De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Ontdek wat zonnepanelen opleveren
Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen

 • Nee. Als u zelf stroom opwekt, moet u één energierekening ontvangen. Hierop staat uw verbruik en hoe saldering en teruglevering hebben plaatsgevonden. En tegen welk tarief uw eventuele teruglevering wordt vergoed.

  Het is niet toegestaan dat u eerst uw verbruik in rekening krijgt gebracht en later een nota waarop uw teruglevering wordt verrekend. Neem contact op met uw energieleverancier als u twee aparte rekeningen ontvangt.  

 • Formule: (Wattpiek per paneel x aantal panelen) - 12,5% = opbrengst in kWh per jaar.
  De opbrengst van een gemiddeld paneel in Nederland is op dit moment 250 Wattpiek. Er zijn panelen die meer opleveren (nieuwe generatie is 280 Wattpiek) of juist minder opleveren.
  12,5% is de uitvalratio gebaseerd op onderzoek van de Universiteit van Utrecht.
  Dus 10 panelen: (250 Wattpiek x 10) - 12,5% = 2188 kWh.

 • Zie daarvoor het stappenplan van Milieucentraal.

 • Energieleveranciers mogen zelf bepalen hoe zij opgewekte zonne-energie verrekenen bij klanten met een dubbele meter. Sommige leveranciers strepen alle opgewekte energie weg tegen alle verbruikte energie, ongeacht het tijdstip van verbruik en opwekking. Een deel van de leveranciers kiest er echter voor om het verbruik apart te salderen voor normaal- en daluren. Onze Energievergelijker berekent exact de toegepaste methode van alle energieleveranciers.

 • Dit is afhankelijk van uw verbruik. Wij adviseren om nooit meer panelen te plaatsen dan u zelf verbruikt. Voor de stroom die u namelijk meer opwekt dan verbruikt, ontvangt u een terugleververgoeding die lager is dan de prijs die u moet betalen voor stroom die u afneemt van de leverancier.

  Het gemiddeld energieverbruik van een huishouden is 3500 kWh. Op een zuidelijk dak heeft u 16 panelen nodig om dit op te wekken. Een systeem van 12 zonnepanelen (3000 Wp) is echter voldoende: dit is goed voor zo'n 2600 kWh.

 • Het is niet per definitie nodig om een andere meter aan te schaffen als er zelf elektriciteit wordt opgewekt. Wordt er meer teruggeleverd dan verbruikt? Dan is een slimme meter interessanter. Dit is een meter die naast het elektriciteitsverbruik ook de teruggeleverde elektriciteit registreert. De slimme meters die nu op de markt zijn registreren allemaal het elektriciteitsverbruik en de teruggeleverde elektriciteit. Er wordt dan een terugleververgoeding uitgekeerd voor de energie die aan het net wordt teruggeleverd na saldering.

 • Het is niet mogelijk de elektriciteit die wordt opwekt, op te slaan op het net en daar op een later moment weer gebruik van te maken. Het is wel mogelijk om de geproduceerde energie op te slaan in een accu. Zo kan de opgeslagen energie later van de accu afgehaald worden. Alleen kan een accu vaak worden aangesloten op één elektrisch apparaat, verliest de accu na verloop van tijd rendement en kan deze vol raken.

  Over het algemeen worden zonnepanelen geïnstalleerd en aangesloten op de elektriciteitsmeter. Op deze manier worden alle elektrische apparaten die overdag stroom verbruiken, eerst voorzien van zelf geproduceerde stroom. Deze energie wordt niet geregistreerd op de meter en afrekening. Teveel geproduceerde energie wordt geleverd aan het elektriciteitsnet en geregistreerd door de elektriciteitsmeter. Op de jaarafrekening saldeert de energieleverancier geleverde energie met gebruikte energie. Wordt er meer teruggeleverd dan er netto verbruikt wordt, dan wordt voor de hoeveelheid teruggeleverde elektriciteit een zogenaamde terugleververgoeding betaald. De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per energieleverancier.

  Wat betreft de netbeheerkosten: ook als er 0 kWh stroom en 0 m³ gas wordt verbruikt, moeten er netbeheerkosten worden betaald. .

 • Nee, dat is niet toegestaan zonder tussenkomst van een energiebedrijf. Er zijn drie redenen waarom u niet rechtstreeks aan uw buren mag leveren:

  1.Het is verboden om zonder vergunning elektriciteit te leveren aan consumenten.
  2.Terugleveren van energie moet via dezelfde aansluiting als waarmee het energiebedrijf u levert. Er kan anders niet gesaldeerd worden.
  3.Veiligheid; woningen mogen niet onderling met elkaar verbonden worden door kabels.

 • Het is niet beslist noodzakelijk om te wisselen van energieleverancier als zelf stroom opgewekt wordt. Wel is het aan te bevelen energietarieven te vergelijken, omdat er best grote verschillen zijn. 

  Voor zonnepaneelbezitters zijn andere energiecontracten aantrekkelijk dan voor ‘gewone’ overstappers. Lage elektriciteitstarieven doen er namelijk veel minder toe bij eigen opwek. Lage gastarieven of een laag vastrecht zijn juist extra belangrijk.

  Wordt er meer teruggeleverd dan er wordt verbruikt, dan verschilt het per leverancier wat hiervoor de vergoeding is. Ook qua teruglevergoedingen bestaan grote verschillen. Vergelijken loont ook voor zonnepaneelbezitters zeker de moeite: gemiddeld kan 300 euro per jaar bespaard worden door over te stappen van energieleverancier. Met onze Energievergelijker is het heel eenvoudig de opbrengst van zonnepanelen mee te nemen in de berekening.

 • Ja, saldering moet over het totale verbruik van uw jaar- of eindafrekening gaan. Dit betekent dat uw energieleverancier moet kijken naar de stroom die u in de periode waarover de energierekening gaat, heeft afgenomen. En de stroom die u in diezelfde periode heeft teruggeleverd daarvan af moet trekken. Uw energieleverancier mag dus niet uitgaan van een gedeelte van uw verbruik. Ook niet als u pas in de loop van de periode waarover de rekening gaat bent begonnen met terugleveren.

 • U wekt uw eigen stroom op en neemt nog maar heel weinig energie af van uw energieleverancier. U bent zelfvoorzienend of bijna zelfvoorzienend. Maar u hebt het netwerk van de netbeheerder nodig. En daar moet u voor betalen. Want:

  • als de zon niet schijnt of als het windstil is verbruikt u ook energie. Deze energie wordt dan aan u geleverd via het netwerk van de netbeheerder;
  • en als de zon schijnt als u zelf geen energie nodig heeft, dan wordt die opgewekte elektriciteit teruggeleverd aan het netwerk van de netbeheerder.

  Hoeveel u moet betalen aan netbeheerkosten hangt niet af van hoeveel stroom die u verbruikt. Maar van hoe groot uw aansluiting is, of welke capaciteit deze heeft. Met een kleinere aansluiting bent u goedkoper uit. Is uw aansluiting voor elektriciteit 3x25A of kleiner, dan kunt u niet op uw netbeheerkosten besparen. Het tarief voor een kleinere aansluiting dan 3X25A is hetzelfde als voor een 3x25A aansluiting.

  Heeft u een grotere aansluiting dan 3x25A? Dan moet u eerst vaststellen of een kleinere aansluiting voldoende is om het energieverbruik in uw huis aan te kunnen. Een erkende installateur kan u aangeven of het mogelijk is om de aansluiting kleiner te maken.

 • Stroomverbruik of opbrengst wordt uitgedrukt in kWh (kilowattuur). Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wp (wattpeak). De opbrengst in kWh per Wp per jaar is afhankelijk van meerdere factoren zoals de ligging en de hoek van het dak. 

  Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de opbrengst van zonnepanelen in 2014 gemiddeld 0,91 kWh/Wp bedroeg.

 • De salderingsgrens is voor iedereen anders. Het is de hoeveelheid energie die u van uw energieleverancier geleverd heeft gekregen. In de rekensom voor salderen geldt deze hoeveelheid energie als grens. U kunt dus nooit meer salderen dan de hoeveelheid energie die u geleverd heeft gekregen. Hoe hoog uw salderingsgrens is vindt u terug op uw energierekening.

 • Afhankelijk van de aanschaf- en installatiekosten ligt de terugverdientijd ongeveer tussen 6 en 8 jaar (peildatum 2015).

 • Energieleveranciers mogen zelf de hoogte bepalen van de terugleververgoeding. In de wet staat dat de terugleververgoeding wel redelijk moet zijn. Een geschillencommissie of een rechter kan een uitspraak doen of de vergoeding redelijk is of niet.

  Er zijn op dit moment veel verschillen tussen terugleververgoedingen. Als u meer stroom opwekt dan verbruikt, loont het de moeite om de terugleververgoedingen te vergelijken op onze website. Het kan dan voordelig zijn om over te stappen naar een ander energieleverancier. Onze energievergelijker neemt de terugleververgoedingen mee in de berekening.

 • Wordt op jaarbasis meer stroom teruggeleverd dan verbruikt, dan betaalt de energieleverancier voor de 'teveel' teruggeleverde elektriciteit een zogenaamde terugleververgoeding.

  De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per energieleverancier. Deze is vrij om de hoogte zelf te bepalen, maar er is wettelijk vastgelegd dat dit een redelijke vergoeding moet zijn. 

  Er zijn veel verschillen tussen terugleververgoedingen die energiebedrijven bieden. Wordt meer energie opgewekt dan verbruikt, dan loont het de moeite om de terugleververgoedingen te vergelijken. Het kan voordelig zijn om over te stappen naar een andere energieleverancier. 

  In onze Energievergelijker worden eventuele teruglevertarieven meegenomen in de berekening. De hoogte van de teruglevergoeding per energieleverancier staat vermeld bij Prijsdetails.

 • Salderen is het verrekenen van teruggeleverde elektriciteit met afgenomen elektriciteit. 

  Elk jaar wordt er een afrekening gemaakt van het totale energieverbruik. Daarbij wordt alle stroom die aan het net is teruggeleverd, in mindering gebracht met alle stroom die van het net afgenomen is. Dit heet salderen. Het is mogelijk dat er op jaarbasis meer is teruggeleverd dan is afgenomen van het net. In dat geval geeft de energieleverancier een vergoeding voor de meer teruggeleverde stroom.

 • De omvormer is na de zonnepanelen het belangrijkste onderdeel van het systeem. De omvormer is een apparaat dat de gelijkstroom uit de zonnepanelen omzet in wisselstroom die in huis te gebruiken is. Het is belangrijk om de juiste omvormer te kiezen.

  Voor de juiste keuze van een omvormer is het verstandig op zoek te gaan naar een leverancier die meer merken en soorten verkoopt. Er zijn tientallen bedrijven die omvormers maken en de markt is momenteel erg aan het veranderen. Traditioneel waren Westerse bedrijven het grootst. Echter, net zoals in de markt voor zonnepanelen zijn Aziatische bedrijven aan een grote opkomst bezig.

  Er zijn verschillende soorten omvormers: de standaard string omvormer, micro-omvormers en power-optimizers.

  Tip: sluit een display of computer aan op de omvormer, zodat thuis en op afstand gezien kan worden hoeveel stroom de panelen opwekken en of het zonnestroomsysteem goed werkt.

 • Er zijn op dit moment 3 soorten zonnepanelen op de markt. Het soort zonnepaneel wordt bepaald door het materiaal waarvan de zonnecellen worden gemaakt. De drie materialen waar vrijwel alle zonnecellen van gemaakt worden zijn monokristallijn, polykristallijn en amorf. Deze materialen zijn gebaseerd op het halfgeleidermateriaal silicium.

  Monokristallijn zonnepaneel
  Een monokristallijnpaneel bestaat uit één kristal en het heeft een constante kleur; van blauw tot zwart. Deze panelen zijn in het algemeen wat duurder maar leveren wel iets meer stroom per vierkante meter. 

  Polykristallijn zonnepaneel
  Een polykristallijnpaneel is herkenbaar aan de vlokken in de zonnecellen. De panelen zijn altijd blauw. De kwaliteit is iets minder, maar de prijs- kwaliteitverhouding is goed.

  • Amorf zonnepaneel
  Amorf zonnepanelen bevatten geen kristallen, hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Ze geven het minste rendement van de drie. De prijs ligt ook een stuk lager, maar deze zonnecellen zijn minder geschikt voor toepassing in panelen.

Ontdek hoeveel u kunt besparen op uw energierekening

Energie vergelijken is simpel en binnen 3 stappen te regelen
Website van het Jaar

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.

Navigatie