Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energiespreekuur 2023: prijsplafond

door Sanne Bins 6 reacties Leestijd: 1 minuut

Heeft u vragen over het prijsplafond voor energie dat in 2023 geldt? Of wilt u iets weten over isolatie of de aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp? Stuur uw vraag dan nu naar het energiespreekuur van De Telegraaf: energiespreekuur@dft.nl. Energie-experts van Gaslicht.com, Vereniging Eigen Huis en Energie-Nederland geven iedere vragensteller op dinsdag 10 januari persoonlijk antwoord per e-mail.

energiespreekuur-twitter.png

Alle energievragen zijn welkom

Denkt u aan een overstap naar een goedkopere gas- en stroomleverancier? Dan is het ook mogelijk om een vrijblijvend overstapadvies op maat te ontvangen van de experts. Vermeld dan wel uw postcode en jaarverbruik. Andere energievragen zijn natuurlijk ook welkom.

Het energiespreekuur wordt op 10 januari voor de veertiende keer gehouden. Bij de vorige editie in juni werd een recordaantal vragen gesteld, vooral over de hoge gas- en stroomnota’s. Ben Woldring van Gaslicht.com heeft aan alle voorgaande edities meegedaan en zit dinsdag ook weer klaar om vragen te beantwoorden.

Lees en bekijk Wat betekent het prijsplafond 2023 voor u?

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: zaterdag 7 januari 2023

Sanne Bins
Sanne Bins Business Unit Manager

Sanne is als Business Unit Manager verantwoordelijk voor onze website content, onderzoeken, persberichten en de samenwerking met de energieleveranciers. Samen met het team streeft Sanne naar het meest complete energieaanbod, de beste service en de hoogste klantwaardering. Sanne wordt vanwege haar expertise regelmatig gevraagd voor media-interviews en om mee te denken over energievraagstukken binnen Nederland.

Reacties (6)

Geplaatst door: maanvol ()

Dat roversnest, nextenergy, verlangt van mij een waarborgsom van 750 Euro, voor een overeenkomst die per dag is op te zeggen, en waar ik een voorscot onde 60€ op maandbasis zou dienen te betalen! Ik sta niet geregistreed bij BKR, en heb altijd aan mijn betalingsverpilchtingen weten te voldoen! Wat geeft hen het recht om op deze flagrante wijze te willen benadelen! Op basis waarvan wordt een waarborgsom verlangd, die dieven zeggen slechts dat het in mijn geval nodig vinden! Ik heb geen schulden, en heb altijd mijn rekeningen tijdig betaald! Dus mogen die bandieten mij dit soort van onrecht aandoen?

Opmerking van de redactie op 20-01-2023
Beste lezer,

Bedankt voor uw reactie. Begrijpelijk dat u hier niet blij van wordt. Leveranciers hebben bijna allemaal in hun voorwaarden staan dat er een kredietcheck gedaan kan worden.
Er is dan een onafhankelijk bureau die zo'n check doet. De leverancier staat daar los van.
Heel vervelend dat het u overkomt, maar het mag dus wel.

Met vriendelijke groet,
Rita namens Gaslicht.com
Geplaatst door: s.Rikkels van neck ()

we wonen in een appartement,, alleen koken op gas
voor douchen een boiler van 120 liter daaldrop
voor keuken gebruik Cooker,, verwarmt tot 70 graden
wij 2 tachtigers douchen niet elke dag, dus is een boiler van 120 is eigenlijk te veel
alle lampen vervangen door ledlampen, koelkast /vriezer/ kun je niet veel aan veranderen
is het zinvol de Cooker te verwijderen ? of kun je met Cooker water douchen, en de boiler uitzetten ??

Opmerking van de redactie op 12-01-2023
Beste heer, mevrouw,

U bent al heel duurzaam bezig en in vergelijking met een keukenboiler voor warm water is de Quooker zonder enige twijfel zuiniger. Een Quooker heeft zelfs energielabel A en is daarmee de meest duurzame keukenboiler in de categorie kleinere elektrische waterverhitters met voorraadvat voor in de keuken. Wat een Quooker aan energie kost is afhankelijk van uw energietarieven. Ik adviseer u uw verbruik en huidige energieleverancier in te vullen in onze energievergelijker, dan kunt u zien of u kunt besparen door over te stappen. Zit u met uw verbruik onder het prijsplafond van 2900 kWh, dan betaalt u in 2023 nooit meer dan 40 cent per kWh.

Met vriendelijke groet,
Rita
Geplaatst door: Havelaar ()

Waarom staan energieleveranciers zoals nextenergy, anwb, cleanenergy, zonneplan en frank energie niet op jullie site?

Opmerking van de redactie op 05-06-2023
Wij realiseren ons dat in deze markt waarin de energieprijs daalt, de keuze voor dynamische tarieven interessant kan zijn. Zeker gezien de grote fluctuaties. Echter, veel mensen overzien de consequenties niet, zijn onbekend met het product en kunnen de mogelijke risico's niet financieren. Anderzijds, wij realiseren ons ook dat het interessant is voor een doelgroep die actief met zijn energieverbruik bezig wil zijn en het verbruik kan sturen op de prijzen. Maar wij hebben een rol om consumenten daar op een juiste manier op te wijzen en te informeren. We hopen zeker in de nabije toekomst deze contracten op een goede manier te vergelijken, maar voorop staat dat op een juiste wijze te doen. Voor meer info verwijs ik graag naar https://www.gaslicht.com/energie-informatie/dynamische-tarieven.
Geplaatst door: A.K. Spreksel ()

Wij wonen twee onder een kap maar hebben een hoofd meter bij de buren.wij hebben een tussen meter. Ons verbruik word later bij ontvangst van de hoofd rekening voldaan aan de buren .
Onze vraag ;word het plafond dan twee maal berekend dus 2400 kuub. Zodat we beiden een plafond hebben

Opmerking van de redactie op 12-01-2023
Beste heer/mevrouw,

Het prijsplafond geldt voor kleinverbruikers met een kleine energieaansluiting. Aangezien u niet aan deze voorwaarde voldoet, lijkt het mij dat u niet allebei in aanmerking komt. Waarschijnlijk heeft u in november en december ook geen tegemoetkoming van € 380 gekregen?

Met vriendelijke groet,
Rita namens Gaslicht.com
Geplaatst door: Margje Wilhelmina Stel-Kuperus ()

Momenteel worden mijn meters niet uitgelezen door mijn energieleverancier Fattenfall. Is het verstandig om dat wel toe te staan , of moet ik nu zelf iedere maand mijn meterstanden doorgeven? Mijn nieuwe contract gaat 1 jan. 2023 in . Ik blijf naar alle waarschijnlijkheid wel onder het prijsplafond.
Dank voor uw antwoord.
.

Opmerking van de redactie op 12-01-2023
Beste Margje,

Ervan uitgaande dat u een slimme meter heeft, die niet automatisch uitgelezen wordt, zou ik u adviseren dat wél toe te staan. Iedere maand zelf uw meterstanden doorgeven kan natuurlijk ook, maar kost meer moeite en geeft kans op fouten. Als u niets doet, schat Vattenfall de meterstanden en berekent het prijsplafond op basis van geschatte meterstanden.
Hopelijk heb ik uw vraag hiermee voldoende beantwoord.
Met vriendelijke groet,
Rita namens Gaslicht.com
Geplaatst door: W.de Keijzer ()

Hoge maandlasten ondanks prijsplafond, met prijsplafond is het nog veel te duur. Je durf bijna niet te stoken dus koud in huis
Ik denk aan de volgende maatregelen. Om een daikin airco te plaatsen ik heb geen zonnepanelen
Het prijsplafond wordt pas afgerekend met je jaarnota, dus veel te hoge maandlasten; je weet niet waar je aan toe bent.

Mijn afrekening is op 21 september gebruik stroom 2715 kWh
Gas. 1380 kWh


Opmerking van de redactie op 09-01-2023
Beste meneer/mevrouw De Keijzer,

Bedankt voor uw bericht.
Met uw verbruik blijft u voor elektra waarschijnlijk onder het prijsplafond en met uw gasverbruik komt u er iets bovenuit.
De leveranciers horen het prijsplafond toe te passen in het maandelijks voorschot en niet pas op de jaarnota.
Vanwege de verhoging van de netbeheerkosten, de energiebelasting en de btw en verlaging van de vermindering energiebelasting is het misschien iets anders dan u verwacht, maar het wordt wel toegepast op uw maandlasten.

Met vriendelijke groet,
Rita namens Gaslicht.com
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.