Goedkoper uit met blok- of stadsverwarming?

Ongeveer 600.000 huishoudens in Nederland hebben blokverwarming of stadsverwarming. Ik ben er daar één van. Benieuwd wat dat precies is, welke consequenties dat heeft voor je energierekening en hoe het zit met besparen en overstappen?

Stadsverwarming en blokverwarming zijn manieren om je huis te verwarmen of om warm water te krijgen, zonder het gebruik van gas. Ze worden nog wel eens in één adem genoemd, maar er zijn een paar belangrijke verschillen.

Verschillen tussen stadsverwarming en blokverwarming

Bij blokverwarming wordt een heel huizencomplex voorzien van warmte via een collectieve ketel. Je ziet dit type verwarming vaak bij wat oudere flats. Vaak hebben huishoudens wel een eigen gasaansluiting om te koken. Bij stadsverwarming gebruik je restwarmte van bijvoorbeeld een energiecentrale, verbrandingsinstallatie of fabriek in de buurt. Deze restwarmte kan water verwarmen. Zo worden woningen verwarmd en voorzien van warm kraanwater. Dat is minder belastend voor het milieu dan wanneer je voor jezelf stookt op gas. In wijken met stadswarmte ligt meestal helemaal geen gasnetwerk.

Overstappen naar een andere energieleverancier

Als je stadsverwarming of blokverwarming hebt, kun je zelf kiezen welke energieleverancier je stroom levert. Voor de levering van warmte ligt dat wat complexer. Met blokverwarming kun je in principe overstappen naar een andere gasleverancier. Dat moet wel collectief gebeuren, via de Vereniging van Eigenaren (VvE) of de verhuurder van het appartementencomplex. Bij stadsverwarming zit je vast aan de warmteleverancier voor jouw wijk. Je bent namelijk niet aangesloten op een landelijk netwerk zoals bij elektriciteit en gas waar aanbieders elkaar met actietarieven beconcurreren. Maar je krijgt de warmte rechtstreeks van de producent. Die heeft dus een monopoliepositie.

Een beetje beschermd door de Warmtewet

Omdat je met stads- of blokverwarming niet of nauwelijks kunt overstappen naar een andere warmteleverancier, word je als consument beschermd door de Warmtewet die in 2014 in werking trad. Daarin is geregeld hoeveel een leverancier maximaal in rekening mag brengen. Uitgangspunt is dat je niet meer betaalt dan huishoudens met een gewone gasaansluiting. De tarieven worden elk jaar vastgesteld door de ACM. Zo betaal je in 2015 (bekijk alle tarieven) bijvoorbeeld een vast bedrag van € 281,78 en daarbovenop € 22,64 per verbruikte gigajoule. De tarieven zijn dus weliswaar begrensd, maar liggen nog altijd hoger dan de scherpe actieaanbiedingen die je via Gaslicht.com kunt krijgen. Bovendien geldt voor andere kosten dat ze ‘redelijk’ moeten zijn. Daarover verschillen de meningen natuurlijk. Verschillende organisaties vinden dan ook dat de wet nog niet beschermend genoeg werkt.

De hamvraag: betaal je nu meer, minder of hetzelfde?

Net als iedereen in Nederland betaal ik elke maand een termijnbedrag en krijg ik jaarlijks een jaarafrekening. Maar mijn jaarafrekening is niet te vergelijken met een gewone jaarafrekening. Er wordt gerekend met andere eenheden (gigajoules) en in de prijs die ik voor warmte betaal zitten ook transportkosten (van de ketel naar mijn woning) en servicekosten (voor het verwarmen van centrale ruimtes en het onderhoud van de ketel) verwerkt. Bovendien is er voor elke bewoner een eigen ‘kostenverdeelsleutel’, gebaseerd op onder meer de grootte van mijn woning en de afstand tot de ketel. Zelfs voor iemand die elke dag bezig is met energie, is het ingewikkelde materie. Mijn inschatting is dat ik per jaar ongeveer 200 euro meer kwijt ben dan een vergelijkbaar huishouden met een aardgasaansluiting. Kortom: als ik ooit kan kiezen tussen een droomhuis met of zonder stadsverwarming, dan weet ik het wel!

7 gedachten over “Goedkoper uit met blok- of stadsverwarming?”

 1. Ferdi , goed verhaal ik zal een paar dingen toevoegen :

  Uit elektracentrales komt geen restwarmte dat is een fabeltje. Ze wekken wel relatief meer warmte op uit dezelfde grondstof door de gecombineerde opwek. Na alle verliezen blijft er bij gas-elektracentrales nog een bescheiden CO2 winst over maar stadsverwarming op een kolencentrale is helemaal niet beter voor het milleu daar is gas met een HR ketel een vele malen betere minder belastende oplossing ( een kool stoot bij verbranden 2 x zoveel CO2 uit dan gas ) .

  Met 200 euro duurder zit je aan de voorzichtige kant. De GJ zou nu met de huidige gasprijs en correcte parameters 17.- mogen kosten waar er nu 22,50 voor wordt gevraagd. Huur apparatuur is ook 2 x zo duur als redelijk. Al met al betaald Piet Warmte ongeveer 250-350 euro meer dan Jan Gas.

  Een belangrijk deel wat je niet aanstipt ( of mogelijk niet weet ) is de mindere isolatie van de huizen.In Nederland heeft men nooit warmte geleverd omdat het duurzaam is maar om geld te verdienen. Als je een huis bouwt moet je voldoen aan een bepaalde EPC waarde , bouw je een huis op gas dan wordt er gerekend met 96% opwekrendement van een CV ketel en moet je bijvoorbeeld 10cm isolatie aanbrengen . Ga je nu datzelfde te bouwen huis aansluiten op stadswarmte dan moet je in bv. amsterdam rekenen met 300% opwekrendement. Dit maakt de formule veel gunstiger waardoor je nog maar 4 cm isolatie hoeft toe te passen. Dat je met dat warmtehuis dus 30% meer energie gaat gebruiken wordt nergens verteld of gecompenseerd ( wat in een NMDA situatie wel zou moeten ).

  De ACM stelt de tarieven niet vast , die worden enkel misbruikt om het broddelwerk van het Ministerie van Economische Zaken te legitimeren. Zij kloppen de gasprijs van de 3 grootste leveranciers van 1 contractvorm ( ipv gemiddelde ) in een excel sheet vol met aantoonbare onzin vanuit EZ waar de ACM geen enkele parameter van zelf heeft mogen toetsen….

  Beantwoorden
  • Geachte heer Jansen,

   Bedankt voor je uitgebreide reactie. Het doel van een blog is
   natuurlijk om een onderwerp nader toe te lichten en het zo begrijpelijk
   mogelijk te houden voor de lezer. Ik ben daarom bewust niet te diep in de
   materie gaan zitten om andere lezers niet af te schrikken. Het onderwerp begint
   steeds meer te leven dus ik ben erg benieuwd naar de ontwikkelingen. Uiteraard
   zal ik die weer in een toekomstig blog meenemen.

   Vriendelijke groet,

   Ferdi

   Beantwoorden
 2. Kristalhelder: ik betaal elk jaar meer. De bewijzen zijn snoeihard, en worden al jaren door mij in grafische vorm bijgehouden. Weinig verbruikers (u weet wel, de zogenaamd te respecteren duurzame burgers die zichzelf en hun omgeving – en de komende generaties – een beter leefbare wereld wensen) worden belazerd met stadsverarming, met name vanwege de ondraaglijk wordende woeker met de vastrechten.

  http://www.polderpv.nl/NUONsoap_2015.htm

  Met name grafiek bij gemiddeld laag verbruik van 9 GJ/jaar (wat we met twee personen al vele jaren hebben).

  http://www.polderpv.nl/NUONsoap_2015.htm#SV_kosten_NUON_9_GJ

  Grafieken ontleend aan tarieven die Vattenfall/NUON zelf heeft opgegeven, al die jaren lang. Zeer betrouwbare bron dus… 😉

  Trek uw eigen conclusies. Stadswarmte mooi weer praatjes zijn aan ons niet besteed…

  Beantwoorden
 3. De kosten om je huis te verwarmen is de pan uitgerezen. Elektrakosten van de warmtepomp, huur van de warmtepomp en vastrecht bronwater ong. €3000,- per jaar voor een 1p huishouden. Dat Niet Meer Dan Anders Principe is grof leugen. Hoe bespaar je het milieu met het hoge kWh gebruik. Dit ondermijnd alle vertrouwen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie