De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Meer regels voor opzegvergoeding energiecontract

2 reacties Leestijd: 3 minuten

Energiebedrijven die contracten stilzwijgend verlengen en geen aankondiging versturen, mogen slechts een beperkte opzegvergoeding van 25 euro in rekening brengen als de consument besluit over te stappen naar een andere energieleverancier. Wanneer bedrijven wel een aankondiging sturen dat hun contract binnenkort afloopt, mogen zij 50 euro vragen. Deze aanvullende regels heeft de Directie Toezicht Energie van de NMa bekendgemaakt.

Hiermee wil de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) energieleveranciers stimuleren  duidelijke informatie over contractverlengingen te verstrekken aan consumenten die een contract met een vaste looptijd zijn aangegaan.

Contractverlenging aankondigen
Consumenten gaven de NMa via ConsuWijzer te kennen dat het niet altijd even duidelijk is of, en zo ja wanneer, contracten met een looptijd van 1, 2 of 3 jaar worden verlengd. De consument is dan in de veronderstelling dat zijn contract bij zijn huidige leverancier is afgelopen, maar komt er bij overstap naar een andere leverancier achter dat deze stilzwijgend is verlengd. 

“Dit is niet goed voor de inzichtelijkheid en de dynamiek op de energiemarkt,” zegt Peter Plug, directeur van de Directie Toezicht Energie van de NMa. “Wij verplichten de bedrijven om vooraf duidelijk in hun contractvoorwaarden aan te geven hoe ze omgaan met verlengingen. Daarbij komt nu dat we de bedrijven stimuleren de consument een aankondiging te versturen voordat zijn contract wordt verlengd.”

Opzegvergoeding binnen 2 maanden in rekening brengen
Hiernaast stelt de NMa een termijn vast voor het in rekening brengen van opzegvergoedingen. Energiebedrijven moeten de opzegvergoeding binnen twee maanden na afloop van het contract bij de consument in rekening hebben gebracht. Deze termijn is gelijk aan de termijn voor het versturen van de eindafrekening. Via ConsuWijzer vernam de NMa dat een aantal bedrijven te lang wacht met het in rekening brengen van de opzegvergoeding.De aanvullende regels omtrent opzegvergoedingen en de stappen die u kunt ondernemen als een energiebedrijf een te hoge opzegvergoeding in rekening brengt, staan op Consuwijzer.

Ervaringen  vast contract met variabel tarief
Naast signalen over onverwachte of te hoge opzegvergoedingen, is de NMa geïnteresseerd in ervaringen van consumenten met een vast contract en een variabel tarief. Deze variabele tarieven zouden onverwacht  verhoogd worden kort na aanvang van het contract. Consumenten die dit ervaren worden opgeroepen door de  NMa om dit te melden bij ConsuWijzer, telefoon 088 070 7070. Op basis van deze signalen wordt besloten of er wel of geen onderzoek naar ingesteld wordt.

Lees ook: 
Hoe moet ik overstappen naar een andere energieleverancier? ( met info over opzegvergoedingen)
Vast of variabel

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 11 mei 2021

Reacties (2)

Geplaatst door: Annoniem ()

Helaas is het zo dat mensen boetes krijgen als ze opstappen. dit is namelijk helemaal niet nodig. je zou namelijk zeggen je bent leverancier en je doet het goed en als je het niet goed doet dan gaat de klant weg.
dat kan ook in de winkel als ik het ergens niet me eens ben ga ik naar een ander.
dus je kunt inderdaad concluderen dat de boete die wettelijk vast staat zachtjes gezegd overbodig is. zeker als je zou willen overstappen en het verschil wat mensen besparen maar tussen de 100,- en de 135,- ligt. natuurlijk zijn er uitzonderingen en die besparen 300,- of 400,- maar ja dat zijn nou juist die mensen die nooit goed luisteren en graag de hooftprijs betelaen. er zou eigenlijk een struktuur gekweekt moeten worden die er voor zorgt dat je nooit een boete krijgt maar als je overstapt en je bent een jaar klant krijg je bv 100,- of zo.
dan heeft de energieleverancier kans op een klant die lang blijf als hij temminste zijn best doet voor de klant. hier zal wel toezicht op moeten gehouden worden want anders gaan ze dit alvast in de prijs berekenen. zo zijn ze ook wel weer.

Geplaatst door: Dirk ()

De Opzegvergoedingen zijn zo hoog dat overstappen vooe consumenten nauwelijks zin heeft.
De opzegvergoeding is per product dus dat kan je 100 euro kosten.
Jammer dat er zoveel obstakels zijn voor gezinnen die van leverancier willen veranderen.
Een echte vrije energiemarkt kan je dit niet noemen. Mijn leverancier Elektran werkt nu samen met 2 andere leveranciers, zo blijft er steeds minder te kiezen over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie