De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur
Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
 • Zekerheid door 40 jaar garantie
 • Historisch snelle terugverdientijd
 • Wij helpen u met de 21% btw-teruggave

Zonnepanelen

 • Nee. Als u zelf stroom opwekt, moet u één energierekening ontvangen. Hierop staat uw verbruik en hoe saldering en teruglevering hebben plaatsgevonden. En tegen welk tarief uw eventuele teruglevering wordt vergoed.

  Het is niet toegestaan dat u eerst uw verbruik in rekening krijgt gebracht en later een nota waarop uw teruglevering wordt verrekend. Neem contact op met uw energieleverancier als u twee aparte rekeningen ontvangt.

 • Formule: (Wattpiek per paneel x aantal panelen) - 12,5% = opbrengst in kWh per jaar.
  De opbrengst van een gemiddeld paneel in Nederland is op dit moment 250 Wattpiek. Er zijn panelen die meer opleveren (nieuwe generatie is 280 Wattpiek) of juist minder opleveren.
  12,5% is de uitvalratio gebaseerd op onderzoek van de Universiteit van Utrecht.
  Dus 10 panelen: (250 Wattpiek x 10) - 12,5% = 2188 kWh.

 • Koopt u Zonnepanelen Zonder Gedoe bij Gaslicht.com dan regelen wij de btw teruggave voor u. De btw wordt doorgaans binnen 4 tot 6 maanden na aanmelding bij de Belastingdienst rechtstreeks door de Belastingdienst op uw rekeningnummer overgemaakt. 

 • Energieleveranciers mogen zelf bepalen hoe zij opgewekte zonne-energie verrekenen bij klanten met een dubbele meter. Sommige leveranciers strepen alle opgewekte energie weg tegen alle verbruikte energie, ongeacht het tijdstip van verbruik en opwekking. Een deel van de leveranciers kiest er echter voor om het verbruik apart te salderen voor normaal- en daluren. Onze Energievergelijker berekent exact de toegepaste methode van alle energieleveranciers.

 • Dit is afhankelijk van uw verbruik. Wij adviseren om nooit meer panelen te plaatsen dan u zelf verbruikt. Voor de stroom die u namelijk meer opwekt dan verbruikt, ontvangt u een terugleververgoeding die lager is dan de prijs die u moet betalen voor stroom die u afneemt van de leverancier.

  Het gemiddeld energieverbruik van een huishouden is 3500 kWh. Op een zuidelijk dak heeft u 16 panelen nodig om dit op te wekken. Een systeem van 12 zonnepanelen (3000 Wp) is echter voldoende: dit is goed voor zo'n 2600 kWh.

  Meer informatie over hoeveel zonnepanelen u nodig heeft.

 • Het is niet per definitie nodig om een andere meter aan te schaffen als er zelf elektriciteit wordt opgewekt. Wordt er meer teruggeleverd dan verbruikt? Dan is een slimme meter interessanter. Dit is een meter die naast het elektriciteitsverbruik ook de teruggeleverde elektriciteit registreert. De slimme meters die nu op de markt zijn registreren allemaal het elektriciteitsverbruik en de teruggeleverde elektriciteit. Er wordt dan een terugleververgoeding uitgekeerd voor de energie die aan het net wordt teruggeleverd na saldering.

 • Het is niet mogelijk de elektriciteit die wordt opwekt, op te slaan op het net en daar op een later moment weer gebruik van te maken. Het is wel mogelijk om de geproduceerde energie op te slaan in een accu. Zo kan de opgeslagen energie later van de accu afgehaald worden. Alleen kan een accu vaak worden aangesloten op één elektrisch apparaat, verliest de accu na verloop van tijd rendement en kan deze vol raken.

  Over het algemeen worden zonnepanelen geïnstalleerd en aangesloten op de elektriciteitsmeter. Op deze manier worden alle elektrische apparaten die overdag stroom verbruiken, eerst voorzien van zelf geproduceerde stroom. Deze energie wordt niet geregistreerd op de meter en afrekening. Teveel geproduceerde energie wordt geleverd aan het elektriciteitsnet en geregistreerd door de elektriciteitsmeter. Op de jaarafrekening saldeert de energieleverancier geleverde energie met gebruikte energie. Wordt er meer teruggeleverd dan er netto verbruikt wordt, dan wordt voor de hoeveelheid teruggeleverde elektriciteit een zogenaamde terugleververgoeding betaald. De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per energieleverancier.

