Genomineerd voor 2020!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Uw energiecontract opzeggen?

Als u overstapt van energieleverancier hoeft u het energiecontract bij de huidige leverancier niet zelf op te zeggen. Dat doet uw nieuwe leverancier voor u. Hierdoor zit u nooit zonder gas of stroom. Stap dus ook over. Dat is zo geregeld en kan u honderden euro’s per jaar besparen. Gaslicht.com legt graag uit hoe overstappen werkt. Wanneer kunt u zonder opzegvergoeding overstappen? En in welke uitzonderingsgevallen moet u wél zelf uw energiecontract opzeggen? Natuurlijk kunt u ook altijd bellen met onze servicedesk!

Zo werkt overstappenenergiecontract-opzeggen.png

  • Controleer hoe lang uw contract nog loopt.
  • Vergelijk de prijzen van leveranciers en stap over als dat kan.
  • U ontvangt een voorstel voor een nieuw contract.
  • U kunt nog 14 dagen nadenken of u écht wilt overstappen.
  • Uw nieuwe leverancier zegt uw huidige contract op.
  • Uw nieuwe contract gaat in en u start met besparen.


Tijdlijn-2016-2017.jpg

Energieleveranciers kunnen tegenwoordig niet meer zien wanneer uw huidige contract afloopt. Geef daarom de einddatum van uw contract bij de overstap door. Zo voorkomt u een opzegvergoeding. Het nieuwe energiecontract gaat van start als uw huidige energiecontract afloopt. Zo zit u nooit zonder energie als u overstapt.

Bijzondere situaties en uw energiecontract

Een energiecontract is persoonsgebonden. Dat betekent dat het contract op naam staat in plaats van op een adres. Wanneer moet u zelf uw energiecontract opzeggen?

  • Als u gaat emigreren
  • Als u als erfgenaam de belangen behartigt van iemand die overleden is.
  • Als u gaat samenwonen moet één van beiden het energiecontract opzeggen.
  • Als u gaat scheiden is opzeggen in principe niet noodzakelijk, maar moet er wel het een en ander geregeld worden.

Energiecontract opzeggen bij verhuizing?

Bij een verhuizing kunt u twee dingen doen:
1. het energiecontract opzeggen en overstappen naar een andere energieleverancier óf
2. het energiecontract meeverhuizen. 

Gaat u verhuizen, dan is het in ieder geval verstandig om te kijken wat de goedkoopste energieleverancier is op uw nieuwe adres. Het energiecontract dat u nu heeft kan op het nieuwe adres zomaar minder gunstig zijn. Dat komt onder meer omdat het verbruik in de nieuwe woning anders is en omdat andere leveranciers voordeliger contracten aanbieden op het nieuwe adres.

Gaat u verhuizen en tegelijk wisselen van energieleverancier? Denk dan aan de opzegtermijn en een opzegvergoeding die u misschien moet betalen als u voortijdig (te vroeg) overstapt. Bij een contract voor onbepaalde tijd, dus zonder einddatum, kunt u kosteloos overstappen. Heeft u een contract voor bepaalde tijd, bijvoorbeeld 1 jaar, waarvan de looptijd nog niet verstreken is, dan mag uw energieleverancier een opzegvergoeding vragen. Lees het stappenplan verhuizen en uw energiecontract 

Herroepingsrecht

Bent u overgestapt naar een andere energieleverancier? Maar ging u niet schriftelijk akkoord? Of ging u wel akkoord, maar heeft u nog bedenktijd? U heeft het recht om binnen een termijn van 14 kalenderdagen zonder opgave van redenen de overeenkomst te herroepen. Met de voorbeeldbrief van ConsuWijzer kunt u het energiecontract ongeldig verklaren, of binnen de bedenktijd ongedaan maken (ontbinden).

Wanneer betaalt u een opzegvergoeding?

Als u overstapt van energieleverancier voordat uw contract is afgelopen, betaalt u een opzegvergoeding. De hoogte van de vergoeding hangt af van hoe lang uw contract nog loopt. De maximale opzegvergoeding is 250 euro. Na afloop van uw contractduur krijgt u automatisch een contract voor onbepaalde tijd. Ook als u nog nooit bent overgestapt heeft u een contract voor onbepaalde tijd. U kunt dan op ieder moment overstappen zonder opzegvergoeding te betalen.

Doe de check en ontdek of u kunt besparen

Geactualiseerd: 25-06-2020

Navigatie