De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Stiekeme belastingverhoging op gas in 2016

Leestijd: 4 minuten

Trek de portemonnee maar. Volgend jaar ga je namelijk maar liefst 32 procent meer belasting betalen voor elke kuub gas die je verbruikt.

Die verhoging zit vrij plotseling verwerkt in het nieuwe Belastingplan dat eind december is goedgekeurd door de Eerste Kamer. Grote kans dat je het document niet helemaal doorgelezen hebt en dus hebben wij dat voor jou gedaan. Zoals je ziet ga je 2 cent minder belasting betalen voor een kilowattuur stroom. De energiebelasting op een kuub gas stijgt juist met ruim 7 cent.

Energiebelasting Tarief 2015 Plan Prinsjesdag Tarief 2016
Stroom 0-10.000 kWh 14,47 ct. per kWh 14,54 ct. per kWh 12,18 ct. per kWh
Gas 0-170.000 m³ 23,12 ct. per m³ 24,28 ct. per m³ 30,45 ct. per m³

Wat betekent de belastingverhoging voor jou?

Dat hangt er natuurlijk van af hoeveel je verbruikt. Maar reken er maar op dat je meer gaat betalen. Een gemiddeld huishouden is volgend jaar 132 euro extra kwijt aan belasting voor gas. De energiebelasting op stroom daalt juist met 80 euro. Per saldo ben je dus 52 euro duurder uit. Maar woon je in een vrijstaande woning of wat ouder huis dat minder goed geïsoleerd is? Dan kan het plaatje voor jou er nog veel ongunstiger uitzien, omdat je waarschijnlijk meer gas verbruikt. Ook voor zonnepaneelbezitters kan dit nadelig uitpakken. Het duurt nu langer voordat ze hun zonnepanelen terugverdiend hebben, omdat het bedrag dat je kan salderen minder hoog wordt waardoor het rendement van panelen daalt.

Om het even in perspectief te zetten

Misschien denk je: een paar cent per kuub gas erbij, dat valt toch wel mee? En wat is nu 52 euro per jaar? Om dat even in perspectief te zetten: in de afgelopen zes jaar steeg de energiebelasting in totaal nog niet eens met zeven cent. En nu komt dat bedrag er dus in één keer bij. De kans is daardoor groot dat je volgend jaar meer aan belasting betaalt dan aan gas zelf. De gastarieven van de meest voordelige actiecontracten liggen momenteel  rond de 27,5 cent per kuub gas. Extra gek is dat het belastingplan juist in het teken staat van lastenverlichting. Het kabinet deelt voor 5 miljard aan cadeautjes uit, maar juist voor gas gaan we meer betalen. Vreemd toch?

De plannen zijn stilletjes gewijzigd

Zeker als je bedenkt dat de belastingverhoging volledig uit de lucht komt vallen. De derde dinsdag van september, op Prinsjesdag, zagen we de eerste versie van het Belastingplan voorbij komen. Daarin was sprake van een lichte stijging van de energiebelasting voor zowel gas als stroom. Nu zijn we een paar maanden verder en staan er ineens heel andere tarieven in het plan.

Rara, hoe kan dat?

Dat is de grote vraag waar we eigenlijk alleen maar over kunnen speculeren. Het was bekend dat de tarieven licht zouden stijgen omdat de overheid onze energieproductie duurzamer wil maken. Komt daar nu een extra verhoging bij omdat de schatkist geld misloopt omdat we minder gas mogen winnen in Groningen? Of wil de overheid ons nog een beetje milieubewuster maken door de belasting op gas te verhogen?

Eerlijkere belastingverdeling

Dat laatste lijkt het meest voor de hand te liggen. De belasting op gas is nu relatief veel lager dan de belasting op elektriciteit. Dat klinkt gek als je naar de hoogte van de tarieven kijkt, maar je moet daarbij bedenken dat één kuub gas bijna tien keer meer energie-inhoud heeft dan één kWh elektriciteit. Door de belasting op gas te verhogen en op stroom te verlagen, komt er meer balans in de belastingdruk. Bovendien zouden huishoudens volgens onderzoek gevoelig zijn voor prijsverhogingen op gas. Die zouden leiden tot een lager energieverbruik. Ook zou het daardoor aantrekkelijker worden om je huis te isoleren of bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler aan te schaffen. Mede daarom werd eerder dit jaar in een adviesrapport voorgesteld om de energiebelasting op gas met 190% te verhogen.

Het jaar 2016 toch ingaan met een besparing?

Aan de huidige verhoging van de energiebelasting valt helaas niet te ontkomen. Er zit dus niets anders op dan een dikke trui uit de kast te halen en de verwarming een graadje lager te draaien. En blijf vooral overstappen of je energiecontract verlengen om te profiteren van lage actietarieven en hoge welkomstpremies. Dan bespaar je in ieder geval een paar honderd euro per jaar!

Stiekeme belastingverhoging op gas in 2016
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 14 juli 2021

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.
Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie