Overstappen van energieleverancier loont!
Leestijd: 5 minuten
Overstappen van energieleverancier. Dat is net zo makkelijk als de boodschappen doen, de auto wassen of het huis stofzuigen. En het gaat nog sneller ook. U bent binnen een kwartier klaar. Uw nieuwe energieleverancier regelt namelijk alles voor u!
Dan zullen de meeste mensen wel overstappen?
Het lijkt dus voor de hand liggend om te denken dat de meeste Nederlanders overstappen. Zeker als we bedenken dat dit we met een overstap jaarlijks zo’n 300 euro kunnen besparen. Maar niets is minder waar. Vorig jaar switchten ruim twee miljoen huishoudens van energieleverancier, slechts 13,3 procent van alle huishoudens. Een groot deel van de Nederlanders is zelfs nog nooit overgestapt naar een andere energieleverancier. Ze zijn simpelweg tevreden met hun huidige leverancier, maar ook angst voor ‘gedoe’ rond de overstap speelt mee.
Een overstap wordt volledig voor u geregeld
Angst voor overstappen is volledig overbodig. Overstappen is namelijk heel eenvoudig. Het is een kwestie van uw verbruik invoeren in onze energievergelijker, een voordelig energiecontractkiezen en uw gegevens invullen. Daarna regelt uw nieuwe energieleverancier de rest. U blijft gewoon aangesloten en houdt altijd gas en stroom. Overstappen is slechts een administratieve verandering. Uit onderzoek blijkt dat vorig jaar 96% van de overstappers tevreden was over de overstap.
Stap op het juiste moment over, binnen de switchtermijn
Eigenlijk is het alleen even opletten als het gaat om de overstapdatum. Als u te vroeg overstapt, moet u namelijk een opzegvergoeding betalen aan uw oude leverancier. Wat ‘te vroeg’ is, hangt af van de switchtermijn die uw nieuwe leverancier hanteert. Dit is een periode waarin de nieuwe leverancier wacht met het overnemen van de levering tot uw huidige contract is afgelopen. De leveranciers hebben onderling een register waarin zij kunnen zien bij welke leverancier u op dit moment zit en tot wanneer uw contract loopt.
Twee maanden voor de einddatum van uw contract is veilig
Elke energieleverancier mag zelf bepalen hoelang deze switchtermijn is. De kortste switchtermijn is op dit moment 75 dagen, de langste wel 180 dagen. Sommige leveranciers wachten dus tot wel 6 maanden op het aflopen van het huidige contract. Bij die leveranciers zou u zich dus al lang voor de einddatum van uw contract kunnen aanmelden. Dat is niet altijd zinvol, vooral niet als u kiest voor een contract met een vaste einddatum. Een voorbeeld: U heeft een contract dat over 5 maanden afloopt dan zou u al een aanmelding kunnen doen voor een leverancier die een switchtermijn van 6 maanden hanteert. De leverancier wacht dan op het aflopen van het huidige contact en neem u daarna over. Als u dan een contractkiest met een vaste einddatum is het mogelijk dat u korter dan een jaar gebruik kunt maken van de actietarieven, een veel kortere actie dus.
Check de einddatum van uw contract
Ons advies is dus om twee maanden voor de einddatum van uw contract een nieuwe leverancier uit te kiezen. U bent dan niet te vroeg, maar ook niet te laat. Het is verstandig om die einddatum van uw contract even op te zoeken als u van plan bent om over te stappen. Er zijn tegenwoordig namelijk verschillende soorten contracten. Naast contracten die exact een jaar duren, zijn er ook contracten met een vaste einddatum. Die kunnen iets korter of juist langer dan een jaar lopen. De daadwerkelijke einddatum van uw contract kunt u vinden in de papieren die u van uw leverancier heeft ontvangen of in uw online omgeving.
Wacht niet tot uw contract is afgelopen
Het is niet slim om te wachten met overstappen tot uw contract daadwerkelijk is afgelopen. De overstap neemt namelijk zo’n 6 tot 8 weken in beslag. Als u op Gaslicht.com een nieuw energiecontract afsluit, gaan eerst uw 14 kalenderdagen wettelijke bedenktijd in. In deze periode kunt u nog van de aanmelding afzien. Daarna gaat uw nieuwe energieleverancier uw huidige contract opzeggen, daarbij houden ze rekening met een opzegtermijn van 30 dagen. Stapt u pas over na de einddatum van uw contract? Dan betaalt u tijdelijk het variabele tarievenvoor onbepaalde tijd en die liggenflink hoger dan de actietarieven.
Zet de contractwekker zodat u er op tijd bij bent
Wilt u zeker weten dat u niet vergeet om op tijd over te stappen? Zet dan de contractwekker aan. U ontvangt dan net voordat uw contract afloopt een herinneringsmail van ons, zodat u op tijd de overstap in gang kunt zetten. Vergeet ook dan niet om nog even de einddatum van uw contract te controleren.
Hoe hoog zijn de boetes als u te vroeg overstapt?
Tot slot nog even voor de duidelijkheid: als u te vroeg overstapt naar een andere energieleverancier, betaalt u een opzegvergoeding. Die wordt meestal niet vergoed door uw nieuwe energieleverancier. Bovendien vervalt ook de eventuele welkomstbonus die u anders zou ontvangen. Toch kan overstappen in zo’n geval voordeliger zijn, bekijk dus goed of het voor u wel loont. Hieronder ziet u de hoogte van de opzegvergoedingen.
Hoe lang duurt het nog voordat uw contract afloopt? | Maximale opzegvergoeding?* |
korter dan 1,5 jaar | 50 euro |
1,5 - 2 jaar | 75 euro |
2 tot 2,5 jaar | 100 euro |
langer dan 2,5 jaar | 125 euro |
*Het gaat om een bedrag per product. Als u voor gas én elektriciteit een nieuwe leverancier krijgt, betaalt u dus het dubbele.
Let op: Op 1 juni 2023 veranderen de regels omtrent de opzegvergoeding. De opzegboete is dan gelijk aan het verlies dat uw leverancier maakt omdat u het contract niet uitzit.
Twijfelt u over de overstap?
Wenst u dat iemand even met u meekijkt om te controleren of u op het juiste moment de overstap in gang zet? Neem dan contact op met mij of één van mijn collega’s van de servicedesk via 0342-411350. Wij hebben zeer ruime openingstijden en u staat praktisch nooit in de wacht! Vriendelijke en deskundige medewerkers helpen u graag met het kiezen van het juiste overstapmoment