Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energieveiling weer niet het voordeligst

door Jeanet Woldring 15 reacties Leestijd: 3 minuten

Regelmatig ontvangen wij vragen over energieveilingen en het bijbehorende energieaanbod. Nu
energieleverancier Budget Energie de elfde energieveiling van de Consumentenbond heeft gewonnen, wordt ons gevraagd of dat het allervoordeligste aanbod is. We hebben het vergeleken met de Top 5 goedkoopste energiecontracten. Onze conclusie: opnieuw blijkt dat u beter uit bent door zelf over te stappen via onze energievergelijker. Wij leggen uit hoe het zit.

Op 9 september hebben enkele energieleveranciers tijdens de elfde energieveiling van de Consumentenbond tegen elkaar op geboden. Voor zowel 1 als 3 jaar heeft Budget Energie de laagste tarieven geboden. Deze week ontvangen consumenten die zich vóór 9 september hebben ingeschreven vrijblijvend een persoonlijk aanbod per e-mail.

Met dit aanbod bespaart een gemiddeld huishouden zo’n 271 euro bij een 1-jarig contract en 193 euro per jaar met een 3-jarig contract. De geboden besparing is berekend op basis van de modelcontracten van de drie grote energieleveranciers Nuon, Essent en Eneco op een gemiddeld verbruik per jaar van 3500 kWh stroom en 1850 m³ gas in gasregio 4.

Veilingaanbod vergeleken

Valt er nog meer te besparen door zelf over te stappen via onze energievergelijker? Net als bij de vorige veilingen hebben wij het veilingaanbod vergeleken met het aanbod op Gaslicht.com. Het betreft het energieverbruik van een gemiddeld huishouden op jaarbasis: 3500 kWh stroom en 1800 m³ gas in gasregio 1. 

Heeft u zich ingeschreven bij het Consumentenbond energiecollectief, maar wilt u zeker weten dat u het goedkoopste energiecontract krijgt? Maak dan de vergelijking op Gaslicht.com. Wij vergelijken alle leveranciers en regelen gratis uw overstap. Daarmee kunt u tot wel 300 euro per jaar besparen!

Peildatum 16 september:
 

Consumentenbond Winnend bod Voordeligste aanbod Gaslicht.com  Verschil
1 jaar Budget energie  € 1812,79  € 1803,11 Budget Energie €   9,68
3 jaar  Budget Energie  € 1889,71  € 1822,55 NLE € 67,16

Individueel overstappen voordeliger

Uit de vergelijking blijkt dat een gemiddeld huishouden goedkoper uit is door zelf over te stappen via onze energievergelijker. Dat is helemaal geen gedoe en behalve een lagere prijs biedt dat nog meer voordelen.

Voordelen energievergelijker

Allereerst toont de energievergelijker meer contractvormen en overige opties dan een energieveiling. Op Gaslicht.com kunt u bijvoorbeeld selecteren op groene of grijze stroom, op vaste of variabele tarieven en op de looptijd van het contract. U kunt energieleveranciers bovendien ook vergelijken op klanttevredenheid. Daarnaast kunt u producten laten tonen mét en zonder acties. En last but not least bevatten de acties uit de energievergelijker vaak hogere eenmalige kortingen die doorgaans worden verrekend met de jaarafrekening.

ACM onderzoekt energieveilingen

Zeker driekwart van de overstappers stapt individueel over, 15 procent stapt over via een veiling of collectief, zo liet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) onlangs weten. Aangezien de toezichthouder signalen ontving dat energieveilingen niet altijd goed verlopen, gaat ACM bekijken of ze bieden wat ze beloven en ook of de concurrentie tussen energieleveranciers niet wordt beperkt. Hierdoor zouden consumenten wellicht voordeel mislopen. 

Update 25 september: uit reacties blijkt dat het niet duidelijk is dat wij het winnend aanbod omgerekend hebben naar 3500 kWh en 1800 m3 gas in gasregio 1. In de tabel is enkel voor dit verbruik in deze regio het verschil te zien. Om uw persoonlijk aanbod te vergelijken, dient u uw verbruik en postcode in te vullen in de energievergelijker.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 6 juni 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (15)

Geplaatst door: H. Weijs ()

Ik heb ook via diverse energieveilingen en sites de prijzen vergeleken. Om e.e.a. het beste te vergelijken, heb ik de diverse tarieven (wel goed kijken naar het juiste waarde (excl. BTW en energiebelasting, omdat deze voor elke leverancier hetzelfde is)) in een Exellijst gezet. Ook goed kijken naar het vastrecht welk ook per leverancier verschilt. Als je dit allemaal (inclusief alle overige (netwerk)kosten/belasting BTW/heffingskorting) achter elkaar zet (ook de eventuele eenmalige korting meenemen), krijg je uiteindelijk een jaarbedrag dat dan hetzelfde bedrag is (op een paar eurocent na) als je kon berekenen op de desbetreffende site/veiling. In deze Excellijst kun je gemakkelijk voor elke leverancier deze waarden snel invullen en vergelijken wat voor jouw situatie/gebruik het voordeligste is. Bij de eerst volgende nieuwe veiling (over een klein jaar) kun je diezelfde lijst gebruiken waarbij je eventueel het verbruik kunt aanpassen en uiteraard de nieuwe tarieven en de dan geldende energiebelasting en netwerkkosten. Ik doe dit al de afgelopen 2 jaar en het werkt gemakkelijk en je hebt een goed overzicht van alle aanbiedingen specifiek op mijn verbruik berekend.

Geplaatst door: F.J. Wijnstra ()

Hoewel het natuurlijk niet in jullie zakelijk belang is, zou ik het wel sportief vinden als jullie er wat duidelijker op zouden kunnen wijzen dat het Energiecollectief in bepaalde individuele gevallen toch wel aanzienlijk goedkoper kan zijn. Bijv. 1800 kWh stroom en 3800 gas in regio noord is via het collectief maar liefst 100 euro goedkoper (ruim 2500 euro ipv 2600 euro bij jullie)! Hoewel ik snap dat dit verbruik niet helemaal standaard is, weet ik dat het toch zeker wel bij iemand voorkomt!

Opmerking van de redactie op 08-10-2014
In onze vergelijking van energieveilingen kijken wij alleen naar het verbruik van een gemiddeld huishouden. We ontkennen niet dat het in individuele gevallen voor kan komen dat je via een energiecollectief goedkoper uit kunt zijn. Daarom adviseren wij ook het persoonlijk veilingaanbod te vergelijken op een vergelijkingssite als Gaslicht.com.

Aangezien wij consumentenbelang voorop stellen, zullen we er de volgende keer nog duidelijker op wijzen dat een energieveiling in bepaalde individuele gevallen toch wel goedkoper kan zijn.
Geplaatst door: Thea ()

Ik ga niet uit van een totaalplaatje. Vergelijken kost wat meer tijd.
Ik vergelijk de vaste lasten per maand en de kwh en m3 prijs.
De regiotoeslag is per regio anders dus kun je opzoeken wat je in jou regio betaald.

Geplaatst door: Schuurman ()

Let ook op de maandelijkse leveringstarieven. Essent berekent bij een vaste periode van 1 of 3 jaar hogere tarieven, dan bij een flexibel contract met flexibele stroom- en gasprijs.

Geplaatst door: G. Franke ()

Ik ben het eens met De Hen.

Daarnaast wisselen de aanbiedingen op uw website enorm. mijn ouders krijgen niet die aanbieding van gaslicht en wel bij de consumentenbond

Opmerking van de redactie op 25-09-2014
Het kan voorkomen dat u zich heeft aangemeld en dat korte tijd later andere aanbiedingen in de vergelijking staan. Leveranciers kunnen elk moment besluiten hun aanbod aan te passen. Daarnaast zijn ook niet alle aanbiedingen voor elk verbruik geldig. Daarom kunnen bepaalde aanbiedingen niet zichtbaar zijn bij een afwijkend verbruik.
Geplaatst door: Recht ()

De voorwaarden van Ned.Energie Maatschappij m.b.t. de welkomstpremie bevallen mij niet. Als er een maand niet automatisch geïncasseerd kan worden dan ben je het recht op deze premie kwijt, ben je alsnog duurder uit. Let op de kleine letters.

Geplaatst door: FrN ()

Zou u de berekening, op basis van onderstaande opmerkingen inzake volume en regio, nogmaals willen uitvoeren en openbaar maken?

Opmerking van de redactie op 25-09-2014
Het veilingaanbod is omgerekend naar hetzelfde verbruik en gasregio als waar wij op onze site mee rekenen (3500 kWh, 1800 m3 gasregio 1). De conclusies die wij trekken zijn op basis van dit verbruik dus juist. Wij zullen de tekst proberen aan te passen in de hoop dit duidelijker uit te leggen. Onze excuses voor de verwarring.
Geplaatst door: Mark Bakkers ()

Rekenen met een gemiddeld verbruik van 1800 m3 en 3500 kwh is erg hoog anno 2014. Vergelijk dus altijd op basis van je werkelijke verbruik op de jaarnota of TOON of ANNA of NEST. Het meest kun je besparen door minder te verbruiken hier heb je direct invloed op ongeacht welke leverancier je hebt. inderdaad 400 kuub besparen en 400 kwh meer dan 300 euro besparen.

Geplaatst door: T. Boomsma ()

Graag wel eerlijk blijven zoals U vroeger was nu U al wat langer meegaat word dit veel minder en bent u wel erg commercieel bezig
dat U vergeet om eerlijk te vergelijken valt me tegen

Opmerking van de redactie op 25-09-2014
Wij begrijpen dat het lijkt alsof wij nu geen juiste vergelijking hebben gemaakt. Wij hebben echter het veilingaanbod eerst omgerekend naar onze standaardwaardes 3500 kWh en 1800 m3 met gasregio 1. Wij zullen kijken naar een tekst aanpassing waarin dit duidelijker naar voren komt. Onze excuses voor de verwarring.
Geplaatst door: H.Flier ()

Het verschil met 50m3 gas is al ongeveer 33 euro, dus waar zijn jullie nou mee bezig, met de consument vals voorlichten. Ben dat had ik van jouw niet verwacht.

Opmerking van de redactie op 25-09-2014
Uiteraard is het niet onze intentie om consumenten foutief voor te lichten. Wij hebben het veilingaanbod omgerekend naar onze standaardwaardes en beiden zijn dus berekend op basis 3500 kWh en 1800 m3 met gasregio 1. Wij begrijpen de verwarring in de tekst en zullen kijken naar een aanpassing.
Geplaatst door: Joop Litz ()

Het is mijn ervaring dat energieveilingen inderdaad niet de laagste prijzen opleveren. Bij mijn verbruik levert het dit jaar in vergelijking met het aanbod van de Consumentenbond weer enige tientjes verschil op. Dat is geen toeval, ook vorig jaar was dit zo. Overgaan op een andere energieleverancier via Gaslicht.com is gewoon voordeliger.

Geplaatst door: hm.briels@gmail.com ()

Ook bij energieveilingen moet je altijd vergelijken of dit voordeliger is als zelf overstappen. Dit ben ik met u eens. Maar ik weet ook dat je voor een goede vergelijking altijd van dezelfde basisgegevens moet uitgaan. Een verschil in gas van 50m3 x stel €0,60=€ 30. Dit maakt de energieveiling al goedkoper bij de 1-jaarscontracten, nog afgezien van de verschillen in kosten bij regio 1 en 4. Wel graag appels met appels vergelijken.

Opmerking van de redactie op 25-09-2014
Uiteraard moeten appels met appels vergeleken worden. Wij hebben het veilingaanbod ook omgerekend naar 3500 kWh en 1800 m3 met gasregio 1. Wij begrijpen dat dit niet duidelijk uit de tekst naar voren komt en zullen kijken voor een aanpassing. Onze excuses voor de verwarring.
Geplaatst door: B.J. de Vries ()

Ik schrok even toen ik las dat de energieveiling niet voordeliger is. Maar ook ik vind de vergelijking niet correct. Ik woon in een andere gasregio en wanneer ik vergelijk met mijn aanbod van Budget Energie en hier op de website een vergelijking doe dan zie ik toch dat mijn aanbod scherper is dan die op de website. In zowel het aanbod als de vergelijker is de winnaar Budget Energie

Opmerking van de redactie op 25-09-2014
Een veilingaanbod is een ander pakket van een leverancier en hoeft niet overeen te komen met een zelfde pakket in onze vergelijker. Een leverancier kan via verschillende kanalen verschillende pakketten aanbieden. Wij vergelijken het veilingaanbod met 3500 kWh en 1800 m3 met gasregio 1. Wanneer u een vergelijking maakt op onze website met uw postcode wordt op basis van uw postcode de juiste gasregio meegerekend. Wanneer uw verbruik anders is dan het standaard verbruik waar wij mee rekenen, kan het zijn dat een veiling in sommige gevallen wel goedkoper uitkomt. Eventueel kan onze servicedesk dit ook voor u narekenen.
Geplaatst door: R Stomphorst ()

u licht niet toe waarom u enerzijds zegt te vergelijken, maar dan anderzijds een andere regio (1 vs 4) en 50 m3 minder gas gebebruikt. Terwijl dat de vergelijking krom maakt en het verschil kan verklaren.
Da's niet correct en netjes.

Opmerking van de redactie op 25-09-2014
Uiteraard zou een vergelijking met verschillende gegevens incorrect zijn. Wij hebben in de berekening (net als voorgaande vergelijkingen met een veiling) alles omgerekend naar onze standaard waardes (3500 kWh en 1800m3 met gasregio 1).
Geplaatst door: D.G. de Hen ()

Uw reactie over de Consumentenbond veiling is incorrect. U geeft immers aan dat de veiling rekende met gasregio 4 en u rekent met gasregio 1. In uw toelichting geeft u niet aan of dat verschil in regio's enig verschil maakt en zo ja, welk verschil dat is. Ik schrijf incorrect, omdat onvolledige informatie ook incorrecte informatie is.

Opmerking van de redactie op 25-09-2014
Wij begrijpen dat dit verwarring oplevert. De consumentenbond gaat uit van een basisverbruik van 3500 kWh en 1850 m3 met regio 4. Dit benoemen wij, zodat u duidelijk moest worden dat wij uitgaan van een ander rekenverbruik en gasregio. Uiteraard hebben wij de gegevens van de veiling eerst omgerekend naar een jaarbedrag op basis van 3500 kWh en 1800 m3 met gasregio 1. Onze excuses voor de verwarring, wij zullen kijken of wij het bericht kunnen aanpassen om dit duidelijker te weergeven.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie