Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Prijsplafond

 • Met het prijsplafond betaalt u in 2023 tot een bepaald verbruik (verbruiksplafond) een plafondtarief.

  Het verbruiksplafond  Het prijsplafond 
  1200 m³ gas € 1,45 per m³ gas 
  2900 kWh stroom € 0,40 per kWh stroom 
  37 GJ stadsverwarming  € 47,38 per GJ stadswarmte 

  De plafondtarieven zijn inclusief energiebelasting en btw. Verbruikt u meer dan het verbruiksplafond? Dan betaalt u hiervoor het tarief van uw energiecontract. 

 • Om een jaar- of eindafrekening op te kunnen maken, is het verbruiksplafond verdeeld over de maanden van het jaar. Iedere maand (zelfs iedere dag) heeft daarom een eigen verbruiksplafond zodat bij een jaarafrekening of overstap leveranciers precies weten hoeveel van het verbruiksplafond verrekend moet worden. En hoeveel er nog van het verbruiksplafond over is voor de rest van het jaar. 

 • Bij de verdeling van het verbruiksplafond wordt rekening gehouden met een hoger verbruik in de wintermaanden dan in de zomermaanden. 

 • Het prijsplafond geldt pas na saldering. Eerst wordt de teruglevering in mindering gebracht, daarna geldt het prijsplafond over de afname dat overblijft op uw jaarnota. Komt deze afname boven de verbruiksgrens van het prijsplafond uit? Dan betaalt u hierover uw contracttarieven.

 • Als u in 2023 méér verbruikt dan 1200 m³ gas, 2900 kWh stroom of 37 GJ stadswarmte, mag uw energieleverancier de prijs vragen die in uw energiecontract staat. Het is dan extra belangrijk goed na te gaan of het tarief niet onnodig hoog is. Variabele tarieven kunnen  behoorlijk verschillen. Doordat de btw weer 21% is, overheidsheffingen en netbeheerkosten fors stijgen, kan de energierekening snel oplopen. Vergelijken en overstappen naar een goedkoper contract kan veel besparen.

 • Als u nog een goedkoper gas- en/of stroomtarief heeft, betaalt u gewoon uw voordeligere tarief. Komt uw tarief gedurende 2023 toch boven het prijsplafond van € 1,45 per m³ gas en € 0,40 per kWh stroom, dan maakt u vanaf dat moment alsnog gebruik van het resterende verbruiksplafond.

 • Het prijsplafond geldt voor alle huishoudens en bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting. Het gebouw moet bedoeld zijn om in te wonen of te werken. Het maakt niet uit bij welke energieleverancier u zit. Het prijsplafond geldt alleen als uw tarief hoger is dan de vastgestelde prijs van het prijsplafond. Als uw tarieven lager zijn dan de plafondprijs, dan behoudt u die voor de verdere looptijd van uw energiecontract. 

 • Nu steeds meer energieleveranciers tarieven onder het voormalige prijsplafond aanbieden, loont het zeker om tarieven te vergelijken en over te stappen naar een voordeliger contract. Er zitten namelijk hele grote prijsverschillen tussen de energieleveranciers. Er zijn weer volop vaste contracten van 1, 2 en 3 jaar beschikbaar.


   

 • In 2022 waren de energieprijzen historisch hoog. Door de milde winter zijn de tarieven fors gedaald, vaak tot ónder het prijsplafond. Maar, wat gaat de energiemarkt verder doen? Eén ding staat volgens Minister Kaag vast: het prijsplafond voor energie stopt na 31 december. Door nú te kiezen voor een jaarcontract verlengt u in feite het prijsplafond. U bent dan ook de komende winter beschermd tegen prijsstijgingen.

 • Leveranciers zijn verplicht uiterlijk in februari 2023 met een nieuw voorstel voor uw termijnbedrag te komen. Daarbij houden ze rekening met het prijsplafond  en de overige veranderende kosten op de energierekening (btw, overheidsheffingen en netbeheerkosten). 

 • Het prijsplafond blijft gelden als u overstapt naar een andere energieleverancier. Uw huidige en uw nieuwe leverancier passen dan in 2023 allebei een deel van het prijsplafond en verbruiksplafond toe op uw energierekening. Bij de verdeling is er rekening mee gehouden dat er in de winter meer energie wordt verbruikt dan in de zomer. Hoeveel gas en stroom u bij de verschillende leveranciers mag verbruiken tegen het maximale tarief van het prijsplafond, hangt dus af van wanneer u overstapt. 

