Overstappen van energieleverancier: waar op letten?

Bij het energie vergelijken, kiezen en overstappen van energieleverancier moet u op een aantal aspecten letten. Het is belangrijk om appels met appels te vergelijken. Hiermee voorkomt u teleurstellingen achteraf.

Leveringsvergunning

Elke energieleverancier moet beschikken over een leveringsvergunning die door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) is verstrekt. Alleen energieleveranciers met een vergunning worden opgenomen op Gaslicht.com.

Energieprijzen

Aanbiedingen van gas en stroom kunnen uiteenlopen van hoge vaste bedragen met lage verbruikstarieven tot lage vaste bedragen met hoge verbruikstarieven. Welke variant voor u het voordeligst is, is afhankelijk van uw specifieke verbruik. Regelmatig doet toezichthouder ACM onderzoek naar de kwaliteit van de prijsvergelijkingsites, omdat dit een belangrijke informatiebron voor u vormt. De conclusie van het laatste onderzoek (2011) is dat u gerust via Gaslicht.com kunt overstappen van energieleverancier. U kunt er dus op vertrouwen dat de genoemde prijzen op Gaslicht.com correct zijn.

Kortingen op de energieprijs

Bij het overstappen bieden energieleveranciers u korting ten opzichte van de prijs die u bij uw huidige energieleverancier betaalt. U moet zich realiseren dat de korting alleen geldt voor de leveringskosten en niet voor netbeheerkosten of overheidsheffingen. U moet er bij meerjarige contracten ook goed op letten hoe de korting verrekend wordt. Er zijn diverse mogelijkheden: eenmalige korting, speciale actietarieven, exclusieve acties, laagste prijsgarantie etc. Op Gaslicht.com en Energiewereld.nl wordt op detailniveau aangegeven hoe de korting verrekend wordt. Exclusieve acties zijn acties die alleen gelden bij het aanmelden via deze websites.

Prijsgaranties

Van belang is om op te letten over welke periode de aangeboden prijs voor stroom en/of gas vast is, of dat het tarief tussentijds gewijzigd kan worden. Dit verschil wordt aangegeven met 'vast' en 'variabel'. Of het loont om voor langere tijd voor 'vast' te kiezen, hangt af van de ontwikkeling van de energieprijzen. Op Gaslicht.com betekent dat bij 'variabel' het leveringstarief tussentijds kan wijzigen. Bij 'vast' staat de leveringsprijs vast gedurende de looptijd van het contract. Lees hier meer over vaste en variabele energietarieven.

Contractduur, opzegtermijn en opzegvergoeding

Als u nog nooit naar een andere energieleverancier bent overgestapt, heeft u op dit moment een contract voor onbepaalde duur. U kunt dat altijd opzeggen met inachtneming van een termijn van maximaal dertig dagen.

De meeste contracten worden afgesloten voor een bepaalde duur. Deze kunt u altijd opzeggen met inachtneming van een termijn van maximaal dertig dagen. Als u voortijdig een contract voor bepaalde duur opzegt, kan uw energiebedrijf u een opzegvergoeding in rekening brengen. Op Gaslicht.com wordt de contractduur, opzegtermijn, opzegvergoeding (boete bij contractbreuk) en wijze van opzeggen bij alle energieproducten op detailniveau aangegeven.

Algemene en actie voorwaarden

Alle leveranciers hanteren algemene voorwaarden. De door de bedrijven gebruikte voorwaarden zijn door de ACM gecontroleerd op hun redelijkheid. De voorwaarden kunnen dus bij de ene leverancier gunstiger zijn dan bij een andere. Moet u bijvoorbeeld bij een eerste betaalverzuim direct een boete betalen? Kunt u per direct opzeggen? De 'kleine lettertjes' waarop u goed moet letten, kunt u terugvinden in de detailinformatie op Gaslicht.com. In de actievoorwaarden staat alle informatie over de actie. Bijvoorbeeld hoe en wanneer de welkomstpremie of korting wordt verrekend.