  Wat betreft de netbeheerkosten: ook als er 0 kWh stroom en 0 m³ gas wordt verbruikt, moeten er netbeheerkosten worden betaald. .

 • Nee, dat is niet toegestaan zonder tussenkomst van een energiebedrijf. Er zijn drie redenen waarom u niet rechtstreeks aan uw buren mag leveren:

  1.Het is verboden om zonder vergunning elektriciteit te leveren aan consumenten.
  2.Terugleveren van energie moet via dezelfde aansluiting als waarmee het energiebedrijf u levert. Er kan anders niet gesaldeerd worden.
  3.Veiligheid; woningen mogen niet onderling met elkaar verbonden worden door kabels.

 • Het is niet beslist noodzakelijk om te wisselen van energieleverancier als zelf stroom opgewekt wordt. Wel is het aan te bevelen energietarieven te vergelijken, omdat er best grote verschillen zijn. 

  Voor zonnepaneelbezitters zijn andere energiecontracten aantrekkelijk dan voor ‘gewone’ overstappers. Lage elektriciteitstarieven doen er namelijk veel minder toe bij eigen opwek. Lage gastarieven of een laag vastrecht zijn juist extra belangrijk.

  Wordt er meer teruggeleverd dan er wordt verbruikt, dan verschilt het per leverancier wat hiervoor de vergoeding is. Ook qua teruglevergoedingen bestaan grote verschillen. Vergelijken loont ook voor zonnepaneelbezitters zeker de moeite: gemiddeld kan 300 euro per jaar bespaard worden door over te stappen van energieleverancier. Met onze Energievergelijker is het heel eenvoudig de opbrengst van zonnepanelen mee te nemen in de berekening.

 • Zonnepanelen vallen in de regel onder de  opstalverzekering, zeker als ze vastzitten aan het huis. Het apart verzekeren van zonnepanelen is vrij duur, maar mogelijk bent u er al voor verzekerd. Dan heeft u geen aparte verzekering voor uw zonnepanelen nodig. In de meeste gevallen geldt:

  • Bent u eigenaar van de woning? Dan heeft u een opstalverzekering. Vraag aan uw verzekeraar of zonnepanelen daar ook onder vallen en wat het standaardbedrag is of kijk het na in de vergelijker van opstalverzekeringen van Poliswijzer.nl 
  • Heeft u een huurwoning? Dan heeft u waarschijnlijk alleen een inboedelverzekering. Dan moet u de zonnepanelen apart verzekeren of aanvullend verzekeren op de inboedelverzekering.
  • Heeft u een plat dak? Vraag dan extra goed na of uw zonnepanelen verzekerd zijn tegen diefstal.
  • Sommige verzekeraars betalen niet bij schade door slecht weer (storm, hagel). Vraag na hoe dit bij uw verzekering zit.

 • Ja, saldering moet over het totale verbruik van uw jaar- of eindafrekening gaan. Dit betekent dat uw energieleverancier moet kijken naar de stroom die u in de periode waarover de energierekening gaat, heeft afgenomen. En de stroom die u in diezelfde periode heeft teruggeleverd daarvan af moet trekken. Uw energieleverancier mag dus niet uitgaan van een gedeelte van uw verbruik. Ook niet als u pas in de loop van de periode waarover de rekening gaat bent begonnen met terugleveren.

 • Financiële schade van productieverlies, bijvoorbeeld na diefstal of uitval van de zonnepanelen, wordt alleen vergoed door specifieke zonnepaneelverzekeringen. Als enige opstalverzekeraar vergoedt Ohra ook misgelopen stroomopbrengst door schade aan de zonnepanelen. Zij vergoeden tot maximaal 26 weken na de schade de inkomsten die u mist als de zonnepanelen geen energie opwekken (peildatum 8-2-2022). 

 • In het eerste jaar wordt de btw op de aanschaf van de zonnepanelen teruggevraagd. Omdat u ondernemer voor de btw bent geworden, moet (alleen in het eerste jaar) eenmalig btw worden betaald over de opgewekte energie. 
  Omdat moeilijk is in te schatten hoeveel energie wordt geleverd, heeft de overheid een staffel gemaakt (een zogenoemd forfait). De staffel is € 20 per 1000 Wattpiek. Heeft u bijvoorbeeld 10 panelen gekocht met een vermogen van 275 Wattpiek per paneel, dan is het totale opwekvermogen 2750 Wattpiek en bedraagt het forfait € 60. Dit bedrag moet afgedragen worden en zal op de eerste aangifte omzetbelasting worden aangegeven. Het teruggave bedrag is daarom altijd (iets) lager dan het btw bedrag op de factuur.

  Let op:  hebben uw zonnepanelen een opwekvermogen van meer dan 10.000 Wattpiek? Dan kunt u geen forfait gebruiken en moet u de btw zélf (laten) berekenen.

 • U wekt uw eigen stroom op en neemt nog maar heel weinig energie af van uw energieleverancier. U bent zelfvoorzienend of bijna zelfvoorzienend. Maar u hebt het netwerk van de netbeheerder nodig. En daar moet u voor betalen. Want:

  • als de zon niet schijnt of als het windstil is verbruikt u ook energie. Deze energie wordt dan aan u geleverd via het netwerk van de netbeheerder;
  • en als de zon schijnt als u zelf geen energie nodig heeft, dan wordt die opgewekte elektriciteit teruggeleverd aan het netwerk van de netbeheerder.

  Hoeveel u moet betalen aan netbeheerkosten hangt niet af van hoeveel stroom die u verbruikt. Maar van hoe groot uw aansluiting is, of welke capaciteit deze heeft. Met een kleinere aansluiting bent u goedkoper uit. Is uw aansluiting voor elektriciteit 3x25A of kleiner, dan kunt u niet op uw netbeheerkosten besparen. Het tarief voor een kleinere aansluiting dan 3X25A is hetzelfde als voor een 3x25A aansluiting.

  Heeft u een grotere aansluiting dan 3x25A? Dan moet u eerst vaststellen of een kleinere aansluiting voldoende is om het energieverbruik in uw huis aan te kunnen. Een erkende installateur kan u aangeven of het mogelijk is om de aansluiting kleiner te maken.

 • De btw wordt doorgaans binnen 4 tot 6 maanden na aanmelding rechtstreeks door de Belastingdienst op uw rekeningnummer overgemaakt. 

  De ene keer gaat het sneller dan de andere keer. Dat komt omdat de btw-aangifte pas in de maand na het kwartaal ingediend kan worden (april, juli, oktober en januari). De Belastingdienst heeft soms ook wat extra tijd nodig om de aangifte te beoordelen. Daarom kan het in sommige gevallen iets langer duren, bijvoorbeeld als er vragen worden gesteld over de factuur. 

 • Heeft u zonnepanelen gekocht via Gaslicht.com? Er zal een beroep op de kleine ondernemers regeling (KOR) worden gedaan zodat er een vrijstelling van toepassing is. Zo hoeft er in de toekomst geen btw aangifte meer gedaan te worden. De kleine ondernemers regeling zorgt ervoor dat u per saldo in de toekomst geen btw hoeft te betalen. 

  De meeste particulieren kiezen ervoor om mee te doen aan de KOR. Het voordeel is dat u dan geen omzetbelasting (btw) hoeft af te dragen aan de Belastingdienst en dat u maar 1 (soms 2) keer btw-aangifte hoeft te doen. U kunt hiervoor kiezen als uw omzet niet meer dan € 20.000 per jaar is.

 • Stroomverbruik of opbrengst wordt uitgedrukt in kWh (kilowattuur). Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wp (wattpiek). Een gangbaar paneel heeft ongeveer een vermogen van 370 Wattpiek. Maar er zijn ook zonnepanelen met meer of minder vermogen. Zonnepanelen met meer vermogen zijn duurder, maar leveren ook meer stroom.  De opbrengst in kWh per Wp per jaar is afhankelijk van meerdere factoren zoals de ligging en de hoek van het dak. 

 • De kleine ondernemers regeling (KOR) houdt in dat u geen omzetbelasting (btw) hoeft af te dragen aan de Belastingdienst. U kunt hiervoor kiezen als uw omzet niet meer dan € 20.000 per jaar is. Koopt u als particulier zonnepanelen, dan kunt u voor deze regeling kiezen. De meeste particulieren doen dit.

  Koopt u zonnepanelen via Gaslicht.com? Dan zorgen wij ervoor dat er een beroep op de kleine ondernemers regeling (KOR) wordt gedaan zodat er een vrijstelling van toepassing is.  

 • De salderingsgrens is voor iedereen anders. Het is de hoeveelheid energie die u van uw energieleverancier geleverd heeft gekregen. In de rekensom voor salderen geldt deze hoeveelheid energie als grens. U kunt dus nooit meer salderen dan de hoeveelheid energie die u geleverd heeft gekregen. Hoe hoog uw salderingsgrens is vindt u terug op uw energierekening.

 • Afhankelijk van de aanschaf- en installatiekosten ligt de terugverdientijd ongeveer tussen 6 en 8 jaar. Het tarief van een kWh stroom varieert halverwege 2022 tussen de 50 en 98 cent. Bij deze extreem hoge stroomprijs ligt de terugverdientijd aanmerkelijk lager: 4 tot 5 jaar.  Als de stroomprijs gaat stijgen, zal het terugverdienen sneller gaan. En omgekeerd: als de prijs daalt, gaat het terugverdienen wat langzamer. De keuze van uw energieleverancier is ook belangrijk voor de terugverdientijd. Vooral als u op jaarbasis meer stroom opwekt dan u verbruikt. De ene leverancier biedt een veel hogere terugleververgoeding per kWh stroom dan de andere. 

 • Energieleveranciers mogen zelf de hoogte bepalen van de terugleververgoeding. In de wet staat dat de terugleververgoeding wel redelijk moet zijn. Een geschillencommissie of een rechter kan een uitspraak doen of de vergoeding redelijk is of niet.

  Er zijn op dit moment veel verschillen tussen terugleververgoedingen. Als u meer stroom opwekt dan verbruikt, loont het de moeite om de terugleververgoedingen te vergelijken op onze website. Het kan dan voordelig zijn om over te stappen naar een ander energieleverancier. Onze energievergelijker neemt de terugleververgoedingen mee in de berekening.

 • Wordt op jaarbasis meer stroom teruggeleverd dan verbruikt, dan betaalt de energieleverancier voor de 'teveel' teruggeleverde elektriciteit een zogenaamde terugleververgoeding.

  De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per energieleverancier. Deze is vrij om de hoogte zelf te bepalen, maar er is wettelijk vastgelegd dat dit een redelijke vergoeding moet zijn. 

  Er zijn veel verschillen tussen terugleververgoedingen die energiebedrijven bieden. Wordt meer energie opgewekt dan verbruikt, dan loont het de moeite om de terugleververgoedingen te vergelijken. Het kan voordelig zijn om over te stappen naar een andere energieleverancier. 

  In onze Energievergelijker worden eventuele teruglevertarieven meegenomen in de berekening. De hoogte van de teruglevergoeding per energieleverancier staat vermeld bij Prijsdetails.

 • De winst van zonnepanelen die op het zuiden liggen is vergelijkbaar met een rente van 3,9 procent op een spaarrekening (ervan uitgaande dat u de panelen in 2022 op uw dak legt). Bij een ligging op het oosten of westen is dat ongeveer 3,1 procent (bron: MilieuCentraal).

 • Salderen is het verrekenen van teruggeleverde elektriciteit met afgenomen elektriciteit. 

  Elk jaar wordt er een afrekening gemaakt van het totale energieverbruik. Daarbij wordt alle stroom die aan het net is teruggeleverd, in mindering gebracht met alle stroom die van het net afgenomen is. Dit heet salderen. Het is mogelijk dat er op jaarbasis meer is teruggeleverd dan is afgenomen van het net. In dat geval geeft de energieleverancier een vergoeding voor de meer teruggeleverde stroom.

 • U kunt het hele btw-bedrag (voorbelasting) dat in rekening is gebracht voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen in aftrek brengen. U krijgt niet het volledige btw-bedrag terug, u moet namelijk ook nog btw voldoen over de stroom die u aan uw energieleverancier levert en over de stroom die u opwekt en zelf gebruikt. Die btw verlaagt het in aftrek te brengen btw-bedrag.

  Bovenstaande geldt voor zonnepanelen die niet tegelijkertijd dienen als dakbedekking. M.a.w. ze dienen dus alléén om stroom op te wekken. Dan betreft het niet-geïntegreerde zonnepanelen. Anno 2022 is dat bijna steeds het geval. 

  Heeft u geïntegreerde zonnepanelen? Op dit moment komt dat alleen bij uitzondering voor. U mag in dat geval slechts een deel van de btw in aftrek brengen die voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen aan u in rekening is gebracht. U heeft in dit geval geen recht op aftrek van de btw voor het privégebruik.

 • De omvormer is na de zonnepanelen het belangrijkste onderdeel van het systeem. De omvormer is een apparaat dat de gelijkstroom uit de zonnepanelen omzet in wisselstroom die in huis te gebruiken is. Het is belangrijk om de juiste omvormer te kiezen. Om opbrengstverliezen te beperken kan de omvormer het beste dicht bij de zonnepanelen geplaatst worden.  Hoe dichter de omvormer bij de panelen, hoe effectiever energie wordt opgewekt.

  U kunt hiervoor micro-omvormers gebruiken. Daarbij heeft ieder paneel zijn eigen omvormer. Dit zorgt ervoor dat elk paneel individueel presteert. Een beschaduwd paneel voorkomt daardoor dat het hele systeem minder produceert. Ook heeft u hierbij geen kastje in de meterkast nodig. Een systeem met micro-omvormers is duurder dan een systeem zonder. Maar daar staat tegenover dat micro-omvormers veel langer meegaan. Dus per saldo bent u niet duurder uit. Een ander voordeel van micro-omvormers is dat de kans op brand kleiner is, doordat er minder stroom door de kabels op het dak loopt.

 • De meeste zonnepanelen in Nederland zijn blauw of zwart. Het soort zonnepaneel wordt bepaald door het materiaal waarvan de zonnecellen worden gemaakt. De materialen waar vrijwel alle zonnecellen van gemaakt worden zijn monokristallijn, polykristallijn en dunne film. Deze materialen zijn gebaseerd op het halfgeleidermateriaal silicium. De zwarte panelen zijn van monokristallijn silicium, de blauwe panelen zijn van polykristallijn silicium.

  • Monokristallijne zonnepanelen
   Bij monokristallijne panelen vormt  één siliciumkristal de basis voor een zonnecel. Deze panelen zijn in het algemeen wat duurder maar leveren wel iets meer stroom per vierkante meter. 
  • Polykristallijne zonnepanelen
   Bij polykristallijne zonnepanelen bestaat elke cel uit meerdere ('poly') onregelmatig op elkaar aansluitende siliciumkristallen. Polykristallijn silicium wordt ook wel polysilicium genoemd. De kwaliteit is iets minder, maar de prijs- kwaliteitverhouding is goed.
  • Dunne zonnepanelen (buigzame panelen)
   Deze panelen bevatten geen kristallen, hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Ze geven het minste rendement van de drie. De prijs ligt ook een stuk lager, maar deze zonnecellen zijn minder geschikt voor toepassing in panelen. Financieel gezien zijn ze minder aantrekkelijk dan blauwe of zwarte panelen.
  • Hybride zonnepanelen (zowel stroom als water)
   Verder bestaan er hybride zonnepanelen, ook wel PVT-collectoren genoemd: een zonnepaneel en zonneboiler in één. Een hybride paneel wekt tegelijkertijd stroom én warmte op (voor warm water). 

  Op woningen worden tegenwoordig bijna altijd zwarte panelen geplaatst. De opbrengst van blauwe en zwarte panelen is in de praktijk ongeveer gelijk. Veel mensen kiezen voor zwarte panelen omdat ze die mooier vinden. Blauwe panelen zijn meestal iets goedkoper. Er bestaan ook panelen in andere kleuren (bijvoorbeeld groen, paars of bronskleurig). De opbrengst van deze gekleurde panelen is lager dan van gangbare panelen.

Ontdek of u kunt besparen op uw energierekening

Energie vergelijken is simpel en binnen 3 stappen te regelen
Website van het Jaar

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.

Navigatie