Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Installatie binnen 6 weken
  • Zekerheid door 25 jaar garantie
  • Snelle terugverdientijd

Steeds meer leveranciers maken onderscheid tussen klanten met en zonder zonnepanelen

door Ӕde de Jong 1 reactie Leestijd: 3 minuten

Energieleveranciers maken steeds vaker onderscheid tussen klanten met en zonder zonnepanelen. Het aantal energieleveranciers dat klanten met zonnepanelen contracten met andere voorwaarden aanbiedt, is de afgelopen maand verder gestegen. Tegelijkertijd is de afbouw van de salderingsregeling op dinsdag 13 februari 2024 door de Eerste Kamer weggestemd. Het is dus des te belangrijker om uw energiecontract nu opnieuw onder de loep te nemen. 

Hogere kosten

Steeds meer energieleveranciers maken bij het aanbieden van contracten op verschillende manieren onderscheid tussen klanten mét en zonder zonnepanelen. Sommige energieleveranciers rekenen hogere vaste kosten per maand, anderen geven nieuwe klanten geen korting als ze zonnepanelen hebben en een aantal energieleveranciers rekent kosten voor het terugleveren van zonnestroom.

Op dit moment rekenen 4 leveranciers, waaronder Greenchoice, Coolblue en Pure Energie, klanten met zonnepanelen andere (hogere) tarieven voor het leveren van elektriciteit. Vandebron, Vrijopnaam, Budget Energie, OM Energie en Energie VanOns brengen klanten met zonnepanelen terugleverkosten in rekening. De terugleverkosten zijn afhankelijk van de hoeveelheid teruggeleverde stroom. Bij 12 energieleveranciers kunnen klanten met zonnepanelen geen meerjarencontracten afsluiten. Bij Budget Energie, Mega en Vandebron kan dat op Gaslicht.com op dit moment wel.  Verder zijn de terugleververgoedingen het afgelopen jaar bij veel leveranciers behoorlijk gedaald.

De salderingsregeling blijft 

De Eerste Kamer heeft op 13 februari 2024 tegen de afbouw van de salderingsregeling gestemd. Dankzij de tegenstemmen van GroenLinks-PvdA en de BBB is het wetsvoorstel weggestemd. U kunt de komende jaren dus nog steeds salderen. Wel benadelen steeds meer energieleveranciers klanten met zonnepanelen dus, bijvoorbeeld door terugleverkosten te rekenen. Het is daarom des te belangrijker om nu voor een energiecontract met gunstige voorwaarden te kiezen.

ACM onderzoekt meerkosten voor klanten met zonnepanelen

Leveranciers mogen onderscheid maken tussen klanten met en zonder zonnepanelen. Het is volgens toezichthouder ACM niet verboden. Leveranciers zijn namelijk vrij om hun aanbod – binnen redelijke grenzen – op maat te maken. Leveranciers geven aan dat zij dit verschil maken, omdat de kosten van klanten met zonnepanelen hoger zijn dan voor vergelijkbare klanten zonder zonnepanelen. De ACM doet momenteel onderzoek naar de omvang van deze meerkosten en verwacht de uitkomsten hiervan nog dit kwartaal te publiceren.

Weer volop vaste energiecontracten 

Volgens de toezichthouder heeft de helft van de huishoudens op dit moment weer een vast contract. Veel energieleveranciers bieden weer vaste contracten aan, mede dankzij de nieuwe regels voor opzegvergoedingen. In december 2023 steeg het aantal huishoudens met vaste contracten met 300.000. Daardoor waren er begin januari ruim 3,7 miljoen huishoudens met een vast contract. De andere helft, ruim 3,769 miljoen huishoudens, hebben nog steeds een variabel (47%) of dynamisch (3%) energiecontract. 

NB dit eerder geplaatst artikel is geactualiseerd n.a.v. de stemming in de Eerste Kamer over de salderingsregeling

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 22 februari 2024

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Reacties (1)

Geplaatst door: Paul Fontein ()

L.s.
Ik heb op dit moment een vast energiecontract bij Greenchoice, dit verloopt in april a.s.
Nu wil ik een nieuw energie contract afsluiten maar ik ga ook in de loop van dit jaar zonnepanelen en mogelijk een thuisbatterij aanschaffen.

Nu zie ik door de bomen het bos niet meer als ik na het nieuwe contract de zonnepanelen ga aanschaffen.

Kunt u mij helpen in de keuze en advies geven?

Mvgr Paul Fontein

Opmerking van de redactie op 19-02-2024
Bedankt voor uw reactie.

Daar zijn we voor en helpen we u dan ook graag verder mee! Om u van een persoonlijk advies te kunnen voorzien, wil ik u wel vragen per mail of telefoon contact met ons op te nemen. Dat kan via info@gaslicht.com of 0342-411 350 (op werkdagen bereikbaar van 09:00-20:00 uur en op zaterdag van 09:00-17:00 uur).

Alvast bedankt!

Met vriendelijke groet,

Tijmen, namens Team Gaslicht.com

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.