Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Wat is een waarborgsom energie?

Wilt u overstappen naar een nieuwe energieleverancier? Dan toetst een energieleverancier eerst uw betaalbedrag. Soms kan het zijn dat u een waarborgsom moet betalen. In welke gevallen moet u een borg betalen en hoe wordt dit bepaald? Op deze pagina vertellen we u alles over de waarborgsom energie.

Ga snel naar:

Waarborgsom energie: waarom vraagt een leverancier dit?

Wat is een waarborgsom?

Voordat u klant wordt, toetsen energieleveranciers uw betaalgedrag. Ze bekijken dan of u de energierekening kunt betalen. Dit gebeurt met behulp van een zogenaamde kredietcheck. Blijkt uit de toets dat er een kans bestaat dat u de energierekening niet (altijd) kunt betalen, dan vraagt de energieleverancier een waarborgsom. Dat is een geldbedrag waar een energieleverancier om kan vragen vóórdat zij u gas en stroom gaan leveren.

Waarom rekenen energieleveranciers een borg?

Dit doen energieleveranciers omdat bij hen het vermoeden bestaat dat er schulden zijn. Of dat er misschien andere dringende redenen zijn waarom u niet aan de betalingsverplichtingen kan voldoen. Betaalt u uw rekeningen niet, dan kan de energieleverancier dit verrekenen met de waarborgsom. Als u een jaar lang elke maand uw facturen op tijd betaalt, krijgt u uw borg weer terug. U krijgt hierbij ook de helft van de wettelijke rente over de waarborgsom vergoed. De hoogte van de waarborgsom verschilt per leverancier.

Extra kredietcheck

Hoe weet de energieleverancier of u niet aan de betalingsverplichtingen kunt voldoen? Bij elke nieuwe klant wordt door een extern onderzoeksbureau een kredietcheck gedaan. Hierbij wordt bepaald hoe groot de kans is dat u in de toekomst uw energierekening niet kunt betalen. Aan de hand hiervan krijgt u een kredietscore. Blijkt uit de kredietcheck dat er een kans bestaat dat u de energierekening niet (altijd) kunt betalen, dan vraagt de energieleverancier borg. Elke leverancier bepaalt zelf welke norm zij hiervoor hanteren. Als u wilt weten wat uw score en het advies van het bureau is, dan kunt u de leverancier hiernaar vragen. Zij moeten deze gegevens met u delen. 

Hoogte van de borg per leverancier

Sommige leveranciers vragen een waarborgsom per product, dus voor stroom of gas. Dit betekent dat de waarborgsom lager is bij een energiecontract met alleen stroom of alleen gas. Andere leveranciers (bijvoorbeeld Vattenfall) hebben ervoor gekozen één vaste waarborgsom aan te houden. Bij hun is dus niet mogelijk alleen een waarborgsom stroom of gas te betalen. Uit onderstaande tabel blijkt dat er veel verschil zit in de hoogte van de borg. Dit bedrag dient doorgaans in één keer te worden betaald.

Energieleverancier Borg voor stroom of gas Borg voor stroom en gas Spoedaanvraag mogelijk?
budgetenergie.svg  € 200  € 400  Nee
coolblue-energie.svg n.v.t. n.v.t. Nee
delta.svg  € 300  € 600  Ja
eneco.svg  € 400  € 400  Ja
energiedirect.svg  € 175  € 350  Nee
engie.svg  € 400  € 400  Nee
essent.svg  € 175  € 350  Nee
greenchoice.svg  € 200  € 400  Ja
hvc.svg  Geen waarborgsom  Geen waarborgsom  Nee
innova-energie.svg  € 250  € 500  Nee
mega.png  Verschilt per klant  Verschilt per klant  Nee
oxxio.svg  € 400  € 400  Nee
powerpeers.svg  € 225 (alleen stroom)  € 575  Nee
raedthuys-pure-energie.svg  € 300  € 600  Nee
nederlandse-energie-maatschappij.svg € 200  € 200  Nee
unitedconsumers.svg  Max. 4 keer het termijnbedrag  Max. 4 keer het termijnbedrag  Nee
vattenfall.svg  € 450  € 450  Ja
vandebron.svg  Max. 6 keer het termijnbedrag
 (alleen stroom)
 Max. 6 keer het termijnbedrag  Ja

Wanneer wordt om een borg gevraagd?

 1. U heeft schulden of een betalingsachterstand (gehad): slechte kredietscore
  Dit is de meest voorkomende reden dat u een borg moet betalen. U vormt voor de leverancier een risico, want die is er niet zeker van dat u altijd uw energierekening betaalt. Om geen inkomsten mis te lopen, vragen energieleveranciers daarom een waarborgsom.

 2. U bent of wordt afgesloten bij uw vorige energieleverancier
  Als u bent of wordt afgesloten door uw energieleverancier en een spoedaanvraag plaatst bij een nieuwe leverancier, dan zullen de meeste energiebedrijven dit snel opmerken. De huidige leverancier dreigt namelijk niet zomaar met afsluiting, maar dat wordt meestal veroorzaakt door een betalingsachterstand. In zo'n geval vragen energieleveranciers vaak om een waarborg energie.

 3. U heeft geen schulden, maar een naamgenoot wel
  Er bestaat een hele kleine kans dat iemand met dezelfde naam en voorletters in het systeem waarmee de kredietcheck wordt uitgevoerd, met u wordt verwisseld. Als u zelf helemaal geen schulden of betalingsachterstanden heeft, maar iemand anders met dezelfde naam wel, dan kan dit in uitzonderlijke gevallen leiden tot een negatieve kredietscore. Hierdoor wordt u verzocht een borg te betalen. Dat is uiteraard onterecht. Bezwaar maken is dan altijd zinvol.

 4. Verhuizing naar een woning waar de vorige bewoner niet betaalde
  Er wordt ook gekeken naar de historie van vorige bewoner(s) op uw adres. Als die bewoner zijn of haar rekening niet betaalde, dan kan het voorkomen dat u als nieuwe bewoner een waarborgsom moet betalen. Dat is uiteraard niet terecht. Ook hier is bezwaar maken zinvol.

 5. Verhuizing naar een wijk waar veel mensen niet betalen
  Als u gaat wonen in een wijk waarin veel klanten problemen hebben met het op tijd betalen van de energierekening, dan laten sommige energieleveranciers dat meewegen in de kredietscore. Vooral als er geen persoonlijke gegevens over u bekend zijn. Dit is natuurlijk niet terecht. Gelukkig komt deze reden slechts bij hoge uitzondering voor.

Is de waarborgsom onterecht?

Als u onterecht een waarborgsom moet betalen, kunt u bezwaar maken. Het gemakkelijkste is om de energieleverancier te bellen of te mailen en te vragen welke gegevens ze van u hebben en waarom u de waarborg energie zou moeten betalen. Volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) heeft u recht van inzage in uw gegevens. Mocht u onvoldoende inzage krijgen, meld dit dan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Als de gegevens niet kloppen, dan kan uw situatie opnieuw bekeken worden. Bijvoorbeeld door een kopie van uw legitimatiebewijs, een bewijs van uw huidige inkomen en een kopie van een recent bankafschrift op te sturen. 

Spoedaanvraag energie

Bent u vergeten energie te regelen of krijgt u de sleutel van uw nieuwe huis eerder dan verwacht? Dan kunt u bij sommige energieleveranciers een spoedaanvraag plaatsen. Ook als uw netbeheerder al een brief voor afsluiting van uw energie heeft verstuurd. Zo voorkomt u aansluitkosten. Om meer zekerheid te krijgen rondom betalingen controleren energieleveranciers altijd uw kredietwaardigheid. Bij een negatieve uitslag van de controle vragen ze u om een waarborgsom. Hoewel er bij een spoedaanvraag vaker sprake is van een waarborgsom, is dat dus niet per definitie het geval. In bovenstaande tabel vermelden we bij welke energieleveranciers een spoedaanvraag mogelijk is. Via de Energievergelijker op Gaslicht.com kunt u een spoedaanvraag plaatsen. 

Vragen over de borg? Neem contact met ons op 

Heeft u verder nog vragen over de borg? Of wilt u graag hulp bij het doen van een overstap? In dat geval is het slim om contact te zoeken met onze servicedesk via 0342 - 411 350. U kunt ons ook een e-mail of een WhatsApp sturen. We kijken dan samen welk energiecontract voor u het voordeligst is en welke leverancier bijvoorbeeld met spoed een nieuwe aansluiting kan regelen tegen een zo laag mogelijk borgbedrag.

Lees ook onze blog: Borg betalen bij je energiecontract: hoe zit dat?

Geactualiseerd: vrijdag 2 februari 2024

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.