Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Grote ongelijkheid in energiekosten: hoe kan dat?

18 reacties Leestijd: 7 minuten

In 2022 ontstaan er grote verschillen in de hoogte van de energierekening. Die verschillen zijn niet alleen afhankelijk van je verbruik en de keuze van wel of niet overstappen. Volgend jaar zijn je energiekosten vooral afhankelijk van het moment waarop je contract is ingegaan. Wij roepen de overheid op om verder in te grijpen en de btw op de energierekening te verlagen van 21% naar 9%. Benieuwd hoe dat zit? 

Het kan je niet ontgaan zijn: in het laatste kwartaal van 2021 zijn de energieprijzen sterk gestegen. Maar niet voor iedereen. Het hangt af van het energiecontract dat je hebt. We leggen het uit voor verschillende situaties. 

Jaarlijkse besparing tot 500 euro

Sinds de liberalisering van de energiemarkt zorgt overstappen voor een jaarlijkse besparing tot 500 euro voor een gemiddeld huishouden (3500 kWh en 1500 kuub). Steeds meer consumenten lopen jaarlijks hun vaste lasten langs om te kijken waar eenvoudig op te besparen valt. Voor energie is in de afgelopen drie jaar 53% van de Nederlandse huishoudens overgestapt. Soms waren tarieven wat gestegen of gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Maar vooral de kortingen voor nieuwe klanten maakten het grote verschil.

Turbulente energiemarkt 

De afgelopen twee jaar bleek de energiemarkt een stuk turbulenter. De energieprijzen vlogen aan het begin van de coronacrisis omlaag. Wereldwijd werd door het bedrijfsleven een stuk minder energie verbruikt. Ook de zachte winter speelde daarin een rol. Dit jaar gebeurde het omgekeerde. Het weer opstarten van de economie in combinatie met een koud voorjaar en tekorten in de gasvoorraden zorgden in een recordtempo voor een enorme prijsstijging. En dat voelen steeds meer huishoudens in de portemonnee. 

ontwikkeling-2021-tarieven-top-5-gemiddeld-1-jaar-vast-v2.png

'Verlaag btw op gas en licht naar 9 procent'

Een groot deel van jouw energiekosten bestaat uit overheidsheffingen. Vanwege de hoge energieprijzen geeft het kabinet huishoudens komend jaar gemiddeld 478 euro terug. Ongeacht je verbruik krijgt iedereen met een elektriciteitsaansluiting een vaste teruggave van 824 euro. In onze blog kun je daar meer over lezen. Het kabinet trekt er 2,7 miljard euro voor uit en 0,5 miljard voor bedrijven. Maar intussen verdient de schatkist zelf maximaal dankzij de 21 procent btw op de energierekening. Als de overheid de energienota werkelijk betaalbaar wil houden, kan gas en licht beter onder het lage btw-tarief vallen. Hieronder zie je hoe de gemiddelde energierekening per 1 januari 2022 is opgebouwd.

Ben Woldring zegt vandaag in het AD: ,,In juni konden huishoudens nog voor ongeveer 2000 euro een jaarcontract afsluiten. Nu starten de goedkoopste jaarcontracten ver boven de 4000 euro. De btw stijgt hierdoor van circa 350 euro naar ruim 700 euro.” Er vloeit op die manier 1 tot 2 miljard euro extra de schatkist in. Wij vinden dat het nieuwe kabinet er goed aan zou doen om de btw op energie in het lage tarief van 9 procent onder te brengen, nu is dat 21 procent. Zo kan de energierekening met nog eens enkele honderden euro’s dalen. "Nu de energieprijzen zomaar nog een tijd hoog kunnen blijven, lijkt het verstandig om de btw op zo’n cruciale eerste levensbehoefte te verlagen”. Het lage tarief is immers bedoeld voor eerste levensbehoeften als eten en drinken. 

Volgens Ben is het nooit de bedoeling geweest van btw op energie om met dit soort prijzen de staatskas te spekken. "Daarbij wordt vaak naar Europa verwezen, juist in Europa zie je nu dat de Europese Commissie zich ook zorgen maakt over de hoge energieprijzen", laat hij weten op BNR. Als huishoudens minder te besteden hebben, dan komt er ook minder bij bedrijven terecht. Uiteindelijk raakt het de hele economie. Verlaging van de btw naar 9 procent is heel eenvoudig.

Hoe ziet je energierekening eruit in 2022?

1. Je hebt in 2021 vóór 1 juli een energiecontract afgesloten met een looptijd van 2 jaar of langer

Dan lijk je een goede keus te hebben gemaakt. De tarieven heb je relatief laag vastgezet voor de gehele looptijd van het contract. En door de belastingverlaging, van 478 euro voor een gemiddeld huishouden, zal je energierekening volgend jaar zelfs goedkoper uitpakken. Ons advies: kijk met de lagere belastingen en wellicht veranderingen in je energieverbruik of je termijnbedrag nog aansluit bij je verbruik. 

2. Je hebt in het eerste halfjaar van 2021 een jaarcontract met vaste tarieven afgesloten

Dan heb je nu nog gunstige tarieven waardoor je nog niet geconfronteerd wordt met de hoge energieprijzen van dit moment. De komende maanden is je energierekening dan zelfs wat goedkoper dan afgelopen jaar. De belastingverlaging zorgt ervoor dat het termijnbedrag van een gemiddeld huishouden circa 40 euro omlaag kan. 

3. Je hebt tussen 1 juli en 1 oktober een jaarcontract afgesloten met een vast tarief

Dan liggen je energietarieven tussen het prijspeil van halverwege dit jaar en de hoge tarieven van dit moment. Ook hier geldt dat je termijnbedrag de komende maanden dan waarschijnlijk omlaag kan, vanwege de tegemoetkoming in de belasting

4.  Je hebt in het laatste kwartaal van 2021 een jaarcontract afgesloten met een vast tarief

In deze periode hebben de tarieven behoorlijk geschommeld. Het hangt dus vooral van het moment af of je nog gunstige tarieven hebt. Het kan interessant zijn om na te gaan of je termijnbedrag reeds is gebaseerd op de nieuwe belastingen per 2022 of nog niet. Mogelijk geldt dan ook voor jou dat het interessant kan zijn je termijnbedrag wat naar beneden aan te passen. 

5.  Je contract voor bepaalde tijd loopt binnenkort af. Of je hebt een contract met variabele tarieven 

Dan zul je de stijging van de energieprijzen wel merken in je energiekosten. Controleer goed wat jouw energieleverancier met de variabele tarieven per 1 januari gaat doen. Afhankelijk daarvan kun je vervolgens de keuze maken wat in jouw situatie verstandig is om te doen. Wil je graag advies van ons? Wij helpen je graag!

acm-gas-en-stroom-naar-looptijd-2021.PNG
Bron: ACM Energiemonitor 2021

Ben je aangesloten op een warmtenet? 

Dan betaal je in 2022 ook fors meer. Huishoudens die aardgas gebruiken kunnen overstappen van leverancier. Maar als je bent aangesloten op een warmtenet dan zit je vast aan je warmteleverancier. Daarom staat in de Warmtewet dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM)hier maximumtarieven voor moet berekenen. Het idee is dat warmtegebruikers niet meer moeten betalen dan huishoudens die gas gebruiken. Daarom is het warmtetarief aan de gasprijs gekoppeld. Stijgen de gasprijzen? Dan stijgt ook het maximale warmtetarief. De ACM wil overigens dat het warmtetarief wordt losgekoppeld van de gasprijs. Ze willen de maximale warmtetarieven berekenen op basis van de kosten van de leveranciers. Hiervoor moet de Warmtewet veranderen. Het ministerie is bezig met een nieuwe Warmtewet (Wet collectieve warmtevoorziening). Ze mogen de warmtetarieven nu nog niet op deze manier berekenen. Wel waarschuwt de toezichthouder warmteleveranciers om de tarieven niet onnodig te verhogen.

Besparen loont het meest 

Nu veel mensen worden geconfronteerd met hogere energieprijzen neemt de interesse in energiebesparende maatregelen ook toe. Dat kan vaak al met een paar simpele aanpassingen. Maar ook grotere investeringen zijn sneller terug te verdienen door de hoge prijzen. Die interesse zien we ook terug in onze zonnepaneel vergelijker. Sinds de lancering in oktober hebben we veel aanvragen gehad voor Zonnepanelen Zonder Gedoe.

Lees ook:  Verwachting energieprijzen 2022

Grote ongelijkheid in energiekosten: hoe kan dat?
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Reacties (18)

Geplaatst door: Dora ()

Goedemorgen,

Eerst was ik blij dat mijn contract van 147 euro per maand nog doorliep tot augustus 2022. Maar de timing bleek slecht en kon alleen een duur variabel tarief afsluiten. Omdat de dure tarieven vaak maar eens per half jaar aangepast worden heb ik eind juli gekozen voor een dynamisch tarief via de anwb met prognose 267 euro per maand. Leek iets gunstiger dan de andere maatschappijen maar twijfel nu of dat zo is. Voordeel zou zijn dat in de middag de prijzen lager liggen. Alleen het draaien van de wasmachine en droger kun je echt plannen (ik heb geen elektrische auto die ik dan kan opladen). Ik zie nu de prognose van het maandbedrag op 705 euro staan dus bijna 5x het bedrag dat ik eerder betaalde! Ik weet nu echt niet meer wat te doen.. Ik heb een goed geïsoleerd huis en heb veel besparingstips al toegepast. groet Dora

Opmerking van de redactie op 06-09-2022
Beste Dora,

Bedankt voor uw reactie. Bij een dynamisch contract is het erg lastig om goed in te schatten wat u de komende tijd gaat betalen. Als de handelsprijzen stijgen, merkt u dit direct. Een variabel contract wordt tegenwoordig vaak per maand gewijzigd.

Ik raad u aan om eens een vergelijking op onze website te maken om te kijken of het voordeliger kan. Mocht u hulp nodig hebben dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Peter Danse ()

Waar zit die enorme adder onder het gras?

Mijn 5 jarig contract loopt in de eerste helft van oktober 2022 af.
Ik ben in afwachting van een aanbod van mijn huidige leverancier, maar de nieuwe contractvorm is hoe dan ook variabel en zal per maand aanzienlijk hoger zijn. Dat is in ieder geval een gegeven.
Toch ben ik al aan het kijken voor een eventueel contract bij een andere leverancier en dan zie ik dingen die ik niet snap.
Op de site overstappen.nl staan de actuele gasprijzen en daar vragen Eneco en Oxxio € 4,63 per m3 gas en Innova Energie en Gewoon Energie € 2,06 per m3 gas. Dat is een verschil van maar liefs 125% tussen de laagste en de hoogste.
Hoe bestaat dit en welke verklaring is hiervoor te geven? Hier zit toch ergens een adder onder het gras?

Opmerking van de redactie op 31-08-2022
Beste meneer Danse,

Bedankt voor uw reactie. De tarieven per leveranciers verschillen inderdaad enorm. Dit zal onderandere te maken hebben met de inkooptechnieken van de leveranciers. De een heeft gas kunnen kopen tegen een lagere prijs, een ander moet het tegen een veel duurder tarief inkopen.

Op dit moment zien wij veel dat energieleveranciers voor huidige klanten een voordeliger tarief kunnen aanbieden. Ik raad daarom aan om goed te kijken naar de tarieven die uw huidige leverancier kan aanbieden en deze te vergelijken.

Mocht u hulp nodig hebben dan horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: jcm de Beer ()

Mijne Heren als 82 jarigen kan ik het niet meer bij houden. In mijn tijd was een afspraak een afspraak.!
Als ik achter om kijk zie ik heel veel beloof is niet is uit gekomen! Dus Popla kend iedereen .

vrg.gr jcm de Beer

Opmerking van de redactie op 05-01-2022
Beste meneer/mevrouw De Beer,

Bedankt voor uw reactie. Ik begrijp dat het misschien wat onduidelijkheid geeft, nu de tarieven flink aan het schommelen zijn.

