De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Overname Qurrent door Greenchoice in het verschiet

door Jeanet Woldring

greenchoice.svgqurrent.svgGreenchoice zal naar alle waarschijnlijkheid groene stroomleverancier Qurrent per 1 oktober overnemen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet de overname nog goedkeuren.

Krachtenbundeling

samen-groen-groot-overname-qurrent.jpgGreenchoice wil 100% aandelen overnemen van stichting DOEN, het fonds van de Goede Doelen Loterijen dat als initiatiefnemer achter Qurrent staat. Beide energiebedrijven hebben afgesproken geen mededelingen te doen over de overnamesom. 

'Samen groen groot'

Door de krachten te bundelen met het eveneens ‘groene’ Qurrent wil Greenchoice de duurzame energiemarkt in Nederland versterken en de energietransitie verder versnellen. Beide energieleveranciers scoren hoog in de Gaslicht.com vergelijking op prijs en kwaliteit: Greenchoice al jaren op nummer 1 en Qurrent op 5.

Samen half miljoen klanten

Met de overname staat de teller op meer dan een half miljoen klanten. Dat zorgt voor een stevige positie naast BudgetEnergie die door de overname van NLE  op 600.000 klanten zit. Eneco, voor 30% eigenaar van Greenchoice, heeft begin dit jaar E.ON overgenomen.

Greenchoice is ongeveer vier keer zo groot als Qurrent. Evert den Boer, algemeen directeur bij Greenchoice, geeft aan dat deze zet aansluit op de groeiambitie en tevens een bijdrage levert aan de versnelling van de lokale energietransitie. Ook vanuit Qurrent klinkt een positief geluid. Zij geven aan dat door deze overname hun vernieuwde initiatieven meer impact krijgen. Mede hierom is besloten alle aandelen van de hand te doen aan Greenchoice. ‘Samen krijg je immers meer voor elkaar’. 

Hoge terugleververgoeding

Zowel Greenchoice als Qurrent geven een hoge terugleververgoeding aan consumenten met zonnepanelen die meer stroom terugleveren dan ze verbruiken. Qurrent 10 cent per kWh en Greenchoice 11 cent tot 10.000 kWh. Ter vergelijking: Essent en Nuon geven 7 cent per kWh. 

Kritische geluiden

Deze overname betekent goed nieuws voor de vergroening in ons land. Toch is niet iedereen blij met de overname. Uit de reacties van klanten klinken veel kritische geluiden

Geen winstoogmerk

Qurrent is in 2006 opgericht met als missie 'het eerste energiebedrijf te zijn dat de klant zo weinig mogelijk energie wil laten gebruiken. Het bedrijf had geen winstoogmerk. In 2012 is het verkocht aan stichting DOEN. Alle klanten zijn lid van de Qurrent coöperatie, de grootste energiecoöperatie van Nederland. Langs die weg investeren zij in duurzame projecten, zoals bijvoorbeeld in het Windpark Hellegatsplein. Qurrent is sinds juni 2017 de hoofdpartner van voetbalclub Feyenoord. 

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reageren

Navigatie