Klantenservice, klachtafhandeling en klachtenregeling

De kwaliteit van de klachtafhandeling is eind 2005 onderzocht door de toezichthouder. De gehele energiesector scoorde onvoldoende. Uit het vervolgonderzoek in 2007 is gebleken dat consumenten de kwaliteit van klachtafhandeling beter zijn gaan waarderen, maar dat verdere verbetering mogelijk is. Op Gaslicht.com worden de verschillen in service duidelijk gemaakt in de detailinformatie. Kan ik mijn meterstanden online doorgeven? Kan ik mijn termijnbedrag online wijzigen? En welke servicediensten biedt de leverancier? De meeste energieleveranciers zijn aangesloten bij de Stichting Geschillencommissie Energie en Water. U ziet in de product detailinformatie op Gaslicht.com of de leverancier hierbij aangesloten is.

Maandelijks termijnbedrag en jaarafrekening

De nieuwe leverancier brengt zowel de leveringskosten als de netbeheerkosten in rekening op één factuur. De energieleverancier bepaalt in redelijkheid de hoogte van het maandelijkse termijnbedrag. Als uitgangspunt geldt dat u op de jaarafrekening zo min mogelijk behoeft bij te betalen.

Het kan gebeuren dat u in de maand van uw overstap nog een rekening van uw oude energieleverancier ontvangt. Dat kan als het bericht van uw overstap en het versturen van de rekening elkaar hebben gekruist. Betaalt u hierdoor te veel? Nee, uw oude energieleverancier verrekent de termijnbedragen met uw verbruik op de eindafrekening. Heeft u meer aan termijnbedragen betaald dan u verbruikt heeft? Dan krijgt u het geld terug van de energieleverancier bij uw eindafrekening. U betaalt dus nooit dubbel. Uw eindafrekening ontvangt u binnen 6 weken na uw overstap.

Rekening op tijd?

Voor inzicht in de tijdigheid waarmee energieleveranciers hun rekeningen versturen heeft de ACM een zogenaamde scorekaart ontwikkeld. Deze geeft inzicht in de tijdigheid van het versturen van rekeningen in geval van switchen, verhuizen en van de jaarafrekening. Op Gaslicht.com kunt u de beoordeling terugvinden in de detailinformatie.

Stroometiket

Elektriciteit wordt op veel verschillende manieren opgewekt. Kolen-, gas- en kerncentrales, grote en kleine waterkrachtcentrales, windmolens, afvalverbranders en biomassacentrales wekken allemaal elektriciteit op uit verschillende bronnen. Sinds 1 januari 2005 zijn energiebedrijven verplicht een stroometiket te maken voor hun klanten. Hierop staat de oorsprong van de geleverde elektriciteit. Alle leveranciers moeten dit op dezelfde wijze aangeven waardoor u een goede vergelijking kunt maken tussen de diverse elektriciteitsaanbieders. U kunt dit stroometiket vinden in de product detailinformatie op Gaslicht.com.

Vragen bij het overstappen

Hieronder ziet u een opsomming van alle vragen die u kunnen helpen bij de overstap naar een andere energieleverancier:

 • Wat is de minimum contractduur?
 • Wordt het contract stilzwijgend verlengd? Zo ja, met welke termijn?
 • Wordt voortijdige opzegging van het contract beboet? Zo ja, met welk bedrag?
 • Geldt de prijs en overstap voor gas én stroom?
 • Is de prijs met of zonder netbeheerkosten?
 • Is de prijs inclusief overheidsheffingen en btw?
 • Voor welk gedeelte geldt de eventuele korting?
 • Geldt de prijs voor een enkele of dubbele meter?
 • Voor welke termijn gelden de tarieven? (vaste/variabele prijzen)
 • Is de leverancier aangesloten bij een geschillencommissie?
 • Is de betaling via automatische incasso of via overschrijving?
 • Hoe kan het termijnbedrag aangepast worden?
 • Wat is de oorsprong van de energie? Wind, biomassa, zonne-energie, kernenergie?
 • Komt de groene stroom uit Nederland of wordt deze geïmporteerd?
 • Hoe is de kwaliteit van de klantenservice?
 • Is er een duur 0900-helpdesk telefoonnummer?

Wanneer u klikt op de naam van de aanbieder in de Top 5 goedkoopste energiepakketten, dan vindt u de antwoorden op bovenstaande vragen in de detailinformatie.

Geactualiseerd: 11-05-2016