet dragen. De onderliggende structuur meestal wel. 

  • Heeft u een schuin dak of een plat dak

Zonnepanelen kunnen op beide daken gelegd worden, maar de installatie verloopt dan anders. Veel garages hebben een plat dak. Bij de aanleg op platte daken moeten installateurs wel met een aantal zaken rekening houden, zoals ballast en de hellingshoek. 

Het is belangrijk om zonnepanelen in de juiste richting te leggen om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. 

  • Zijn er bomen of schoorstenen die schaduw op de panelen werpen?

Daar moet bij de keuze van de omvormer(s) rekening mee gehouden worden. Bij veel schaduw kunnen micro-omvormers of optimizers uitkomst bieden. 

  • Is er genoeg ruimte op uw dak?

Op het dak van een schuur is waarschijnlijk minder ruimte dan op het dak van een woonhuis. Kies dus voor zonnepanelen met een zo hoog mogelijk aantal Wattpiek. Op die manier kunt u met weinig panelen een goed rendement behalen. 

Aansluiten op de meterkast 

De voornaamste verschillen tussen zonnepanelen op een woonhuis en panelen op een schuur, tuinhuis of garage zijn de dakbedekking en de afstand tussen de omvormer en de meterkast. Een schuur staat op een afstandje van het woonhuis en daar moeten de stroom en de kabels naartoe. De omvormer kan in de schuur hangen en van daaruit loopt er dan kabel naar de meterkast in het woonhuis. Maakt u gebruik van micro-omvormers? Dan hoeft er geen omvormer in de schuur geplaatst te worden, omdat dit soort omvormers de gelijkstroom op het dak meteen in wisselstroom omzetten. 

Zonnepanelen Zonder Gedoe

Zonnepanelen leggen blijft maatwerk, want elk dak is anders. Bij Zonnepanelen Zonder Gedoe worden de aanschaf en installatie van zonnepanelen van A tot Z voor u geregeld. Onze installateurs kunnen u adviseren of het een goed idee is om zonnepanelen op uw schuur, tuinhuis of garage te plaatsen. Vraag een vrijblijvende offerte aan.

Geactualiseerd: donderdag 20 juli 2023

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Website van het Jaar Shopping Awards

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.