Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Installatie binnen 6 weken
  • Zekerheid door 25 jaar garantie
  • Historisch snelle terugverdientijd

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

De keuze om zonnepanelen te plaatsen, is heel verstandig. Niet alleen omdat u er duurzame energie mee opwekt, maar ook omdat u er de energierekening mee omlaag krijgt. En dat is fijn nu de energieprijzen zo hoog zijn. Met de keuze uit verschillende typen zonnepanelen rijst bij menigeen de vraag: hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? In dit artikel leggen we uit waarmee u rekening moet houden en hoe u de hoeveelheid zonnepanelen op uw dak berekent.

Ga snel naar:

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het energieverbruik

Op de vraag ‘hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?’ kunt u alleen antwoord geven als u uw energieverbruik goed voor ogen hebt. Het is namelijk aan te raden om het rendement van zonnepanelen aan te laten sluiten op uw daadwerkelijke energieverbruik. Velen denken misschien ‘meer is beter’, maar dat is niet altijd het geval. Levert u meer terug dan u verbruikt, dan krijgt u namelijk een terugleververgoeding die lager is dan het tarief dat u betaalt. Het is een beter idee om te kiezen voor zonnepanelen die kunnen opwekken wat u jaarlijks verbruikt, en misschien net wat meer, om eventuele tegenvallers op te vangen. 

Een gemiddeld gezin gebruikt tussen de 3500 kWh en 1500 m³ gas per jaar, sommige rekenmodellen gaan uit van een verbruik van 1000 kWh per persoon. Maar dit hangt natuurlijk helemaal van uw situatie af. Wellicht heeft u veel zuinige apparaten in huis of bent u overdag weinig thuis? Of misschien heeft u juist echte stroomslurpers in huis, zoals elektrische kachels, een waterbed, zonnebank of tropisch aquarium. Bekijk daarom wat u de afgelopen 3 jaar aan energie heeft verbruikt. Een gemiddelde daarvan geeft een goed beeld van de hoeveelheid energie die uw zonnepanelen moeten opwekken. 

Gaat u in de toekomst wellicht elektrisch rijden of verwacht u een gezinsuitbreiding waardoor het verbruik omhoog gaat? Calculeer dit dan in en plaats meteen genoeg zonnepanelen. Het later bijplaatsen van extra panelen is in verhouding namelijk duurder. Daarnaast zijn de zonnepanelen die u nu plaatst misschien wel niet meer verkrijgbaar over 3 jaar. U loopt dan de kans dat u op hetzelfde dakdeel 2 verschillende soorten zonnepanelen heeft liggen. Veel mensen vinden dat er niet mooi uitzien.

Prijs per Wattpiek

Zonnepanelen zijn gemaakt van verschillende materialen en hebben niet allemaal dezelfde afmetingen. Daarom is het lastig om zonnepanelen onderling te vergelijken. Gaat u zonnepanelen kopen? Bekijk op de zonnepanelen offertes die u aanvraagt dan naar de prijs per Wattpiek. Zonnepanelen die veel opleveren per Wattpiek wekken dus veel energie op. Zonnepanelen met een hoger rendement zijn meestal wat duurder, maar leveren op de lange termijn ook zeker het meeste op.

Hoeveel zonnepanelen? Bekijk uw dak

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen u kunt plaatsen, kijkt u in de eerste plaats naar de oppervlakte van uw dak. Een gemiddeld zonnepaneel is 176 bij 104 centimeter groot. Zo kunt u alvast een grove schatting maken. Voor een goed rendement zijn minstens 6 zonnepanelen nodig. Bij minder is het de investering zelden waard, tenzij u een eenpersoonshuishouden hebt. Ook de vorm van uw dak (hellend of een plat dak) en de oriëntatie van uw dak heeft invloed op het rendement van zonnepanelen. Zo wekken zonnepanelen die op het zuiden liggen logischerwijs meer op dan panelen op het oosten en westen. Valt er schaduw op het dak? Bijvoorbeeld door een boom of schoorsteen? Dat kan invloed hebben op het rendement van zonnepanelen, maar een systeem met micro-omvormers is een uitkomst voor daken met (veel) schaduwval. 

Aantal zonnepanelen berekenen 

Het aantal zonnepanelen berekenen voor uw situatie? Een goede installateur zet op de zonnepanelen offerte hoeveel de zonnepanelen u jaarlijks opleveren. Maar u kunt ook zelf bij benadering berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. U kunt het volgende rekenvoorbeeld gebruiken. U heeft een jaarlijks energieverbruik van 3500 kWh en u heeft zonnepanelen gezien van 370 Wattpiek. Het jaarlijks stroomverbruik doet u maal 1,1, omdat u eventueel extra verbruik op wilt kunnen vangen óf omdat de zonnepanelen misschien een iets minder rendement behalen, vanwege de stand van uw dak of schaduwval op het dak. 1,1 x 3500 is 3850 kWh, gedeeld door het aantal Wattpiek, dus in dit voorbeeld 370. 3850 kWh gedeeld door 370 Wattpiek is 10,4. Omdat de opbrengst van zonnepanelen door de jaren heen een klein beetje terugloopt, doet u er in dit voorbeeld goed aan om te kiezen voor 11 zonnepanelen. 

De rekensom

Jaarlijks verbruik x 1,1 = A
A / aantal Wattpiek = B
B = aantal benodigde zonnepanelen

Vraag het de expert

Het is prettig om zelf te berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. Dan heeft u alvast een idee bij het kopen van zonnepanelen en ziet u alvast hoeveel zonnepanelen u ongeveer zullen kosten. Echter, het is een goed idee om bij de erkende installateur aan te kloppen. Een ervaren expert kan precies berekenen wat het beste bij uw situatie past. Zo houdt hij niet alleen rekening met het aantal zonnepanelen op het dak en welk rendement ze moeten geven, maar kijkt hij ook naar de perfecte ligging, de juiste omvormer en optimizer voor uw situatie en of er misschien nog een en ander moet gebeuren in de meterkast. Geen zin in eindeloos vergelijken, maar gewoon goed advies en snel geholpen? Gaslicht.com biedt nu Zonnepanelen Zonder Gedoe: topmerken zonnepanelen, advies op maat en geïnstalleerd door een erkend installateur met bijbehorende garanties.

Geactualiseerd: vrijdag 7 april 2023

Sanne Bins
Sanne Bins Business Unit Manager

Sanne is als Business Unit Manager verantwoordelijk voor onze website content, onderzoeken, persberichten en de samenwerking met de energieleveranciers. Samen met het team streeft Sanne naar het meest complete energieaanbod, de beste service en de hoogste klantwaardering. Sanne wordt vanwege haar expertise regelmatig gevraagd voor media-interviews en om mee te denken over energievraagstukken binnen Nederland.