Genomineerd!
Genomineerd!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij bellen u graag terug

Overstappen van energieleverancier: waar op letten?

Bijna één op de vijf huishoudens is tussen april 2018 en april 2019 overgestapt van energieleverancier. Dat is een record: nog nooit stapten zoveel consumenten in één jaar over. Dat blijkt uit de Energiemonitor 2019 van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

infographic-gaslicht-energiemonitor-2019.png

Waar moet u op letten bij het energie vergelijken, kiezen en overstappen van energieleverancier? Het is belangrijk om appels met appels te vergelijken. Hiermee voorkomt u teleurstellingen achteraf. Op deze pagina geven we de belangrijkste tips.

 • Leveringsvergunning

Elke energieleverancier moet beschikken over een leveringsvergunning die door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) is verstrekt. Alleen energieleveranciers met een vergunning worden opgenomen op Gaslicht.com. Daar heeft u dus geen omkijken naar!

 • Postcode en jaarverbruik

Vul uw postcode in en de hoeveelheid stroom en/of gas die u per jaar verbruikt. Dat kunt u terugvinden op uw jaarafrekening. Als u uw jaarverbruik niet weet, kiest u heel gemakkelijk het al ingevulde gemiddelde energieverbruik op basis van het aantal personen in uw huishouden. 

Tip 1: Door uw jaarverbruik zo nauwkeurig mogelijk in te vullen krijgt u een advies op maat.

 • Energieprijzen

U kunt alleen besparen op de leveringskosten, die bedragen ruim 35 procent van de energierekening. Op kosten van de netbeheerder kunt u niet besparen. Ook niet op energiebelasting en btw, die kosten zijn bij alle energieleveranciers gelijk. In de Energievergelijker van Gaslicht.com wordt op detailniveau aangegeven hoe de korting verrekend wordt. Welkomstpremies zijn acties die alleen gelden bij het aanmelden via deze website.

Tip 2: Met welkomstpremies en kortingen op de tarieven bent u voordeliger uit dan bij de leverancier zelf.  

 • Leveringskosten

De leveringskosten bestaan uit een vast en variabel deel. Sommige leveranciers hebben lage verbruikstarieven en een hoog vastrecht en anderen weer net andersom. Welke variant voor u het voordeligst is, is afhankelijk van uw specifieke verbruik. Onze Energievergelijker rekent supersnel uit welke leverancier het voordeligst is aan de hand van uw jaarverbruik.

Tip 3: Verbruikt u veel energie, dan kan een laag tarief en een hoog vastrecht (vaste leveringskosten) aantrekkelijk zijn.

Eerder deed toezichthouder ACM regelmatig onderzoek naar de kwaliteit van de prijsvergelijkingsites, omdat dit een belangrijke informatiebron vormt. De conclusie van het laatste onderzoek is dat u gerust via Gaslicht.com kunt overstappen van energieleverancier. U kunt er dus op vertrouwen dat de genoemde energietarieven correct zijn. Gaslicht.com voldoet ook aan de 5 criteria van ConsuWijzer waaraan je een goede vergelijkingssite voor energie herkent.

 • Vaste en variabele tarieven

Als u overstapt kunt u kiezen uit vaste en variabele tarieven. Bij vaste tarieven heeft u meer zekerheid over de prijs gedurende de looptijd. Maar u loopt wel het risico teveel te betalen als de energieprijzen dalen. Of het loont om voor langere tijd voor 'vast' te kiezen, hangt af van de ontwikkeling van de energieprijzen. Lees hier meer over vaste en variabele energietarieven.

Tip 4: Kies voor een energiecontract met vaste tarieven, die zijn het voordeligst.

 • Bepaalde of onbepaalde tijd 

Ook heeft u de keus uit een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd. Bij onbepaalde tijd heeft u de vrijheid om op elk gewenst moment over te stappen. Maar dan loopt u wel welkomstpremies mis. Met een jaarcontract met vaste tarieven en een welkomstpremie kunt u vaak het meest besparen. Let op: na het jaar gaat u automatisch over op een contract voor onbepaalde tijd met hogere variabele tarieven.

Tip 5: Stap op tijd weer over! Gaslicht.com herinnert u aan het aflopen van uw contract zodat u nooit te vroeg of te laat bent. 

 • Enkel of dubbel tarief

Bij een enkel tarief betaalt u altijd hetzelfde. Bij een dubbel tarief betaalt u in de piekuren een hoger tarief en in de daluren een lager tarief.

Tip 6: Gebruikt u overdag veel stroom dan is een enkeltarief voordeliger.

 • Grijze of groene energie

Dan is er nog de keuze uit grijze of groene stroom. Ook kunt u kiezen voor groen gas (CO2 gecompenseerd). Wilt u een bijdrage leveren aan het milieu kies dan voor groene stroom. De  Autoriteit Consument en Markt houdt toezicht dat stroom ook echt een groene herkomst heeft. Sinds 2005 zijn energiebedrijven verplicht een stroometiket te maken voor hun klanten. Alle leveranciers moeten dit op dezelfde wijze aangeven waardoor u een goede vergelijking kunt maken. U kunt dit stroometiket vinden in de detailinformatie op Gaslicht.com.

Tip 7: Wilt u alleen stroom die opgewekt is in Nederland, vink dat dan aan in onze energievergelijker.

 • Zelf energie opwekken

U kunt ook zelf energie opwekken, met zonnepanelen bijvoorbeeld. Aangeraden wordt om maximaal 75 procent van het energieverbruik zelf op te wekken, zodat u minder opwekt dan u verbruikt. Voor de stroom die u namelijk méér opwekt dan verbruikt, ontvangt u een terugleververgoeding die lager is dan de prijs die u moet betalen voor stroom die u afneemt van uw energieleverancier. In onze energievergelijker kunt u aangeven hoeveel stroom u opwekt of hoeveel zonnepanelen u heeft.

Tip 8: Gaslicht.com rekent automatisch uit wat de goedkoopste energieleverancier is als u zelf stroom opwekt.

 • Contractduur, opzegtermijn en opzegvergoeding

Als u nog nooit naar een andere energieleverancier bent overgestapt, heeft u op dit moment een contract voor onbepaalde duur. U kunt dat altijd opzeggen met inachtneming van een termijn van maximaal 30 dagen. De meeste contracten worden afgesloten voor een bepaalde tijd. Deze kunt u altijd opzeggen met inachtneming van een termijn van maximaal 30 dagen. Als u voortijdig een contract voor bepaalde duur opzegt, kan uw energieleverancier u een opzegvergoeding in rekening brengen. Op Gaslicht.com wordt de contractduur, opzegtermijn, opzegvergoeding (boete bij contractbreuk) en wijze van opzeggen op detailniveau aangegeven.

Tip 9: Controleer of u een lopend energiecontract heeft of dat u contractvrij bent.

 • Algemene en actievoorwaarden

Alle leveranciers hanteren algemene voorwaarden. Deze zijn door de ACM gecontroleerd op redelijkheid. De voorwaarden kunnen dus bij de ene leverancier gunstiger zijn dan bij een andere. Moet u bijvoorbeeld bij een eerste betaalverzuim direct een boete betalen? Kunt u per direct opzeggen? De 'kleine lettertjes' waarop u goed moet letten, kunt u terugvinden in de detailinformatie op Gaslicht.com. In de actievoorwaarden staat alle informatie over de actie. Bijvoorbeeld hoe en wanneer de welkomstpremie of korting wordt verrekend.

Tip 10: Lees de actievoorwaarden goed door voordat u op 'aanmelden' klikt.

 • Klantenservice, klachtafhandeling en klachtenregeling

Op Gaslicht.com worden de verschillen in service duidelijk gemaakt in de detailinformatie. Kan ik mijn meterstanden online doorgeven? Kan ik mijn termijnbedrag online wijzigen? En welke servicediensten biedt de leverancier? Is de energieleverancier aangesloten bij de Stichting Geschillencommissie Energie en Water?  

Tip 11: Lees voor u een beslissing maakt de reviews van andere overstappers. De beoordelingen op Gaslicht.com zijn gecontroleerd d.w.z. ze zijn afkomstig van échte overstappers: Energieleveranciers vergelijken op prijs en kwaliteit. Lees hier de ervaringen van overstappers via Gaslicht.com.

 • Maandelijks termijnbedrag en jaarafrekening

De nieuwe leverancier brengt zowel de leveringskosten als de netbeheerkosten in rekening op één factuur. De energieleverancier bepaalt in redelijkheid de hoogte van het maandelijkse termijnbedrag. Als uitgangspunt geldt dat u op de jaarafrekening zo min mogelijk behoeft bij te betalen.

Het kan gebeuren dat u in de maand van uw overstap nog een rekening van uw oude energieleverancier ontvangt. Dat kan als het bericht van uw overstap en het versturen van de rekening elkaar hebben gekruist. U betaalt hierdoor niet te veel, want uw oude energieleverancier verrekent de termijnbedragen met uw verbruik op de eindafrekening. Heeft u meer aan termijnbedragen betaald dan u verbruikt heeft? Dan krijgt u het geld terug van de energieleverancier bij uw eindafrekening. U betaalt dus nooit dubbel.

Bonustip: Controleer uw eindafrekening die u binnen 6 weken na uw overstap ontvangt.

Vragen bij het overstappen

Hieronder ziet u een opsomming van alle vragen die u kunnen helpen bij de overstap naar een andere energieleverancier:

 1. Wat is de minimum contractduur?
 2. Wat zijn de voorwaarden bij het energiecontract?
 3. Geldt de prijs en de eventuele korting voor gas én stroom?
 4. Is de prijs inclusief netbeheerkosten, overheidsheffingen en btw?
 5. Geldt de prijs voor een enkele of dubbele meter?
 6. Voor welke termijn gelden de tarieven? (vast/variabel)
 7. Is de leverancier aangesloten bij een geschillencommissie?
 8. Hoe kan het termijnbedrag aangepast worden?
 9. Wat is de oorsprong van de energie? Wind, biomassa, zonne-energie, kernenergie?
 10. Komt de groene stroom uit Nederland of wordt deze geïmporteerd?
 11. Hoe is de kwaliteit van de klantenservice?

Wanneer u klikt op de naam van de aanbieder in de Top 5 goedkoopste energiepakketten, dan vindt u de antwoorden op bovenstaande vragen in de detailinformatie.

Geactualiseerd: 21-05-2019

Navigatie