Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Liever geen Russisch gas: kan dat?

Leestijd: 3 minuten

Nadat vorig jaar vlucht MH17 werd neergehaald in Oekraïne, laaide al snel de anti-Russische sentimenten op. Bij Gaslicht.com kregen we telefoontjes van mensen die niet meer wilden koken en stoken op Russisch gas. Kan dat eigenlijk?

Genoeg gas in eigen bodem

Daar doken we natuurlijk even in. Gelukkig bleek al snel dat de bezwaarde bellers zich geen zorgen hoefden te maken. In Nederland kookt of stookt namelijk niemand op Russisch gas. We hebben namelijk zelf meer dan genoeg gas in onze eigen grond zitten. Het kleine beetje gas dat we importeren vanuit Rusland (5 van de 89 miljard kuub), vindt zijn weg naar de industrie, wordt omgezet in de brandstof LNG of weer doorverkocht naar het buitenland. Nederland is van alle Europese landen dan ook het minst afhankelijk van Russisch gas.

Russisch gas is nog onbruikbaar

Dat Russische gas kunnen in Nederland trouwens niet eens gebruiken in huis. Dat zit zo. Het gas dat wij oppompen bij Slochteren is laagcalorisch gas, oftewel gas met stikstof erin. Onze cv-ketels en gasfornuizen zijn afgestemd op dit type gas. In Rusland zit hoogcalorisch gas in de grond. In dat gas zit geen stikstof en daardoor heeft het een betere verbrandingswaarde. Als je er mee zou koken, zou dat flinke complicaties opleveren

Maar…. straks kan alles anders zijn

Eind goed al goed? Dat ook weer niet. Want zoals je waarschijnlijk weet, zijn er steeds vaker flinke aardbevingen in Groningen als gevolg van de gaswinning. De gaskraan is daarom al een stukje dichtgedraaid. Voorlopig hebben we een gasbuffer en winnen we nog altijd meer dan we zelf gebruiken, maar dat kan natuurlijk veranderen. En dan hebben we toch ander gas nodig. Russisch gas misschien wel, waar we dan een beetje stikstof bij in doen. Al is dat straks misschien niet eens meer nodig. De bedoeling is namelijk dat onze fornuizen en cv-ketels in de toekomst ook hoogcalorisch gas aankunnen. Maar zover is het nog niet. Volgens de Nederlandse overheid verandert er in ieder geval tot 2021 niets voor consumenten.

De alternatieven zijn ook niet ideaal

De meeste consumenten zal het waarschijnlijk weinig uitmaken waar hun gas vandaan komt, zolang de prijs maar goed is. Maar ik begrijp goed dat het politiek gevoelig ligt om afhankelijk te zijn van een land als Rusland, dat bij conflicten er niet voor terugdeinst om de gaskraan dicht te draaien of de prijzen te verhogen. De vraag is alleen welke alternatieven er zijn. Voor het winnen van gas uit de Waddenzee of boren naar schaliegas zijn ook maar weinig voorstanders te vinden. En de aanleg van stadsverwarming, zoals in mijn woonplaats veel gebeurt, is wel duurzaam maar heeft ook nadelen. Als je daarop bent aangesloten, kan je niet meer jaarlijks switchen van energieleverancier. En zoals we bij Gaslicht.com uit ervaring weten: dan loop je een mooie besparing mis.
Liever geen Russisch gas: kan dat?
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 18 oktober 2019

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.