Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Installatie binnen 6 weken
  • Zekerheid door 25 jaar garantie
  • Snelle terugverdientijd

Terugverdientijd en rendement van zonnepanelen

Met zonnepanelen heeft u de mogelijkheid om zonne-energie op te wekken. In de afgelopen jaren is het rendement van zonnepanelen steeds beter geworden. De nieuwste zonnepanelen hebben een opbrengst per zonnepaneel die ruim tweemaal hoger ligt dan die van zonnepanelen uit 2010. Als u in 2024 zonnepanelen koopt, is uw voordeel te vergelijken met 6 procent rente op de spaarrekening.

Terugverdientijd en rendement van zonnepanelen

Rendement zonnepanelen

Zijn zonnepanelen nog steeds rendabel? Jazeker. Volgens Milieu Centraal is het rendement (de winst) van zonnepanelen die op het zuiden liggen vergelijkbaar met een rente van 6 procent op uw spaarrekening. Daarbij wordt uitgegaan dat u de panelen in 2024 op uw dak legt. Bij een ligging op het oosten of westen is dat iets minder.

Om te helpen bij het inschatten van het rendement van zonnepanelen heeft Milieu Centraal de Standaard Rekenmethode Rendementen ontwikkeld. Dit is een transparante en begrijpelijke berekening die uitgaat van een realistische schatting van de kosten en baten.

Zijn zonnepanelen nog steeds rendabel?

Zonnepanelen werden tussen 2011 en 2021 steeds goedkoper. De prijs daalde met zo'n 37 procent. Daarna zijn zonnepanelen weer fors duurder geworden. De gemiddelde prijs lag zo’n 50 procent hoger dan in 2021. Dat kwam door de hoge energieprijzen, waardoor er heel veel vraag was naar zonnepanelen. In 2024 zien we weer een forse prijsdaling. Inmiddels is de terugverdientijd volgens Milieu Centraal zo’n 6 jaar. Let wel: de precieze terugverdientijd hangt sterk af van de prijs van de zonnepanelen en de energieprijs die u betaalt. 

Zonnepanelen kopen: hoe eerder hoe beter

Veel mensen vragen zich af of het nog interessant is om een installatie met zonnepanelen te kopen. Wie zich deze vraag stelt, moet op een paar deelvragen antwoord geven. Allereerst: is uw dak geschikt? In de praktijk blijkt echter dat veel soorten daken geschikt zijn voor de installatie van zonnepanelen. Het kan op een schuin dak, maar ook op een plat dak. En lukt het niet op de woning, dan kan het ook op een garage, de aanbouw of de schuur in de achtertuin. Vervolgens moet u de financiën hebben. Zeker nu is een investering in zonnepanelen veel lucratiever dan geld op een spaarrekening. Zelfs het lenen van geld voor de aanschaf van zonnepanelen kan op dit moment interessant zijn, juist omdat de rente op dergelijke leningen laag is. Wie op dit moment panelen aanschaft, kan nu de afbouw van de salderingsregeling voorlopig van de baan is volop profiteren van de salderingsregeling. Alsnog geldt: hoe eerder, hoe beter om zonnepanelen te kopen.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Hoe snel u de zonnepanelen heeft terugverdiend, hangt onder andere af van de stroomprijs die u betaalt. Een gemiddeld huishouden verbruikt 3500 kWh stroom per jaar. Tegenwoordig hebben de zonnepanelen een hoog rendement, waardoor u met 10 zonnepanelen dit verbruik kunt opwekken.

De terugverdientijd wordt korter naarmate de energieprijs hoger wordt. Zonnepanelen zijn niet alleen goed vanuit duurzaamheidsperspectief, maar ook financieel gezien is het erg aantrekkelijk. Ongeveer 30 procent van de opgewekte stroom gebruikt u meteen zelf, bijvoorbeeld als de wasmachine draait terwijl de zon op uw zonnepanelen schijnt. De rest van de stroom levert u terug aan het elektriciteitsnet. Door de salderingsregeling mag u de stroom die u krijgt van het net wegstrepen tegen de stroom die u teruglevert. Dit heet salderen. U krijgt hiervoor dezelfde prijs. 

Welke factoren zijn van invloed op de terugverdientijd?

  1. Kosten aanschaf en installatie zonnepanelen

    Hoe lager de aanschafprijs, hoe eerder u ze terugverdient. Maar een lage prijs garandeert niet automatisch een korte terugverdientijd. Bij goedkope panelen loopt u het risico dat ze snel stuk gaan of dat het vermogen sterk terugloopt. Verder is het goed om rekening te houden met bijkomende kosten, zoals de omvormer, bekabeling, installatie en de aanleg van een extra elektriciteitsgroep. Vaak zijn deze kosten niet bij de prijs inbegrepen, waardoor de terugverdientijd per leverancier kan verschillen.

  2. Stroomprijs teruggeleverde energie
    De keuze van uw energieleverancier is belangrijk voor de terugverdientijd. Met name als u op jaarbasis meer stroom opwekt dan u verbruikt. De ene leverancier biedt een veel hoger bedrag per kWh stroom dan de andere. Hoe meer u op jaarbasis terugkrijgt, hoe eerder u de investering heeft terugverdiend.

  3. Aantal zonuren
    Hoe meer zonuren, hoe meer energie u opwekt. En als u daardoor ook meer kunt salderen, dan verdient u uw investering in zonnepanelen sneller terug.
     
  4. Kwaliteit en garantie van panelen en omvormer

    Goedkope zonnepanelen lijken aantrekkelijk. Maar als ze het al begeven voordat u de investering heeft terugverdiend, dan bent u uiteindelijk duurder uit. Bovendien is het rendement van goedkopere zonnepanelen over het algemeen een stuk lager, waardoor ze minder opleveren. En u er relatief lang over doet om ze terug te verdienen. Zonnepanelen met een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben een gemiddelde levensduur van 25 jaar. Omvormers gaan over het algemeen minder lang mee. 

  5. Teruglopend vermogen zonnepanelen
    Door slijtage loopt het vermogen van zonnepanelen geleidelijk aan terug. Afhankelijk van de kwaliteit van de panelen is dat 0,5% tot 2% per jaar.

Voordelen salderingsregeling en terugleververgoeding

Het mooie rendement dat u op dit moment met zonnepanelen behaalt, ontstaat mede door de terugleververgoeding die de energieleverancier geeft. Hoe werkt dit precies? In een ‘gewone’ situatie neemt u stroom af van een energiebedrijf. Die elektriciteit komt binnen via de elektriciteitskabel in de meterkast. Dit éénrichtingsverkeer verandert zodra u zonnepanelen laat installeren. Zodra de installatie meer elektriciteit opwekt dan u op dat moment gebruikt, stuurt de installatie die stroom naar het net van het energiebedrijf. De energieleverancier is wettelijk verplicht de stroom die u teruglevert op jaarbasis te verrekenen met de stroom die u afneemt. Dit heet salderen. Levert u meer terug dan u zelf verbruikt, dan krijgt u een terugleververgoeding. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van de energieleverancier. Er bestaan grote verschillen tussen energieleveranciers. Goed vergelijken loont!

Afbouw salderingsregeling voorlopig van de baan

Het maakt voor uw energiekosten dus niet uit of de zon schijnt of niet, als u de wasmachine aanzet. Tenminste, zolang de salderingsregeling blijft bestaan. Vanuit duurzaamheidsperspectief is het wel het beste om de zelf opgewekte stroom zoveel mogelijk gelijk te verbruiken, zodat er geen transport/teruglevering hoeft plaats te vinden. De huidige salderingsregeling blijft voorlopig bestaan. De Eerste Kamer stemde op 13 februari 2024 tegen de afbouw van de salderingsregeling. Dat is goed nieuws voor zonnepaneeleigenaren. Het betekent dat u de komende tijd volledig mag salderen. 

Aantal zonnepanelen afstemmen op toekomstig energieverbruik

Heeft u plannen om binnenkort een warmtepomp aan te schaffen? Of wilt u de gasgestookte cv-ketel met een hybride warmtepomp ondersteunen? Misschien overweegt u ook wel de aanschaf van een elektrische auto? Al deze plannen zullen ervoor zorgen dat uw elektriciteitsverbruik stijgt. Door nu extra panelen aan te schaffen kunt u inspelen op een veranderd energieverbruik. Verwacht u bijvoorbeeld een elektrische auto over twee jaar aan te schaffen, dan kunt u beter nu alvast extra panelen laten plaatsen. Uitbreiden van een bestaande installatie is namelijk duurder dan in één keer installeren. Ook zal het gebruik van een thuisbatterij de komende jaren financieel steeds interessanter worden. De overdag opgewekte zonnestroom kunt u dan opslaan om ’s avonds weer gebruiken. Dit zijn stuk voor stuk ontwikkelingen waarmee u rekening kunt houden als u nu zonnepanelen wilt aanschaffen. 

Geactualiseerd: woensdag 14 februari 2024

Sanne Bins
Sanne Bins Business Unit Manager

Sanne is als Business Unit Manager verantwoordelijk voor onze website content, onderzoeken, persberichten en de samenwerking met de energieleveranciers. Samen met het team streeft Sanne naar het meest complete energieaanbod, de beste service en de hoogste klantwaardering. Sanne wordt vanwege haar expertise regelmatig gevraagd voor media-interviews en om mee te denken over energievraagstukken binnen Nederland.