De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Tarieven: Eneco verhoogt, Essent verlaagt

door Jeanet Woldring 1 reactie

Jarenlang daalden de energieprijzen, maar het dieptepunt van de tarieven voor gas en stroom lijkt bereikt. Delta en Eneco verhogen per 1 januari 2017 de variabele leveringstarieven. Essent verlaagt juist de prijzen en Nuon heeft de tarieven nog niet bekend gemaakt. Wat betekent dit voor de energierekening?

Essent goedkoper

Van de drie grootste energieleveranciers is Essent tot dusver de uitzondering. Het bedrijf heeft gas en stroom op het juiste moment ingekocht en kan daardoor de tarieven nog verlagen. Bij Essent is een gemiddelde klant volgend jaar 35 euro minder kwijt aan gas en stroom. Bij energiedirect.nl zelfs 50 euro goedkoper.

Eneco en Delta duurder

Bij Eneco is een gemiddeld huishouden 66 euro per jaar meer kwijt en bij het Zeeuwse energiebedrijf Delta gaat het om een stijging van 19 euro. De veranderingen gelden alleen voor klanten die hun energietarieven niet hebben vastgezet. Zij hebben een energiecontract voor onbepaalde tijd met variabele leveringstarieven.

Nuon nog onbekend

Nuon heeft laten weten de tarieven half december bekend te maken. Dat is vrij laat als je bedenkt dat de nieuwe tarieven per 1 januari 2017 ingaan. Energieleveranciers zijn van de Autoriteit Consument & Markt verplicht hun tarieven 'tijdig' kenbaar te maken. Wat we onder dit begrip moeten verstaan, wordt niet uitgelegd. 

Hogere energierekening

Het grootste deel van energierekening bestaat uit transportkosten en belastingen. Die kosten stijgen volgend jaar eveneens. Essent denkt dat door het stijgen van die kosten de totale rekening voor de gemiddelde klant gelijk blijft of toch iets hoger gaat uitvallen.

Zie ook: 
Energierekening gaat omhoog in 2017
Netbeheerkosten ook omhoog per 1 januari
​Tarieven gas en licht goedkoper bij Essent en energiedirect.nl

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: vrijdag 2 december 2016

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: Eddyluiken ()

Ik heb in september met een 1jaars contract bij Eneco afgesloten.
Wat houden die verhogingen voor mij in
Kan net beheer tussen tijd verhogen in mijn contract

Opmerking van de redactie op 07-12-2016
Het contract van Eneco dat u via Gaslicht.com heeft afgesloten is een contract met actietarieven. Dit contract staat los van de verhoging die Eneco per 1 januari gaat doorvoeren op hun variabele tarieven. Deze tarieven liggen sowieso al bijna 300 euro duurder dan een actiepakket, als we kijken naar een gemiddeld huishouden. Eventuele verhogingen van de netbeheerkosten en overheidsheffingen staan los van uw contract en zullen daarom altijd aan u worden doorberekend.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie