De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Ontdek wat zonnepanelen opleveren
Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen leverden in 2016 weer meer stroom op

door Jeanet Woldring 8 reacties

zwarte-panelen-MilieuCentraal.jpgWeer zonnig nieuws voor zonnepaneelbezitters! Zonnepanelen hebben in het afgelopen jaar 9 procent meer energie opgewekt dan in een gemiddeld jaar. Dat blijkt uit berekeningen van Milieu Centraal. De hogere opbrengst komt door extra zonuren en sterkere zoninstraling.

240 zonuren meer dan gemiddeld

In 2016 scheen de zon 1880 uren tegen 1640 normaal. Ook in 2015 hadden zonnepaneelbezitters al een goed jaar, toen was de opbrengst 7% hoger dan gemiddeld. Met de extra zonuren in 2016 kan een set van 10 zonnepanelen van 2600 wattpiek (met optimale plaatsing) 215 kWh méér stroom opwekken. Een andere organisatie, E2-Energie, stelt dat een gemiddelde zonnepaneleninstallatie van 16 zonnepanelen ongeveer 40 euro extra heeft opgeleverd.

'250.000 vakanties naar Zuid-Frankrijk'

Milieu Centraal heeft berekend dat van de extra opbrengst 250.000 gezinnen met de elektrische auto op vakantie naar Zuid-Frankrijk kunnen. Dat wil zeggen van de extra opbrengst voor alle Nederlandse zonnepanelen op basis van 1,5 gigawattpiek totaal vermogen.

Zoninstraling + zonuren = opbrengst

Naast het aantal zonuren speelt de kracht van de zon een nog belangrijkere rol voor de opbrengst, stelt de milieuorganisatie. Bij het opwekken van energie met zonnepanelen wordt daarom ook gelet op de zoninstraling. In 2016 was de landelijke zoninstraling 7 procent hoger volgens de cijfers van het KNMI en Siderea. Dit komt niet doordat de zon zelf krachtiger straalt, maar doordat er in Europa minder fijnstof in de atmosfeer is. Minder fijnstof laat meer zonnestraling door.

Zonnige subsidie zonneboiler

Energievergelijker2017.jpgHoe zonnig het zal zijn in 2017 is moeilijk te voorspellen, maar het nieuwe jaar lijkt nu al een gunstig jaar voor zonne-energie. Per 1 januari is de subsidieregeling voor de aanschaf van een zonneboiler verhoogd. Met deze subsidie wordt het aantrekkelijk om water duurzaam te verwarmen met behulp van de zon. Een zonneboiler voor 4 personen kost ongeveer 3300 euro. De subsidie voor deze boiler is met ingang van 1 januari ongeveer 1500 euro. Volgens Mileu Centraal is het rendement van een investering in een zonneboiler vergelijkbaar met een rente van 3% op een spaarrekening.

Volgens Milieu Centraal is het rendement van een investering in zonnepanelen vergelijkbaar met een rente van 5% op een spaarrekening. En als u de btw op zonnepanelen terugvraagt, heeft de investering zelfs een rendement van 6%. De gemiddelde prijs van 10 zonnepanelen inclusief installatie en omvormer bedraagt ongeveer 4600 euro. Jaarlijks produceert een zonnepanelensysteem van 10 panelen ruim 2200 kWh elektriciteit. Wat u dat oplevert, kan de energievergelijker van Gaslicht.com razendsnel berekenen.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 4 januari 2017

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (8)

Geplaatst door: Tony W. ()

Nou, die 100 zonuren in topmaanden mei/juni zijn zomaar in uw geval 200/300 kWh minder opbrengst.
Zie trouwens dat ik de komma verkeerd geplaatst heb, maar dat had u natuurlijk al gezien.
Nu goed, In 2015 had u 1,14% hogere opbrengst dan 2014.
2016 was weer 2,08 % hoger dan 2015 (zelfs 3,24% hoger dan 2014).

Geplaatst door: Limbo ()

Tov Leeuwarden over mei en juni bijna 100 uur minder zon...

Geplaatst door: Limbo ()

Dank je Tony. Nee. Ik ben niet gefrustreerd. Helemaal niet want het kan niet altijd zonnig zijn. Ik zeg alleen dat de conclusie niet klopt. Maar ja, is wel goed voor hun verkoop...

Geplaatst door: Tony W. ()

https://weerstatistieken.nl/de-bilt/2016/mei Misschien heeft u hier iets aan, woonplaats/omgeving, intikken en kijken of uw zonuren onder landelijk gemiddelde zit. Ik begrijp uw frustratie dat, na 2 jaar van vele procenten meer opbrengst, er een jaar van teruggang aan zit te komen.

Geplaatst door: Limbo ()

Ik zeur niet. Ik stel alleen vast dat het bericht niet juist is vwb het zuiden.

Geplaatst door: Tony W. ()

Beste Limbo,
In 2015 had u 11.4% hogere opbrengst dan 2014.
2016 was weer 20,8 % hoger dan 2015 (zelfs 32,4% hoger dan 2014).
U geeft zelf al het antwoord. Mei en juni 2016 waren rampmaanden in het noorden, dat zijn normaliter de opbrengstmaanden. Dus niet zeuren, komt wel weer goed.

Geplaatst door: Limbo ()

Het zijn de verwerkte standen van beide omvormers. Binnen 4 jaar een dergelijke teruggang door vuil lijkt me sterk. Lijkt me toch echt te liggen aan de regenmaanden van 2016.

Geplaatst door: Limbo ()

Hier lijkt niks van te kloppen. Kijk eens hier naar mijn opbrengsten (met nog een paar weken te gaan tot 6-2, de installatiedatum een paar jaar geleden):

2014 6165
2015 6235
2016 6365
2017 5755!!! Dat worden er dus nog geen 6000
Misschien is het in het noorden anders dan in het zuiden, bij ons waren de maanden mei en juni rampmaanden met veel neerslag. Die nuance hadden jullie ook moeten maken

Opmerking van de redactie op 05-01-2017
Het is interessant om uw gegevens voor te leggen aan Milieu Centraal. Zij hebben dit onderzocht en kunnen u hierover wellicht meer vertellen. Het zou kunnen zijn dat de opbrengst van uw zonnepanelen terugloopt door kwaliteitsafname of vuil waardoor de opbrengst terugloopt. Betreft de genoemde opbrengst de waardes op de omvormer of de meterstanden? In dat tweede geval kan het namelijk ook zijn u meer binnenshuis voor de meter uit verbruikt heeft.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.

Navigatie