Genomineerd voor 2021!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Overstappen van energieleverancier: waar op letten?

Steeds meer Nederlanders stappen over van energieleverancier.  In 2020 werd opnieuw een record bereikt met meer dan één op de vijf huishoudens die wisselden van energieleverancier. Dat blijkt uit de Energiemonitor 2020 van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

acm-energiemonitor-gaslicht-infographic-2020.png

Eerder deed de ACM regelmatig onderzoek naar de kwaliteit van prijsvergelijkers, omdat steeds meer mensen hun overstap online regelen. De conclusie van het laatste onderzoek was dat u gerust via Gaslicht.com kunt overstappen. Gaslicht.com voldoet ook aan de 5 criteria van ConsuWijzer waaraan je een goede vergelijkingssite voor energie herkent. Waar moet u op letten bij het energie vergelijken en overstappen van energieleverancier? Lees de tips!

Vul uw postcode in en de hoeveelheid stroom en/of gas die u per jaar verbruikt. Dit kunt u terugvinden op uw jaarafrekening. Indien u uw jaarverbruik niet weet, kunt u het gemiddelde energieverbruik op basis van het aantal personen in uw huishouden berekenen. Door uw jaarverbruik zo nauwkeurig mogelijk in te vullen krijgt u een advies op maat.

 • Tip 2: Energieprijzen

U kunt alleen besparen op de leveringskosten, die bedragen ruim 35 procent van de energierekening. Op kosten van de netbeheerder kunt u niet besparen. Ook niet op energiebelasting en btw, die kosten zijn bij alle energieleveranciers gelijk. In de Energievergelijker van Gaslicht.com staat bij prijsdetails hoe de jaarkosten tot stand komen. Bij pakketdetails vindt u terug hoe de korting verrekend wordt. Welkomstpremies zijn acties die alleen gelden bij het aanmelden via Gaslicht.com.

 • Tip 3: Leveringskosten

De leveringskosten bestaan uit een vast en variabel deel. Sommige leveranciers hebben lage verbruikstarieven en hoge vaste leveringskosten (vastrecht) en anderen weer net andersom. Welke variant voor u het voordeligst is, is afhankelijk van uw specifieke verbruik. Onze Energievergelijker rekent supersnel uit welke leverancier het voordeligst is aan de hand van uw jaarverbruik. 

 • Tip 4: Vaste en variabele tarieven

Als u overstapt kunt u kiezen uit vaste en variabele tarieven. Bij vaste tarieven heeft u meer zekerheid over de prijs gedurende de looptijd. Maar u loopt wel het risico teveel te betalen wanneer de energieprijzen dalen. Of het loont om voor langere tijd voor 'vast' te kiezen, hangt af van de ontwikkeling van de energieprijzen. Lees hier meer over vaste en variabele energietarieven

 • Tip 5: Bepaalde of onbepaalde tijd 

Ook heeft u de keus uit een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd. Bij onbepaalde tijd heeft u de vrijheid om op elk gewenst moment over te stappen. Maar dan loopt u wel welkomstpremies mis en kunt u niet kiezen voor vaste tarieven. Met een jaarcontract met vaste tarieven en een welkomstpremie kunt u vaak het meest besparen. Let op: na het jaar gaat u automatisch over op een contract voor onbepaalde tijd met hogere variabele tarieven. Bij uw aanmelding via Gaslicht.com kunt u aangeven dat u herinnerd wilt worden aan het aflopen van uw contract zodat u op tijd voor met uw volgende overstap.  

 • Tip 6: Enkel of dubbel tarief

Bij een enkel tarief betaalt u altijd hetzelfde. Bij een dubbel tarief betaalt u in de piekuren een hoger tarief en in de daluren een lager tarief.  Met het verdwijnen van het TF-signaal per 1 juli 2021 kunt u niet meer kiezen tenzij u een slimme meter heeft. Heeft u geen slimme meter? Dan krijgt u bij uw leverancier automatisch enkeltarief.  Gebruikt u overdag veel stroom dan is een enkeltarief voordeliger.

 • Tip 7: Grijze of groene energie

Dan is er nog de keuze uit grijze of groene stroom. Ook kunt u kiezen voor groen gas (CO2 gecompenseerd). Wilt u een bijdrage leveren aan het milieu? Kies dan voor groene stroom. De  Autoriteit Consument en Markt houdt toezicht op groene stroom. Sinds 2005 zijn energiebedrijven verplicht een stroometiket te maken voor hun klanten. Alle leveranciers moeten dit op dezelfde wijze aangeven waardoor u een goede vergelijking kunt maken. U kunt het stroometiket van de leverancier vinden in de detailinformatie op Gaslicht.com. Wilt u alleen stroom die opgewekt is in Nederland, vink dat dan aan in onze energievergelijker.

 • Tip 8: Zelf energie opwekken

U kunt ook zelf energie opwekken, met zonnepanelen bijvoorbeeld. Aangeraden wordt om maximaal 75 procent van het energieverbruik zelf op te wekken, zodat u minder opwekt dan u verbruikt. Voor de stroom die u namelijk méér opwekt dan verbruikt, ontvangt u een terugleververgoeding die lager is dan de prijs die u moet betalen voor stroom die u afneemt van uw energieleverancier. In onze energievergelijker kunt u aangeven hoeveel stroom u teruglevert of hoeveel zonnepanelen u heeft. Gaslicht.com rekent automatisch uit wat de goedkoopste energieleverancier is als u zelf stroom opwekt.

 • Tip 9: Contractduur, opzegtermijn en opzegvergoeding

Bent u nog nooit overgestapt en heeft u uw huidige contract niet verlengd en weer voor een bepaalde tijd vastgezet? Dan heeft u op dit moment een contract voor onbepaalde duur. U kunt dat altijd opzeggen met inachtneming van een termijn van maximaal 30 dagen. De meeste contracten worden afgesloten voor een bepaalde tijd. Deze kunt u ook altijd opzeggen met inachtneming van een termijn van maximaal 30 dagen. Wordt uw contract echter vóór de einddatum beëindigd, dan kan uw energieleverancier een opzegvergoeding in rekening brengen. Op Gaslicht.com wordt de contractduur, opzegtermijn, opzegvergoeding (boete bij contractbreuk) en wijze van opzeggen op detailniveau aangegeven. Controleer de einddatum van uw contract.

 • Tip 10: Algemene en actievoorwaarden

Alle leveranciers hanteren algemene voorwaarden. Deze zijn door de ACM gecontroleerd op redelijkheid en gelden voor al de bij ons aangesloten energieleveranciers. Dit is anders bij de product- en actievoorwaarden. Deze voorwaarden kunnen dus bij de ene leverancier gunstiger zijn dan bij een andere. Moet u bijvoorbeeld bij een eerste betaalverzuim direct een boete betalen? Kunt u per direct opzeggen? De 'kleine lettertjes' waarop u goed moet letten, kunt u terugvinden in de detailinformatie op Gaslicht.com. In de actievoorwaarden staat alle informatie over de actie. Bijvoorbeeld hoe en wanneer de welkomstpremie of korting wordt verrekend. Lees de actievoorwaarden goed door voordat u op 'aanmelden' klikt.

 • Tip 11: Klantenservice, klachtafhandeling en klachtenregeling

Op Gaslicht.com worden de verschillen in service duidelijk gemaakt in de detailinformatie. Kan ik mijn meterstanden online doorgeven? Kan ik mijn termijnbedrag online wijzigen? Welke aanvullende services biedt de leverancier? Is de energieleverancier aangesloten bij de Stichting Geschillencommissie Energie en Water?  Lees voor u een beslissing maakt de reviews van andere overstappers. De beoordelingen op Gaslicht.com zijn gecontroleerd d.w.z. ze zijn afkomstig van échte overstappers. Lees hier de ervaringen van onze energieleveranciers  Lees hier de ervaringen van onze klanten. Meer geverifieerde reviews vindt u op onze Trustpilot pagina.

 • Bonustip: Maandelijks termijnbedrag en jaarafrekening

Uw nieuwe leverancier brengt zowel de leveringskosten als de netbeheerkosten in rekening op één factuur. De energieleverancier bepaalt in redelijkheid de hoogte van het maandelijkse termijnbedrag. Als uitgangspunt geldt dat u op de jaarafrekening zo min mogelijk behoeft bij te betalen.

Het kan gebeuren dat u in de maand van uw overstap nog een rekening van uw oude energieleverancier ontvangt. Dat kan als het bericht van uw overstap en het versturen van de rekening elkaar hebben gekruist. U betaalt hierdoor niet te veel, want uw oude energieleverancier verrekent de termijnbedragen met uw verbruik op de eindafrekening. Heeft u meer aan termijnbedragen betaald dan u verbruikt heeft? Dan krijgt u het geld terug van de energieleverancier bij uw eindafrekening. U betaalt dus nooit dubbel. Controleer uw eindafrekening die u binnen 6 weken na uw overstap hoort te ontvangen.

Checklist bij het overstappen

Hieronder ziet u een opsomming van alle vragen die u kunnen helpen bij de overstap naar een andere energieleverancier:

 1. Wat is de contractduur?
 2. Wat zijn de voorwaarden bij het energiecontract?
 3. Geldt de prijs en de eventuele korting voor gas én stroom?
 4. Is de prijs inclusief netbeheerkosten, overheidsheffingen en btw?
 5. Geldt de prijs voor een enkele of dubbele meter?
 6. Staan de tarieven vast of zijn ze variabel?
 7. Hoe vaak wijzigen de variabele tarieven?
 8. Is de leverancier aangesloten bij een geschillencommissie?
 9. Hoe kan het termijnbedrag aangepast worden?
 10. Wat is de oorsprong van de energie? Wind, biomassa, zonne-energie, kernenergie?
 11. Komt de groene stroom uit Nederland of wordt deze geïmporteerd?
 12. Hoe is de kwaliteit van de klantenservice?

 Wanneer u voor zichzelf duidelijkheid heeft over deze punten dan kunt u een weloverwogen besluit nemen over het kiezen van uw nieuwe energieleverancier. Vergelijk energieprijzen daarom op een betrouwbare en onafhankelijke manier via Gaslicht.com


Direct naar:


Gepubliceerd: maandag 21 september 2009
Geactualiseerd: donderdag 4 februari 2021
Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie