Genomineerd voor 2021!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Hoe bereken je de kosten voor gas, water en licht?

Iedereen met een eigen huis betaalt voor gas, water en licht. Ook mensen die een huis huren waarbij de huurprijs exclusief energiekosten is, betalen hiervoor. Deze voorzieningen betekenen een grote kostenpost voor huishoudens. Bent u benieuwd naar de kosten voor uw gas, water en licht? Gaslicht.com helpt u graag deze kosten te berekenen. 

Een leven zonder gas, water, licht?

Een leven zonder gas, water en licht kunnen we ons nauwelijks voorstellen. Het zijn de belangrijkste voorzieningen in huis. U kunt uw waterbedrijf niet zelf kiezen. Gelukkig kunt u uw leverancier voor gas en licht wél zelf kiezen. En daar kunt u ook nog eens veel geld mee besparen!

Gas

Met gas verwarmen de meeste huishoudens hun water en huizen (nog wel). Gas is kostbaar. Voor 1 mgas betalen we al gauw vier keer zoveel als voor 1 kWh stroom. De gemiddelde energienota bestaat ongeveer voor tweederde uit gaskosten en een derde uit stroomkosten. 

Water

Water daarentegen is in verhouding niet duur. In tegenstelling tot energieleveranciers kunt u waterleveranciers niet zelf uitkiezen. U krijgt automatisch water van het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de voorziening in uw regio. Dat komt omdat de Nederlandse markt voor water nog niet is geliberaliseerd. De regio waarin u woont, bepaalt van wie u water afneemt. In Nederland zijn 10 waterbedrijven actief die ieder een eigen deel van het land voorzien van water. Op de site van de Vereniging van waterbedrijven in Nederland vindt u een overzicht van de 10 waterbedrijven in Nederland.

waterbedrijven-nederland.PNG

Licht

En tot slot hebben we licht, dan gaat het natuurlijk eigenlijk over stroom. Dit wordt tegenwoordig voor bijna alles gebruikt. Het is dan ook een flinke kostenpost waarop veel te besparen valt. Met onze stroomvergelijker vindt u snel de goedkoopste leverancier van licht. 

Verbruik gas, water, licht

Doordat gas, water en licht zo belangrijk zijn in ons dagelijks leven kunnen de kosten hiervan flink oplopen. Er zijn verschillende factoren die de kosten kunnen beïnvloeden. Voor het verwarmen van een eengezinswoning is meer gas nodig dan voor bijvoorbeeld een klein appartement. Daarnaast verbruikt een eengezinshuishouden minder energie dan een gezin met drie kinderen. Doorgaans is de regel hoe groter en ouder uw woning, hoe meer gas u verbruikt. Voor water en stroom telt hoe meer bewoners, hoe meer u verbruikt. 

Wij helpen u graag met het berekenen van de kosten voor gas en licht, zodat u een passend energiecontract kunt afsluiten voor uw persoonlijke situatie. Op ons platform kunt u onafhankelijk energieleveranciers vergelijken. 

Vaste en variabele kosten

Voor de levering van water bent u dus afhankelijk van de waterleverancier in uw regio waarbij de prijzen vaststaan. U betaalt voor het drinkwater dat u verbruikt. De watermeter houdt bij hoeveel dat is. Ook betaalt u vastrecht, belasting en btw. Het tarief wordt bepaald door de kosten die nodig zijn om drinkwater te maken en te leveren. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt toezicht op de tarieven.  

De kosten voor gas en licht bestaan ook uit vaste en variabele kosten. De vaste kosten zijn de netbeheerkosten en de overheidsheffingen. Deze zijn elke maand hetzelfde. De netbeheerkosten zijn regioafhankelijk en worden jaarlijks door de netbeheerder in de betreffende regio bepaald. Op de netbeheerkosten kan niet bespaard worden. De overheidsheffingen zijn kosten die bepaald worden door de overheid en zijn per energieleverancier gelijk. Hoe hoog de overheidsheffingen zijn, is afhankelijk van uw verbruik. Naast de vaste kosten zijn er ook variabele kosten. Deze kosten verschillen per maand en zijn direct gekoppeld aan uw verbruik. Hoe meer energie u gebruikt, hoe meer u betaalt. 

Verbruik en kosten berekenen

Voor iedereen is het verbruik voor gas, water en licht verschillend. Niemand verbruikt precies hetzelfde. Zoals gezegd is het stroomverbruik voornamelijk afhankelijk van de grootte van het huishouden, terwijl de hoogte van het gasverbruik voornamelijk afhangt van het woningtype. Ook het aantal bewoners, de persoonlijke comfortbehoefte en de weersomstandigheden zijn van invloed. Onderstaande tabel laat zien wat een huishouden gemiddeld per jaar verbruikt aan gas en licht. Kies de samenstelling van uw huishouden om energie te vergelijken met het genoemde verbruik en de energievergelijker toont u de kosten. 

Aantal personen Elektriciteit   Gasverbruik 
1-persoons huishouden 1800 kWh 1100 m3
2-persoons huishouden 2700 kWh 1200 m3
3-persoons huishouden 3500 kWh 1500 m3
4-persoons huishouden   4500 kWh 1700 m3
5-persoons huishouden of groter  5000 kWh 1900 m3

Hoeveel water verbruiken we gemiddeld?

Per dag gebruikt een Groninger 115 liter per dag, terwijl mensen denken dat ze gemiddeld 60 liter gebruiken. In hete dagen kan dit oplopen tot wel 150 liter per dag. Een kwartier de tuin sproeien met schoon drinkwater kost al gauw 100 liter. Als het kan, gebruik het liefst water uit een regenton om de tuin te onderhouden.

Wat kost gas, water en licht?

Het bedrag dat u betaalt voor de levering van gas en licht is per leverancier verschillend. De totale kosten per jaar zijn afhankelijk van hoeveel u daadwerkelijk verbruikt en het type contract. Het contract kan gebaseerd zijn op vaste of variabele tarieven. We raden u aan om energieprijzen te vergelijken op basis van uw eigen verbruik. Zo kan Gaslicht.com exact berekenen wat uw kosten zijn. 

Het bedrag dat u betaalt voor de levering van drinkwater is per regio verschillend. Waterbedrijf Groningen vraagt bijvoorbeeld € 0,64 per 1000 liter (1 m³), exclusief belastingen en vastrecht. Dat is € 1,62 per 1000 liter  inclusief álle belastingen (peildatum 2020). De totale kosten per jaar zijn afhankelijk van hoeveel u daadwerkelijk verbruikt.

Energieprijzen vergelijken

Uw jaarafrekening voor gas, water en licht kan dus behoorlijk oplopen. Toch kunt u gemakkelijk honderden euro's per jaar besparen op uw energierekening. Dit kunt u doen door jaarlijks over te stappen van energieleverancier. Via Gaslicht.com kunt u de energieprijzen op onafhankelijke wijze vergelijken en ziet u het volledige aanbod.

We raden u aan om te vergelijken op basis van uw actuele verbruik. Dit kunt u vinden op uw laatste jaarafrekening. Mocht u er niet uitkomen met onze energievergelijker, dan geven we u graag onafhankelijk en persoonlijk advies. Dit doen we bijvoorbeeld aan de hand van de RekeningScan. Hierbij analyseren we uw jaarafrekening en zoeken we het beste energiecontract bij uw persoonlijke situatie.

Geactualiseerd: 11-08-2021


Direct naar:


Gepubliceerd: woensdag 11 augustus 2021
Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie