Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Installatie binnen 6 weken
  • Zekerheid door 25 jaar garantie
  • Snelle terugverdientijd

Zonnepanelen? Time uw overstap goed!

door Sinie Oskam Leestijd: 3 minuten

Als u zonnepanelen heeft, zijn het gouden tijden. In de afgelopen honderd jaar scheen de zon zelden zo vaak als tot nu toe in 2015. Leuk voor uw portemonnee, maar let wel even op als u wilt overstappen van energieleverancier. Dat is niet op elk moment in het jaar even aantrekkelijk.

Salderen is interessanter dan de terugleververgoeding

Als u overstapt, streept uw huidige energieleverancier de hoeveelheid stroom die u heeft opgewekt weg tegen uw verbruik. Dit heet salderen. Als u meer heeft opgewekt dan verbruikt, krijgt u over het overschot een terugleververgoeding. Die vergoeding is veel lager dan de prijs die u zelf betaalt voor een kilowattuur stroom. Zo krijgt u bijvoorbeeld maar 7 cent terug, terwijl u zelf het drievoudige kwijt bent. Dat komt door de energiebelasting en opslag duurzame energie. Benieuwd naar de actuele terugleververgoeding per leverancier? Het is financieel gezien dus aantrekkelijker om te salderen.

In de zomer wekt u veel op en verbruikt u weinig

Zo kort na de zomer is de kans het grootst dat u meer heeft opgewekt dan verbruikt. Dat komt natuurlijk omdat juni, juli en augustus de zonnigste maanden van het jaar zijn. Tegelijkertijd verbruikt u minder omdat u op vakantie gaat, meer buiten bent en het langer licht is. Normaal gesproken slinkt het overschot aan opgewekte stroom vanzelf weer in de wintermaanden. Dan verbruiken de meeste mensen juist meer dan ze opwekken.

Overstappen na de zomer

Wanneer u nog nooit bent overgestapt en een contract heeft voor onbepaalde tijd is het moment van overstappen belangrijk. Wanneer u vóór de zomer uw jaarafrekening heeft gehad en net na de zomer wilt overstappen, kan dat onvoordelig uitpakken. U heeft op dat moment waarschijnlijk meer opgewekt dan verbruikt, en krijgt hiervoor dan een terugleververgoeding. Deze is veel lager dan wanneer uw huidige energieleverancier de opgewekte en verbruikte stroom tegen elkaar wegstreept.

Hoe bepaal ik het juiste overstapmoment?

Dat is afhankelijk van uw situatie:

  1. U stapt jaarlijks over. Dan is het, net als voor alle andere overstappers, belangrijk om ongeveer 2 maanden voordat uw contract afloopt uw overstap in gang te zetten. U maakt dan het contractjaar volledig af en kunt dan ook een volledig contractjaar de saldeermogelijkheid gebruiken.
  2. U stapt voor het eerst over. Dan is het advies om de laatste jaarafrekening erbij te pakken en de meterstanden te bekijken. a. Meer verbruikt dan opgewekt? Stap met een gerust hart over. b. Meer opgewekt dan verbruikt? Wacht nog een paar maanden met overstappen tot u ongeveer evenveel -of meer- verbruikt dan opgewekt heeft.
  3. U bent langere tijd niet overgestapt (2 à 3 jaar). Hiervoor geldt hetzelfde als bij 2.

Tip als nu overstappen onverstandig is: stap alleen over van gasleverancier. Het gastarief is op dit moment behoorlijk laag en er zijn ook diverse aantrekkelijke gas-actiecontracten.

Maak gebruik van onze energievergelijker en bespaar het meest

Let natuurlijk op of u boetevrij kunt overstappen. Als u zonnepanelen heeft aangeschaft via uw energieleverancier, zit u vaak vast aan een langjarig contract. Is dit allemaal niet op u van toepassing? Dan is overstappen het devies. Tegenwoordig is dat super eenvoudig, want u kunt in onze energievergelijker de opbrengst van uw energiepanelen meenemen. U ziet dan meteen welke leverancier u het meest voordelige aanbod doet. In korte tijd zijn al vele zonnepaneelbezitters u voor gegaan! >> Ontdek waarom voor zonnepaneelbezitters andere energiecontracten aantrekkelijk zijn

Zonnepanelen? Time uw overstap goed!
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 2 januari 2023

Sinie Oskam
Sinie Oskam Head of site information

Sinie is sinds 2013 werkzaam voor Gaslicht.com vanuit Amersfoort. Sinie heeft gewerkt als Coördinator Customer Care & tarieven, momenteel als Head of site information. Dit betekent dat zij samen met het team verantwoordelijk is voor het aanbod van de energieproducten. Hiervoor heeft zij dagelijks contact met energieleveranciers en andere marktpartijen. Ook is Sinie betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe features van de website en bij onderzoeken voor onze nieuws- en persberichten.

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.
Website van het Jaar Shopping Awards

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.