Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Hoe berekent u de kosten voor gas, water en licht?

Iedereen met een eigen huis betaalt voor gas, water en licht. Ook mensen die een huis huren waarbij de huurprijs exclusief energiekosten is, betalen hiervoor. Deze voorzieningen zijn een grote kostenpost voor huishoudens. Bent u benieuwd naar de kosten voor uw gas, water en licht? Gaslicht.com helpt u graag deze kosten te berekenen.

Ga snel naar:

gas water licht berekenen

Een leven zonder gas water licht?

Een leven zonder gas, water en licht kunnen we ons nauwelijks voorstellen. Het zijn de belangrijkste voorzieningen in huis. U kunt uw waterbedrijf niet zelf kiezen. Gelukkig kunt u uw leverancier voor gas en licht wél zelf kiezen. En daar kunt u in veel gevallen ook nog eens geld mee besparen!

Kosten gas

De meeste huishoudens verwarmen hun water en huis met gas. Gas is duur. Voor 1 m³ gas betalen we al gauw drie keer zoveel als voor 1 kWh stroom. De gemiddelde energienota bestaat ongeveer voor tweederde uit gaskosten en een derde uit stroomkosten. 

Kosten waterwaterleveranciers in nederland

Water is in verhouding niet duur. Wel verhogen drinkwaterbedrijven hun tarieven de laatste jaren fors. Huishoudens betaalden in 2023 gemiddeld € 2,19 per 1000 liter voor drinkwater. Dat is 28 cent meer dan in 2022. In 2024 stijgen de tarieven opnieuw met 4% tot soms 18%. Gemiddeld komt de prijsstijging van drinkwater in Nederland in 2024 uit op 9 à 10% (bron Drinkwaterplatform). De prijsstijging komt onder meer door de toegenomen kosten voor energie en materiaal. Zo zijn er steeds meer investeringen nodig zijn om te kunnen blijven zorgen voor genoeg drinkwater van goede kwaliteit.

In tegenstelling tot energieleveranciers kunt u waterleveranciers niet zelf uitkiezen. U krijgt automatisch water van het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de voorziening in uw regio. Dat komt omdat de Nederlandse markt voor water nog niet is geliberaliseerd. De regio waarin u woont, bepaalt van wie u water afneemt. In Nederland zijn 10 waterbedrijven actief die ieder een eigen deel van het land voorzien van water. Op de site van de Vereniging van waterbedrijven in Nederland vindt u een overzicht van de 10 waterbedrijven in Nederland

Kosten licht

En tot slot hebben we licht, dan gaat het natuurlijk eigenlijk over stroom. Dit wordt tegenwoordig voor bijna alles gebruikt. Het is dan ook een flinke kostenpost waarop veel te besparen valt. Net als gas is ook elektriciteit fors duurder geworden. Met onze stroomvergelijker vindt u snel de goedkoopste leverancier van licht.  Vooral als u veel stroom verbruikt, kan het lonen om over te stappen naar een andere leverancier.

Verbruik gas, water, licht

Doordat gas, water en licht zo belangrijk zijn in ons dagelijks leven kunnen de kosten hiervan flink oplopen. Er zijn verschillende factoren die de kosten kunnen beïnvloeden. Voor het verwarmen van een eengezinswoning is meer gas nodig dan voor bijvoorbeeld een klein appartement. Daarnaast verbruikt een eengezinshuishouden minder energie dan een gezin met drie kinderen. Doorgaans is de regel hoe groter en ouder uw woning, hoe meer gas u verbruikt. Voor water en stroom telt hoe meer bewoners, hoe meer u verbruikt. 

Wij helpen u graag met het berekenen van de kosten voor gas en licht, zodat u een passend energiecontract kunt afsluiten voor uw persoonlijke situatie. Op ons platform kunt u onafhankelijk energieleveranciers vergelijken

Vaste en variabele kosten

Voor de levering van water bent u dus afhankelijk van de waterleverancier in uw regio waarbij de prijzen vaststaan. U betaalt voor het drinkwater dat u verbruikt. De watermeter houdt bij hoeveel dat is. Ook betaalt u vastrecht, belasting en btw. In tegenstelling tot gas en licht geldt er een btw-tarief van 9%. Voor energie wordt  21% btw gerekend (van 1 juli  t/m 31 december 2022 gold tijdelijk het 9%-tarief). Het tarief wordt bepaald door de kosten die nodig zijn om drinkwater te maken en te leveren. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt toezicht op de tarieven.  

De kosten voor gas en licht bestaan ook uit vaste en variabele kosten. De vaste kosten zijn de netbeheerkosten en de overheidsheffingen. Deze zijn elke maand hetzelfde. De netbeheerkosten zijn regioafhankelijk en worden jaarlijks door de netbeheerder in de betreffende regio bepaald. Op de netbeheerkosten kan niet bespaard worden. De overheidsheffingen zijn kosten die bepaald worden door de overheid en zijn per energieleverancier gelijk. Hoe hoog de overheidsheffingen zijn, is afhankelijk van uw verbruik. Naast de vaste kosten zijn er ook variabele kosten. Deze kosten verschillen per maand en zijn direct gekoppeld aan uw verbruik. Hoe meer energie u gebruikt, hoe meer u betaalt. En om het ingewikkeld te maken: we kennen ook nog 'vaste leveringskosten'. Dit is een vast bedrag dat voorheen vastrecht werd genoemd.

Verbruik en kosten berekenen

Voor iedereen is het verbruik voor gas, water en licht verschillend. Niemand verbruikt precies hetzelfde. Zoals gezegd is het stroomverbruik voornamelijk afhankelijk van de grootte van het huishouden, terwijl de hoogte van het gasverbruik voornamelijk afhangt van het woningtype. Ook het aantal bewoners, de persoonlijke comfortbehoefte en de weersomstandigheden zijn van invloed. Onderstaande tabel laat zien wat een huishouden gemiddeld per jaar verbruikt aan gas en licht. Kies de samenstelling van uw huishouden om energie te vergelijken met het genoemde verbruik en de energievergelijker toont u de kosten. 

Aantal personen Elektriciteit   Gasverbruik 
1-persoons huishouden 1800 kWh 1100 m3
2-persoons huishouden 2700 kWh 1200 m3
3-persoons huishouden 3500 kWh 1500 m3
4-persoons huishouden   4500 kWh 1700 m3
5-persoons huishouden of groter  5000 kWh 1900 m3

Hoeveel water verbruiken we gemiddeld?

Per dag gebruiken we gemiddeld 121 liter drinkwater. Het grootste deel (70%) door te douchen en het toilet door te spoelen, daarnaast onder andere door het wassen van vaat en kleding en het bereiden van eten en drinken. Op hete dagen kan het watergebruik oplopen tot wel 150 liter per dag. Een kwartier de tuin sproeien kost al gauw 100 liter. Als het kan, gebruik dan water uit een regenton om de tuin te onderhouden.

Wat kost gas, water en licht?

Het bedrag dat u betaalt voor de levering van gas en licht is per leverancier verschillend. De totale kosten per jaar zijn afhankelijk van hoeveel u daadwerkelijk verbruikt en het type contract. Het contract kan gebaseerd zijn op vaste of variabele tarieven. We raden u aan om energieprijzen te vergelijken op basis van uw eigen verbruik. Zo kan Gaslicht.com exact berekenen wat uw kosten zijn. In 2023 gold het prijsplafond. U betaalde tot 2900 kWh maximaal € 0,40 per kWh voor stroom en tot 1200 m³ maximaal € 1,45 per kuub gas. Per 1 januari 2024 verdwijnt het prijsplafond echter.

Het bedrag dat u betaalt voor de levering van drinkwater is eveneens per leverancier verschillend. Ieder waterbedrijf hanteert zijn eigen prijzen en het verschil per regio is erg groot. Zo vraagt het Drentse WMD bijvoorbeeld € 1,00 per m³, exclusief belastingen en vastrecht, terwijl het Noord-Hollandse PWN  € 1,77 per 1000 liter vraagt (peildatum 2024). Voor een Drents huishouden van 3 personen met een gemiddeld gebruik van 50 m³ per persoon per jaar, kost water in 2024 ongeveer € 340. Dat is ruim € 50 meer dan in 2023. De werkelijke kosten per jaar zijn afhankelijk van hoeveel u daadwerkelijk verbruikt. 

Zo is uw drinkwaterrekening opgebouwd: 

  • Waterverbruik: het verbruik dat uw watermeter registreert, bepaalt de prijs die u voor uw water betaalt. 
  • Vastrecht: vast bedrag dat u  jaarlijks voor de aansluiting (watermeter) van uw leveringsadres betaalt ongeacht uw verbruik. Het te betalen bedrag is afhankelijk van de leveringscapaciteit van uw watermeter.​​ 
  • Belasting op Leidingwater (BoL):  milieubelasting die door de Rijksoverheid is opgelegd. De hoogte van de belasting is afhankelijk van het aantal kubieke meters leidingwater dat verbruikt wordt. Er wordt alleen leidingwaterbelasting geheven over de eerste 300 m³. Het actuele tarief voor leidingwaterbelasting staat op de website van de Belastingdienst.
  • Btw: 9% over het totaalbedrag van uw drinkwaterrekening.

Vergelijken

Uw jaarafrekening voor gas, water en licht kan dus behoorlijk oplopen. Toch kunt u vermoedelijk besparen op uw energierekening. Dit kunt u doen door jaarlijks over te stappen van energieleverancier. Via Gaslicht.com kunt u de energieprijzen op onafhankelijke wijze vergelijken en ziet u het volledige aanbod.

Wilt u overstappen naar een andere energieleverancier? We raden u aan om te vergelijken op basis van uw actuele verbruik. Dit kunt u vinden op uw laatste jaarafrekening. U kunt op basis van uw verbruik in de vergelijker uw energiekosten berekenen. Weet u uw verbruik niet? Dan gebruiken we een gemiddeld verbruik in de berekening. Mocht u er niet uitkomen met onze energievergelijker, dan geven we u graag onafhankelijk en persoonlijk advies.

Geactualiseerd: donderdag 11 januari 2024
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.