Uiteraard kijken wij graag met u mee wat voor u de beste oplossing zou zijn. Neem gerust contact met ons op. Wij zijn te bereiken op 0342 411 350 of per mail naar info@gaslicht.com.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: A Eleveld ()

Beste redactie / Cherlaine,

Dankjewel voor de reactie en het advies voor het vergelijken van contracten met variabele tarieven.
Bent u overigens bekend met het feit dat er niet meer ingelogd kan worden bij "Mijn Naked Energy"?
Waarschijnlijk zullen binnenkort de klanten van Naked Energy stroom en gas krijgen van een andere leverancier; ben ik verplicht om dat te accepteren of kan ik, na 1 januari, direct een contract afsluiten met een door mijzelf uitgekozen leverancier?
Misschien stel ik u vragen waar u nu ook nog geen antwoord op heeft.
In ieder geval bedankt voor uw tijd en moeite.
Met vriendelijke groet.

Opmerking van de redactie op 31-12-2021
Beste meneer/mevrouw Eleveld,

Bedankt voor uw reactie. Ik durf niet te zeggen waarom u niet meer kunt inloggen op de online omgeving van Naked Energy. Wellicht is deze door het faillissement offline gehaald.

De curator zal op zoek gaan naar een leverancier die de klanten van Naked Energy over zal nemen. Daar heeft de curator tot 5 januari de tijd voor. Lukt het de curator niet om dit voor 5 januari te regelen, dan zullen de klanten over verschillende leveranciers verdeeld worden. Vanaf 19 januari zal u dan ook weer de mogelijkheid hebben om over te stappen.

U wordt hier uiteraard nog van op de hoogte gesteld per mail. Ik zou dan ook aanraden om deze correspondentie nog even af te wachten.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: Albert Kits ()

Ook wij zijn ‘slachtoffer’ van het faillissement van welkom Energie.
kan de ACM aansprakelijk worden gesteld voor het niet goed toezicht houden op de energieleveranciers waarvoor zij vergunning hebben verleend?

Opmerking van de redactie op 31-12-2021
Beste meneer Kits,

Bedankt voor uw reactie. Wij begrijpen uw vraag naar aanleiding van de ontstane situatie bij Welkom Energie. De ACM is de partij die de solvabiliteit van energiebedrijven in de gaten houdt. Leveranciers hebben op 1 oktober j.l. de ACM moeten laten zien dat de leveringszekerheid voor de winter gewaarborgd is. De huidige extreme marktsituatie maakt dat proces bovendien nog flink uitdagender voor de ACM.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: Rob ()

Belachelijk dat er 2x 21% btw wordt gerekend over gas/stroom, eerst over de gas- en stroomprijs zelf en daarna nog maals over de eindfactuur!
De (R)overheid bepaalt dat de totale energienota uit meer dan 50% uit belastingen bestaat!
En dat voor een eerste levensbehoefte!!

Opmerking van de redactie op 31-12-2021
Beste Rob,

Bedankt voor uw reactie. In de tarieven voor stroom en gas zal de BTW in berekend zijn. In het contract zal de energieleverancier altijd de tarieven inclusief BTW tonen. Hier zal niet nogmaals BTW over berekend worden, gelukkig.

Op een afrekening zal een energieleverancier vermelden hoeveel btw in totaal u moet betalen. Twijfelt u over een afrekening of de BTW wel of niet juist berekend is? Stuur dan gerust de afrekening door naar info@gaslicht.com.

Met vriendelijke groet,
Marlies

Geplaatst door: Erik Portman ()

Gaslicht.com vergeet punt 6 te noemen. Daar had onder de titel: '6. Uw energieleverancier is eind 2021 failliet gegaan', een uitleg gegeven moeten zijn dat je helaas door de volledige schuld van ACM (Gaslicht.com kan echt niks verweten worden ... en wast haar handen in alle onschuld) uitgeleverd bent aan grootgrutter Eneco. Die laatste heeft voor een spotprijs 100K klanten door ACM toegespeeld gekregen. Deze investering is door hen al bij de 1e factuur aan die gedupeerden ruim terugverdiend. De gemiddelde claim aan betaalde voorschotten per gedupeerde bedraagt minimaal € 500. Dan hebben het over 50 miljoen €!!! Al dat geld kan niet zomaar aan duur gas inkopen zijn opgegaan. Waar is het gebleven? En waarom is Eneco niet zo stoer om niet alleen de lusten maar ook de lasten over te nemen? Die ACM zit gewoon te snurken terwijl ze door ons alken uit de grote pot betaald worden Wat nog het aller ergste is: Het gemiddeld gezin met een kleine buffer gaat hier simpelweg aan failliet. En wat doen al die zogenaamd goedwillende bedrijven en instellingen? Helemaal niks, ze staan er bij, kijken er naar en gaan gewoon door met Jan en alleman op een z.g. legale manier oplichten. De prijzen blijven alleen maar stijgen en 1 ding is zeker van een daling (als die er komt) zal die gedupeerde consument echt nooit wat van gaan merken. Laat staan ook maar 1 cent van die € 50 miljoen terugzien.

Geplaatst door: A Eleveld ()

Helaas is ook mijn energie leverancier voor stroom, Naked Energy, onlangs failliet gegaan.
Mijn contract tot 1-7-2022 stelt dus niets meer voor.
Online op zoek gegaan naar een nieuwe leverancier op basis van variabele tarieven; ik hoop namelijk dat de prijs in het voorjaar weer zal zakken, zodat ik dan een nieuw contract kan afsluiten zonder een boete te moeten betalen.
Vergelijken van variabele tarieven lukt echter nauwelijks; er worden voortdurend contracten van één jaar getoond met maandtermijnen vanaf het driedubbele bedrag dat ik nu betaal.
Ook de site van Vattenfall bezocht.
Die levert momenteel uitsluitend energie met een modelcontract, dus variabele tarieven waarnaar ik op zoek ben.
Helaas kan je daar enkel een prijsofferte te zien krijgen wanneer je zowel stroom als gas afneemt.
Gas heb ik echter niet want ik ben aangesloten op Stadsverwarming van Eneco, waarvan ik na 1 januari de nieuwe tarieven zal ontvangen, die ik met angst en beven tegemoet zie.
Overigens, sinds het bericht van het faillissement van Naked Energy kan ik er ook niet meer op inloggen.
Én natuurlijk is het een prima initiatief van Gaslicht.com om de politiek er toe aan te sporen om het hoge BTW-tarief voor energie te wijzigen naar het lage tarief.


Opmerking van de redactie op 31-12-2021
Beste meneer/mevrouw Eleveld,

Bedankt voor uw reactie. Via onze website kunt u de variabele contracten met elkaar vergelijken. Hiervoor dient u alleen de filters nog wat aan te passen. Wij tonen namelijk standaard vaste tarieven. U kunt bij de voorkeuren de vaste tarieven uitvinken, en de variabele tarieven aanvinken.
U kunt dit het beste na 1 januari vergelijken. Dit omdat de meeste leveranciers de variabele tarieven op 1 januari nog zullen aanpassen. Het afsluiten van zo’n variabel contract gaat alleen rechtstreeks via de leveranciers. Vaak moet u hier telefonisch contact over op nemen.
Mochten er nog verdere vragen zijn, dan horen wij dit graag.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: A van Diermen ()

Ook wij zijn de dupe van het faillissement van Welkom Energie, net als de vorige schrijvers de welkomstpremie die we niet gaan ontvangen + een groot bedrag aan voorschot wat we kwijt zijn. Nu bij Eneco een behoorlijk hoge maandrekening. Ik vind het niet kunnen dat het voorschotbedrag niet gewaarborgd is waarvoor het is bedoeld. Vanaf mei 2021 een contract bij Welkom Energie, dan gebruik je tot aan de herfst weinig gas, maar je betaalt al wel vast voor de koude periode. Dus waar is dat geld gebleven?? Het zou wel zo eerlijk zijn wanneer iedereen zijn te veel betaalde voorschot terug ontvangt. En over de btw: dit zou inderdaad naar 9% moeten, omdat energie een eerste levensbehoefte is en geen luxeartikel.

Met vriendelijke groet,
Anja

Geplaatst door: Harm Wiersma ()

Zie al de berichten.
Zelfs gaslichtcom heeft hier geen antwoord op.
Marktwerking noemen ze het.
Maar als onze regering voldoende gas had ingekocht was het misschien voor de omgevallen leveranciers met een sisser afgelopen. Tevens is het een godspee dat iedereen zomaar een vergunning krijgt.
Gas stroom water zijn eerste levensbehoefte en daar moet de overheid garant voor staan. Gasbel leeggetrokken en geld weg. In de afgelopen jaren hadden ze vooruit moeten kijken en kernenergie moeten bouwen van het geld.
Regeren is vooruitzien maar onze ministers zijn alleen met zichzelf bezig.
Tevens als ze iets doen word het nog een puinhoop.
Russisch gas is als een junk afhankelijk laten worden van stuf.
Rusland doet hetzelfde NL eerst afhankelijk laten worden en dan eisen stellen. Zo dom.

Geplaatst door: cpg custers ()

start btw eind
€1.28 € 0.52 € 1.70 dit is een 3 jarig contract .hieruit blijkt dat de BTW wel degelijk een rol speelt
April 0.64 0.52 1.16
2 jaar 0.51 0.52 1.03
3 jaar 0.46 0.52 0.98


Geplaatst door: Frank De Leeuw ()

Ook via jullie terecht gekomen bij Welkom Energie. Welkomstpremie misgelopen, eindafrekening geld tegoed wat ik niet krijg en zit vast aan een duur contract bij Eneco. Als jullie een oplossing hebben: jullie hebben mijn gegevens.

Geplaatst door: Fred Driessen ()

Ben al jaren klant bij gaslicht.com , maar nu laten ze wel de klanten aan hun lot over , zat bij Welkom Energie.nl word gewoon over genomen door Eneco en rekent maar liefst 1,80 voor een kub gas. Bedankt GASLICHT.COM VOOR DEZE CRIMINELE ACTIE, klanten hadden geen keuze en nog een keer je voorschot kwijt.

Opmerking van de redactie op 30-12-2021
Beste meneer Driessen,

Bedankt voor uw reactie. Jammer om te horen dat u één van de gedupeerde bent. Als vergelijker vertrouwen we op de toezichthouder, de ACM is de partij die de solvabiliteit van energiebedrijven in de gaten houdt. Of een leverancier de inkoop en financiën op orde heeft is zonder inzage in die processen nooit goed inzichtelijk te krijgen van buitenaf. Hoewel wij graag meer inzicht zouden willen hebben is dat op dit moment geen mogelijkheid. Hoewel wij begrijpen dat u teleurgesteld bent in het feit dat u via Gaslicht.com voor deze leverancier heeft gekozen, zijn wij helaas ook overvallen door dit nieuws.

Uiteraard kijken wij graag mee of u bij een andere leverancier een voordeliger tarief kunt krijgen. Neem gerust contact met ons op. Wij zijn te bereiken op 0342 411 350 of per mail naar info@gaslicht.com.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: l.wijnberg ()

ik was bij een bedr. dat faliet ging , welkom energie . ging over naar ander bedr. wil daar weg erg duur.

Opmerking van de redactie op 30-12-2021
Beste meneer/mevrouw Wijnberg,

Bedankt voor uw reactie. U mag uiteraard contact met ons opnemen. Dit kunt u telefonisch doen (0342 411 350) of per mail (info@gaslicht.com). Dan kijken wij graag even mee naar wat in uw situatie de voordeligste optie zou zijn.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: Erik Portman ()

Ben het eens met John Heror dat de tarieven omlaag moeten, daar heeft iedereen baat bij! Desnoods door direct ingrijpen van de overheid. Compensatie slaat echt nergens op want daarmee gaat er ook veel te veel geld naar huishoudens die het helemaal niet nodig hebben omdat zij toevallig wel het geluk hebben met een nog lopend contract tegen een lage prijs! Gaslicht.com lijkt nu dan wel zo goed bezig met die compensatie voorstellen, maar heeft ook boter op haar hoofd. Zij liften gewoon mee op bonussen die zij van de leveranciers krijgen die gebaseerd zijn op de kale gasprijs. Door via hen over te stappen betaal ik nu de hoofdprijs voor mijn energie omdat 1 van die goedkope leveranciers (WelkomEnergie) waar zij meer samenwerkten nu failliet is gegaan. Reken maar niet dat er nu iemand bij Gaslicht.com klaarstaat om je ECHT verder te helpen. Je wordt gewoon opgelicht waar je bijstaat door alle direct betrokken partijen en je hebt geen enkeke poot om op te staan, want alle juristen hebben het alvast zo goed dichtgetimmerd dat er voor een eenvoudig gezin geen speld tussen te krijgen is.

Opmerking van de redactie op 30-12-2021
Beste meneer Portman,

Bedankt voor uw reactie. Uiteraard proberen wij met de klant mee te denken en te kijken naar oplossingen.

Voor elke aanmelding via onze website krijgen wij van elke energieleverancier dezelfde vergoeding. Dit is niet afhankelijk van de gasprijs of de stijging hiervan. Zo zijn wij onafhankelijk. Op dit moment zijn er erg weinig pakketten afneembaar via ons en adviseren wij juist om in een variabel contract te gaan zitten, als dit kan, en weer over te stappen zodra het goedkoper wordt.

Wat vervelend om te horen dat u één van de gedupeerden bent van Welkom Energie. Als vergelijker vertrouwen we op de toezichthouder, de ACM is de partij die de solvabiliteit van energiebedrijven in de gaten houdt. De huidige extreme marktsituatie maakt dat proces bovendien nog flink uitdagender voor de ACM. Of een leverancier de inkoop en financiën op orde heeft is zonder inzage in die processen nooit goed inzichtelijk te krijgen van buitenaf.

Zolang een leverancier een vergunning heeft en geen berisping krijgt van de ACM, gaan wij ervanuit dat de leverancier terecht haar vergunning heeft. Helaas zijn wij daar, net als de rest van de markt, afhankelijk van.

Mocht u verdere vragen hebben dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Leo Vos ()

Het is allemaal een grote zooi met de energiemarkt want zou gauw de gasvoorraad minder word zoals nu hangt iedereen gelijk een nieuw prijskaartje eraan met ontiegelijke prijzen van gas en stroom maar ik vernam uit de media dat vandaag de gasprijs voor de zesde maal in prijs was gezakt omdat de tijd nu best zacht is en weinig word gestookt en de schepen uit Amerika met LNG die onze richting op komen zouden mede de oorzaak zijn van de daling van de gasprijs. Maarrr waarom zie je nu geen ophef over de gasprijs? want als het stijgt word er tussendoor weer een prijsverhoging doorgevoerd maar verlagen nu zit er niet in,beetje vreemd toch?lijkt wel de weg die we van de benzinepomp kennen.Kijk naar het warmtenet precies hetzelfde deze gaan aan uit van de gasprijs idioot gewoon maar wel handig om te cashen en de mensen nog verder de armoede in te drukken. En over de BTW verlaging op energie? nou droom verder want ik heb al van het begin af aan gezegd die lastenverlichting in 2022 betalen we met zijn allen terug via de belasting en de BTW op energie,want dit is al jaren een idioot iets aan het eind van de jaarnota incl de EB en ODE etc en dan de BTW van 21% erover dus belasting over belasting maar ja het is Nederland ik kijk nergens meer van op als het om heffingen en belasting gaat richting de simpele burger. Vergeet ook niet de netwerkkosten in mijn geval van Liander daar komt het met bakken vol binnen en gaat het met bakken vol eruit maar merendeel naar topsalarissen en vergoedingen zijn we vergeten dat enkele jaren terug het circus alleen maar boven de Balkenende norm betaalde? vandaar mijn begin opmerking het is een grote zooi met vele die zich verrijken over de rug van de burger die mag het ophoesten en waarom zou de overheid ingrijpen? die verrijken zich zelf ook hiermee.

