De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Energiebelasting 2021 berekenen

Per 1 januari 2021 wil de overheid de energiebelasting op gas verhogen en de energiebelasting op stroom verlagen. Afhankelijk van uw verbruik zal de energierekening dalen of stijgen. Vul onze rekentool in en zie wat de belastingverandering voor u betekent voor uw termijnbedrag.

Mijn belastingverandering berekenen

Voer uw jaarverbruik in
kWh
m3
U betaalt in 2021 € 0,62 per maand meer dan in 2020
In 2020 betaalde u € 747,39
In 2021 betaalt u € 754,86
Dit is een verhoging van 1%
Vergelijk energieprijzen

Overheidsheffingen 2021

Volgens de plannen die op Prinsjesdag zijn gepresenteerd gaat de energiebelasting op stroom iets omlaag en op gas wederom omhoog. De vermindering energiebelasting (heffingskorting) neemt voor het tweede jaar op rij toe. De Opslag Duurzame Energie en Klimaattransitie zal naar verwachting voor zowel gas en stroom gaan stijgen. Benieuwd hoe deze veranderingen precies in elkaar zitten? Lees dan ons item over energiebelasting op energieverbruik.

Voor een gemiddeld huishouden met een jaarverbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m³ gas betekenen de geplande veranderingen in de overheidsheffingen een lichte stijging van ongeveer € 7,50. Vergelijken we dit met het debacle van 2019 dan betaalt een huishouden volgend jaar gemiddeld nog altijd € 106 meer dan in 2018.

Overstappen loont

Een groot deel van de energierekening bestaat uit overheidsheffingen en netbeheerkosten. Daar hebben we helaas geen invloed op. Wel op de leveringskosten, waardoor overstappers honderden euro’s kunnen besparen. Daarom blijft het belangrijk om energieprijzen te vergelijken. Wij adviseren om een jaarcontract te kiezen met vaste tarieven zodat u zo voordelig mogelijk uit bent. Ga direct naar onze energievergelijker.

Geactualiseerd: 15-09-2020

Navigatie