  Voorbeeld 
  U stapt op 1 oktober over naar een andere leverancier. U mag van 1 januari tot en met 30 september 766 m³ gas en 1971 kWh stroom verbruiken tegen het tarief van het prijsplafond. Is het verbruik in deze periode hoger? Dan geldt daarvoor het tarief uit het contract.  Van oktober tot en met december mag u nog 434 m³ gas en 929 kWh stroom gebruiken tegen het tarief van het prijsplafond. Het maakt daarbij niet uit hoe hoog het verbruik was vóór de energierekening.   In totaal kunt u dus 1200 m³  gas en 2900 kWh stroom gebruiken voor het tarief van het prijsplafond.  

 • U krijgt van uw leverancier uiterlijk in februari een voorstel voor een nieuw termijnbedrag. Het prijsplafond is hierin verwerkt. Daarnaast veranderen per 1 januari de netbeheerkosten en de overheidsheffingen. Ook de btw wordt weer aangepast van 9% naar 21%. Dit alles wordt meegenomen in de berekening van uw nieuwe termijnbedrag. Als u het niet met het nieuwe termijnbedrag eens bent, kunt u contact opnemen met uw leverancier.

 • Het prijsplafond geldt van 1 januari tot en met 31 december 2023, maar veel huishoudens krijgen hun jaarlijkse energierekening in de loop van het jaar. Daarom is het maximale verbruik bij het prijsplafond (1200 m3 gas en 2900 kWh stroom) verdeeld in 2 delen. 1 deel vóór de jaarlijkse energierekening en 1 deel na de jaarlijkse energierekening. In de winter wordt er meer energie gebruikt dan in de zomer. Daar is bij deze verdeling rekening mee gehouden.

  U kunt zich aanmelden voor onze nieuwsbrief om de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de energiemarkt.

 • Het is belangrijk om uw verbruik scherp in de gaten te houden zodat u altijd onder het verbruiksplafond van 1200 m³ gas en 2900 kWh stroom blijft. 

  Dat is heel makkelijk met onze gratis app  Bencompare Mijn Verbruik. Deze leest de slimme meter één keer per nacht uit en toont die gegevens in een grafiek per uur, dag, week, maand of jaar. Het toont ook het totale sluipverbruik van alle apparaten, de temperatuur op de betreffende dag (relevant voor uw gasverbruik). Anders gezegd: u krijgt goed inzicht in uw energieverbruik. Het grote voordeel is dat u Bencompare Mijn Verbruik bij elke energieleverancier kunt gebruiken. Als u overstapt naar een andere energieleverancier blijven uw gegevens behouden.

 • Tot een jaargebruik van 1200 m³ gas en 2900 kWh aan stroom gelden vaste prijzen van € 1,45 per m3 gas en € 0,40  per kWh stroom. Daarboven geldt gewoon het contracttarief, dat dus per energieleverancier, contract en periode kan verschillen.

 • Als u zonnepanelen heeft, geldt het prijsplafond na salderen. 

 • Ja, het prijsplafond geldt voor alle huishoudens en bedrijven met een kleinverbruikaansluiting.

  • Een kleinverbruikaansluiting voor stroom is maximaal 3×80 ampère. Bij een gasaansluiting ligt die grens op G40.
  • Betaalt u elke maand een voorschotbedrag en krijgt u een keer per jaar een eindafrekening? Dan kunt u ervan uitgaan dat u een kleinverbruikaansluiting heeft. 
  • Het prijsplafond geldt alleen als uw tarief hoger is dan de vastgestelde prijs van het prijsplafond. 

 • Ja, het prijsplafond geldt ook voor stadsverwarming. Tot een verbruik van 37 GJ betaalt u vanaf 1 januari 2023 maximaal € 47,39 per GJ.

 • Het prijsplafond sluit niet altijd goed aan bij huishoudens die een blokaansluiting voor gas, warmte of elektriciteit hebben. Het kabinet heeft daarom met spoed een alternatieve regeling, de Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluitingen (TTB), uitgewerkt om ook deze groep te helpen.

 • Denkt u dat het prijsplafond niet of niet juist op uw jaar- of eindafrekening is verwerkt? Neem dan contact op met de Geschillencommissie Energie Prijsplafond. Deze is er alleen voor klachten over het prijsplafond voor elektriciteit, gas of warmte. De kosten van de behandeling van een klacht bij de Geschillencommissie Energie Prijsplafond bedragen € 52,50. U krijgt dit terug wanneer de commissie u in het gelijk stelt.

Ontdek of u kunt besparen op uw energierekening

Energie vergelijken is simpel en binnen 3 stappen te regelen
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.