Opmerking van de redactie op 30-12-2021
Beste meneer Vos,

Bedankt voor uw reactie. De energieleveranciers zullen nog voorzichtig zijn met het verlagen van hun tarieven. We moeten er rekening mee houden dat zij soms ook energie hebben ingekocht tegen hogere tarieven dan een consument betaalt en dat we nog een te kort hebben. Omdat de markt niet stabiel is op dit moment, kan het ook gebeuren dat de prijzen weer gaan stijgen.

Het is een lastige markt op dit moment en onvoorspelbaar. Wij hopen dat het snel weer stabiliseert en voordeliger wordt.

Met vriendelijke groet,
Marlies

Geplaatst door: John Heror ()

Ik vind op de eerste plaats dat de totale energieprijs per jaar per huishouden om laag moet. Dat de kosten hoger zijn, ligt echter niet aan de hoogte van de BTW maar aan de hoogte van de tarieven. Dus waarom wil je dan het ene gat vullen met het andere gat? Dat is in mijn optiek niet logisch. De BTW is net zo hoog als vorig jaar. Dit artikel laat het zo lijken alsof de overheid in 2022 er meer op vooruit gaat dan in 2021 terwijl de BTW hetzelfde blijft. Ergo, dat wij meer gaan betalen als consument ligt niet aan de overheid maar aan de tarieven die de energieleveranciers berekenen.

Verder, om dan te adverteren met zonnepanelen is natuurlijk goed als lange termijn oplossing maar daar schieten mensen volgend jaar en dat jaar erna helemaal niets mee op. Voor de gemiddelde consument is de aanschaf nog steeds te duur.

Opmerking van de redactie op 30-12-2021
Beste meneer Heror,

Bedankt voor uw reactie. Dat alles duurder wordt ligt inderdaad aan de energietarieven die stijgen en niet aan het percentage BTW. Door de percentage van BTW te verlagen, wordt voor de consument de energierekening wel lager.

De pecentage aan BTW is tot zover gelijk gebleven. Doordat de energierekening gestegen is, is het bedrag dat we aan BTW betalen natuurlijk hoger ten opzichte van een contract van bijvoorbeeld een jaar geleden. Op die manier wordt er dus een hoger bedrag aan BTW afgedragen dan voorgaande jaren.

Door zonnepanelen aan te schaffen, heeft u minder stroom van de energieleverancier nodig waardoor er op de energierekening bespaart wordt. Uiteindelijk zult u hierdoor de zonnepanelen terug verdienen. Het kost natuurlijk wel even wat om zonnepanelen aan te schaffen en niet iedereen zal dit kunnen betalen.

Mocht u verdere vragen hebben dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Joop Kuijken ()

Beste medewerkers van Gaslicht.com

Ik ben al vele jaren een tevreden klant van jullie bij het kiezen van de energie leverancier.
Graag enige aandacht van jullie over de genoemde "grote ongelijkheid" van de energie kosten.
Jullie bericht triggert wellicht linkse politici > compensatie voor klanten met variabele prijzen.
Klanten die gekozen hebben voor lang lopende contracten zoeken zekerheid en hebben nu voordeel, maar in het verleden ook nadeel gehad bij dalende prijzen !
Dat mag u ook wel benadrukken.

Met vriendelijke groet,
Joop Kuijken

Opmerking van de redactie op 30-12-2021
Beste meneer Kuijken,

Bedankt voor uw reactie. Klanten die vorig jaar een langlopend energiecontract hebben afgesloten, profiteren hier op dit moment van. Zij hebben het tarief vast gezet. Maar of dat energiecontract voordelig blijft voor de komende jaren die zij nog moeten, zal altijd afwachten zijn.

Mocht u verdere vragen of opmerkingen hebben dan hoor ik dat graag!

Met vriendelijke groet,
Marlies

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.