Zonnepanelen vergelijken

Bespaar in 2024

Nu met
cashback
Zonnepanelen in 3 stappen
  • Installatie binnen 6 weken
  • Zekerheid door 25 jaar garantie
  • Snelle terugverdientijd

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
Bekijk uw advies in een paar kliks

Waarom vergelijken?

Wanneer u overweegt om zonnepanelen aan te schaffen, is het vergelijken van verschillende aanbieders en panelen een belangrijke stap. Het vergelijken van zonnepanelen helpt u om te bepalen welke panelen het beste bij uw wensen en behoeften passen.

Waar moet ik op letten?

Met zonnepanelen kiest u niet alleen voor een duurzame oplossing, maar bespaart u ook op uw energiekosten. Wij zetten voor u op een rijtje waar u op moet letten als u zonnepanelen gaat kopen.

Soorten zonnepanelen vergelijken

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen. Als u besluit zonnepanelen aan te schaffen, kunt u kiezen tussen polykristallijne zonnepanelen of monokristallijne panelen. Op de meeste daken liggen monokristallijne zonnepanelen (zwart), maar ook polykristallijne panelen komen voor (blauw). De opbrengst van blauwe en zwarte zonnepanelen is ongeveer gelijk. Voor welke soort zonnepanelen u moet kiezen, is afhankelijk van uw gewenste rendement en budget. Lees meer over de verschillende soorten zonnepanelen.

Soorten zonnepanelen

Zonnepanelen en piekvermogen

Alle zonnepanelen hebben een bepaald piekvermogen. Het piekvermogen geeft aan hoeveel kWh zonnepanelen opwekken bij ideale omstandigheden. Een gangbaar paneel heeft nu een vermogen van 400 Wattpiek. Maar u kunt ook zonnepanelen met meer of minder vermogen kiezen. Zonnepanelen met meer vermogen zijn duurder, maar leveren ook meer stroom. De goedkoopste zonnepanelen zijn betaalbaarder, maar hebben minder vermogen. Daarom is het belangrijk dat u zelf een afweging maakt tussen het vermogen en de prijs die u voor de panelen wilt betalen. Hieronder hebben we een aantal voor- en nadelen van panelen met een hoger en lager vermogen op een rij gezet:

Zonnepanelen kopen met een hoger vermogen:

+ U heeft minder zonnepanelen nodig om het gewenste totale vermogen te bereiken.
+ Zonnepanelen met een hoger vermogen zijn (mogelijk) voorzien van moderne technologie, wat voordelig is voor het rendement, levensduur en terugverdientijd.

- De aanschafprijs van de panelen is hoger.
- De afmetingen van de panelen zijn groter, waardoor u minder panelen op uw dak kwijt kunt.

Zonnepanelen kopen met een lager vermogen

+ De aanschafprijs van de panelen is lager.
+ In zonnepanelen met een lager vermogen is een breder aanbod.

- U heeft meer zonnepanelen nodig om het gewenste totale vermogen te bereiken.
- De panelen zijn (mogelijk) voorzien van verouderde technologie, wat invloed heeft op uw rendement, levensduur en terugverdientijd. 

Terugverdientijd zonnepanelen

Het aanschaffen van zonnepanelen is een flinke investering, daarom is het ook belangrijk om te kijken naar de terugverdientijd. Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren echter steeds goedkoper geworden. Volgens Milieu Centraal is de prijs de laatste 10 jaar met zo'n 37 procent gedaald. Bovendien is het rendement op zonnepanelen steeds beter geworden. Een hogere opbrengst per paneel bij de nieuwe generatie panelen zorgt ervoor dat u uw zonnepanelen steeds sneller terugverdient. Als u in 2023 zonnepanelen koopt, profiteert u ten minste tot 2025 van 100 procent salderen. Lees alles over de terugverdientijd en het rendement van zonnepanelen.

Zonnepanelen vergelijken

De omvormer

Een omvormer zet gelijkstroom (zonne-energie) van uw zonnepanelen om in de wisselstroom van het elektriciteitsnet. Wisselstroom is de stroom die u thuis zelf kunt gebruiken. U heeft dus een omvormer nodig als u de energie die u opwekt ook zelf wilt gaan gebruiken. Er zijn verschillende soorten omvormers. Zo zijn er centrale omvormers en micro-omvormers. In het geval van micro-omvormers heeft ieder paneel zijn eigen omvormer en zorgt een beschaduwd paneel er niet voor dat het gehele systeem minder produceert.

Zonnepanelen met micro-omvormers zijn duurder in aankoop, maar daar staat tegenover dat ze veel langer meegaan. Per saldo is een systeem met micro-omvormers niet duurder. Een ander voordeel van micro-omvormers is dat ze de kans op brand verminderen, doordat ze gelijkstroom direct omzetten in wisselstroom en er geen gelijkstroomspanning door de kabels naar de meterkast loopt. Welke omvormer voor u de beste keuze is, is afhankelijk van uw situatie. Lees meer: Welke omvormer heb ik nodig?

De meterkast

Vanaf een bepaald minimum aan opgewekte stroom is het wettelijk verplicht om een nieuwe groep aan te leggen in uw meterkast. Hier wordt de omvormer op aangesloten. Dit verzekert de veiligheid van het systeem. Bij het aanleggen van een nieuwe groep in de meterkast komen kosten kijken. Ook heeft u een geschikte meter nodig. In Nederland zijn er verschillende meters beschikbaar, maar ze zijn niet allemaal geschikt om de teruglevering van stroom aan het net te registreren.

Wel geschikt:

  • Ferrarismeter
  • Digitale meter met teruglevering
  • Slimme meter

Niet geschikt:

  • Analoge meter zonder draaischijf
  • Digitale meter zonder terugleveringregistratie

Plaatsing van zonnepanelen

Verreweg de meeste daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Maar hoeveel zonlicht valt er op uw dak en hoeveel panelen passen er op? De hoeveelheid zon en het aantal panelen bepalen hoeveel stroom uw panelen opwekken. Het is belangrijk dat uw panelen richting de zon liggen. Dit is meestal in zuidelijke richting. Maar er zijn nog meer factoren die meespelen in de plaatsing van uw zonnepanelen. Lees alles over de dakgeschiktheid bij zonnepanelen of vraag een gratis legplan aan.

Installatie van zonnepanelen

Als u eenmaal een keuze heeft gemaakt voor een zonnepanelensysteem dat u op uw dak wilt plaatsen, is het belangrijk dat u de installatie laat doen door een erkende installateur. Kies voor een vakkundige installateur met een keurmerk. Zo heeft u ook garantie op de installatie van uw panelen. Alle installateurs van Gaslicht.com Zonnepanelen Zonder Gedoe zijn erkende zonnepanelen installateurs.

Zonnepanelen verzekeren

Zonnepanelen vallen onder de opstalverzekering, zolang de panelen (nagelvast) aan de woning zijn gemonteerd. Met een opstalverzekering bent u meestal verzekerd tegen microcracks.  Dit zijn kleine barstjes in de zonnepanelen door bijvoorbeeld hagel, waardoor uw opbrengst omlaag gaat. Het is wel verstandig om uw verzekeraar in te lichten dat u zonnepanelen heeft laten plaatsen, omdat de verzekerde waarde van de woning hierdoor kan stijgen. Controleer goed voor welke schade u bent verzekerd bij uw huidige verzekeraar. Ga naar Poliswijzer.nl voor zonnepanelen verzekeren.

Onbezorgd zonnepanelen aanschaffen?

Wilt u niet zelf ieder aspect van zonnepanelen vergelijken? Dan kunt u kiezen voor Gaslicht.com Zonnepanelen Zonder Gedoe. De experts van Gaslicht.com hebben al voor u vergeleken en bieden voor elk budget een AAA kwaliteit systeem aan. Wij helpen u van A tot Z met de aanschaf en installatie van de beste zonnepanelen. 

Hoe werkt Zonnepanelen Zonder Gedoe?

  • Uw persoonlijke informatie: op basis van uw gemiddelde verbruik kijken wij hoeveel zonnepanelen u ongeveer nodig heeft. Daarnaast willen we graag weten of de panelen op een (licht) hellend of plat dak komen en of u een nieuwe meterkast (met schakelaars) of een oude meterkast (met stoppen) heeft. Tenslotte kunt u uw voorkeur voor een paneel aangeven, of dit overlaten aan een expert van Gaslicht.com.
  • Persoonlijk aanbod: na het invullen van uw gegevens ontvangt u een persoonlijk aanbod. Dit is een op maat gemaakte offerte voor uw situatie.
  • Adviesgesprek: na het versturen van de offerte zal een energie-expert van Gaslicht.com contact met u opnemen voor een adviesgesprek.
  • Uw akkoord: als de offerte akkoord is, zien we graag uw bevestiging tegemoet. 
  • Inplannen installatiedatum: in overleg met u plannen we een geschikte datum voor de installatie.
  • Volledige installatie: een van onze erkende installatieteams komt bij u langs om in 1 dag de panelen te plaatsen.

Met Zonnepanelen Zonder Gedoe bent u klaar voor de toekomst!


Geactualiseerd: maandag 19 februari 2024
Website van het Jaar

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.