Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Samen energie inkopen vaak juist duurder

door Jeanet Woldring Leestijd: 10 minuten

Onze helpdesk krijgt veelvuldig vragen over energieveilingen. In de praktijk blijken veilingen toch niet zo voordelig te zijn als vaak wordt gesuggereerd. Wij vergeleken het aanbod van de winnaars van de laatste energieveilingen met de contracten in onze energievergelijker. Wilt u zeker weten dat u het goedkoopste energiecontract afsluit dat past bij uw situatie?

Onderzoek naar prijsafspraken

Naast zelf vergelijken kunt u er ook voor kiezen om mee te doen aan een collectieve energieveiling. De gedachte is dat collectieve inkoop leidt tot een lagere energieprijs. Maar de ACM onderzoekt nu of dit werkelijk zo is. Bij verschillende energieveilingen zouden mogelijk verboden prijsafspraken zijn gemaakt, waardoor de contracten duurder uitvielen. Het gaat om bodemprijzen die leveranciers hebben geëist omdat ze anders verlies lijden. Ze zouden gedreigd hebben om niet meer deel te nemen aan de veilingen, als er geen ondergrens werd vastgelegd. Wordt er onder deze prijs geboden, dan kan het bod ongeldig worden verklaard. Het onderzoek van de ACM loopt nog. Feit is dat er niet veel energieleveranciers meer deelnemen aan de veilingen.

Uitslag recente veilingen

In oktober tot begin december werden er in totaal vijf energieveilingen georganiseerd: SLOOPdeCRISIS, Vereniging Eigen Huis, ANBO en Consumentenbond. Opnieuw blijkt dat consumenten in de meeste gevallen beter kunnen overstappen via een energievergelijker. Voor een gemiddeld huishouden blijken slechts een paar contracten voordeliger. Het betreft het winnende bod van de Consumentenbondveiling van NLE voor het 1-jarige energiecontract dat op jaarbasis 55 euro goedkoper is. Het bod van Budget Energie van de energieveiling van Vereniging Eigen Huis is 15 euro goedkoper dan het voordeligste 3-jarige aanbod op prijsvergelijkers. Opvallend is dat de recente veiling van de Telegraaf in alle opzichten goedkoper was voor een gemiddeld huishouden. Hiermee is niet gezegd dat het in individuele gevallen kan voorkomen dat je via een energiecollectief goedkoper of juist duurder uit kunt zijn. Daarom adviseren wij ook het persoonlijk veilingaanbod te vergelijken op Gaslicht.com door uw postcode en verbruik in te voeren.

In onderstaand overzicht zijn de veilingaanbiedingen vergeleken met het aanbod op dat moment op Gaslicht.com. Het verbruik is gebaseerd op een gemiddeld huishouden met een energieverbruik van 3500 kWh stroom en 1800 m³ gas in gasregio 1 (o.a. Noord-Holland en Gelderland).

Peildatum 29 oktober

 Winnend bod   Voordeligste aanbod Gaslicht.com  Verschil
1 jaar Budget Energie  € 1802  Budget Energie € 1800  €  2
1 jaar NLE  € 1805  Budget Energie € 1800  €  5
3 jaar Budget Energie  € 1855  NLE                   € 1823  € 32
3 jaar NLE  € 1857  NLE                   € 1823  € 34


Peildatum 7 november

 Winnend bod   Voordeligste aanbod Gaslicht.com   Verschil
1 jaar Vandebron  € 1813  Energiedirect.nl          € 1793     € 20
3 jaar Budget Energie  € 1808  NLE                            € 1823  - € 15


Peildatum 14 november

 Winnend bod  Voordeligste aanbod Gaslicht.com   Verschil
1 jaar Budget Energie  € 1826  Energiedirect.nl € 1793  € 32


Mocht u gebruik willen maken van dit aanbod dan dient u lid te worden van deze belangenorganisatie voor senioren. Het lidmaatschap kost tijdelijk € 28,50 per jaar. Dit bedrag is meegenomen in onze calculatie. 

Peildatum 28 november

 Winnend bod   Voordeligste aanbod Gaslicht.com  Verschil
 1 jaar NLE   € 1738   Energiedirect.nl        € 1793   - € 55
 3 jaar Budget Energie  € 1862   NLE                          € 1823    € 39


Peildatum 4 december

 Winnend bod   Voordeligste aanbod Gaslicht.com  Verschil
1 jaar NLE  € 1729  Energiedirect.nl       € 1801  - € 72
1 jaar Energieflex  € 1729  Energiedirect.nl       € 1801  - € 72
1 jaar Budget Energie  € 1773  Energiedirect.nl       € 1801  - € 28
3 jaar NLE  € 1820  NLE                         € 1823  - €   3
3 jaar Energieflex  € 1752  NLE                         € 1823  - € 71
3 jaar Budget Energie  € 1789  NLE                         € 1823  - € 34


Het kan lastig zijn om een veilinguitslag goed te vergelijken met de aanbiedingen op energievergelijkers. Mocht u willen weten of de uitslag van een energieveiling voor uw situatie voordeliger is? Wij kijken graag met u mee. Bel onze servicedesk op telefoonnummer 0342-411350 voor onafhankelijk en vrijblijvend advies.

Update 17-12-2014: Ook de uitslag van de energieveiling KBO Brabant toont aan dat het aanbod op Gaslicht.com voordeliger is. Zowel het 1-jarig contract van Budget Energie als het 3-jarig contract waren duurder dan de goedkoopste aanbiedingen op Gaslicht.com. Respectievelijk 76 euro en 39 euro verschil op jaarbasis.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 15 oktober 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie