Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Slim besparen met een hybride warmtepomp

door Arnoud Timmerman 8 reacties Leestijd: 3 minuten

Met een warmtepomp verwarm je je huis op een duurzame manier en bespaar je ook nog eens stevig op je stookkosten. Maar velen hebben nog een cv-ketel in huis en vinden overstappen op een warmtepomp een te grote stap. De oplossing: een hybride warmtepomp. Deze werkt samen met de cv-ketel en is dus een mooie (eerste) stap richting verduurzaming. Maar levert deze dan ook geld op? Absoluut! Want een hybride warmtepomp bespaart tot wel 70% op je gasverbruik (bron: Remeha). En nog een pluspunt: je kunt er subsidie voor krijgen, dus de aanschafkosten dalen eveneens.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit natuurlijke bronnen, zoals de lucht, bodem of het grondwater, en geeft dat binnenshuis af. Een warmtepomp kan ook bij koude temperaturen warmte uit deze bronnen halen. Een hybride warmtepomp doet dit precies zo, maar werkt daarbij samen met een cv-ketel. De hybride warmtepomp verzorgt voor het overgrote deel de warmte in huis. De cv-ketel springt alleen bij als het écht koud is buiten en zorgt voor warm water in de keuken en badkamer. Waar een cv-ketel op gas werkt, werken (hybride) warmtepompen op stroom, wat de CO2-uitstoot drastisch verlaagt. Bovendien kunnen hybride warmtepompen op zowel bestaande, als op nieuwe cv-ketels worden aangesloten.

Kosten en subsidie hybride warmtepomp

Warmtepompen kosten duizenden euro’s en zijn dus een flinke investering. Een hybride warmtepomp is ook niet goedkoop (zo’n € 4.000), maar scheelt aanzienlijk in prijs in vergelijking met een volledige warmtepomp. En het mag dan eenmalig wat kosten, het is de investering dubbel en dwars waard als je weet dat je tot wel 25% op je energierekening bespaart. En dat iedere maand. Bovendien zijn hier vanuit de overheid subsidies voor beschikbaar. En dat zijn flinke bedragen. Voor een hybride warmtepomp met 5kWh vermogen kun je al € 1.500 tot €1.800 subsidie krijgen. Dat is zo’n 40% van de aankoopprijs (bron: Milieu Centraal). Zo wordt de aanschaf nog een stuk aantrekkelijker.

Remeha hybride warmtepomp?

Een sterk en gerenommeerd merk binnen de hybride warmtepompen is Remeha. De hybride warmtepompen van Remeha zijn geschikt om naast elk merk cv-ketel te plaatsen en zijn altijd toepasbaar. Remeha maakt bovendien gebruik van een OpenTherm regeling, waardoor de gekoppelde cv-ketel nooit meer warmte produceert dan nodig is. Hierdoor kan de warmtepomp optimaal presteren en betaal je geen onnodige kosten.

Wil je meer weten over de Remeha hybride warmtepomp of wil je deze aanschaffen? Check dan de aanbieding van onze betrouwbare partner op een volledig geïnstalleerde  warmtepomp+ cv ketel. Wil je hemcvtotaalrgb72dpia.png direct laten installeren? Ook dat regelt CVtotaal. CVtotaal staat bekend om zijn professionele aanpak en snelle levering.

naar-hybride-warmtepompen.png

Geschreven door Charlotte Jucewicz (Content marketeer) en Egbert Venema (E-commerce manager) van CVtotaal.nl

Slim besparen met een hybride warmtepomp (advertorial)
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 26 november 2021

Arnoud Timmerman
Arnoud Timmerman Marketing Manager

Arnoud is voor Gaslicht.com verantwoordelijk voor alle campagnes op radio, tv en in out-of-home. Daarnaast is Arnoud als tekstschrijver en beeldmaker actief betrokken bij websitecontent, nieuws, persberichten, onderzoeken en social media. Door middel van tekst, beeld en geluid zet hij zich dagelijks in om complexe zaken over de energiemarkt begrijpelijk te maken.

Reacties (8)

Geplaatst door: Teunis van Ewijk ()

Waarom doet u zo terughoudend als er een vraag komt over het elektra gebruik? Het moet toch mogelijk zijn hiervoor een richtlijn te geven voor een standaard gezin met een gebruik van 3200 kw en 1350 m3 gas?

Opmerking van de redactie op 11-10-2021
Beste meneer Van Ewijk,

Het exacte verbruik van een warmtepomp is lastig om zo vast te stellen, dit is namelijk van meerdere factoren afhankelijk.
Zo is het onder andere belangrijk hoe de woning geïsoleerd is, wat de gewenste woningtemperatuur is, wat de buitentemperatuur is, of er gebruik gemaakt wordt van vloerverwarming, radiatoren of convectoren, hoe vaak er een grotere warmtevraag is waardoor de CV-ketel moet bijspringen en of er gebruik gemaakt wordt van zonnepanelen.
Het verbruik van een warmtepomp kun je berekenen aan de hand van je gasverbruik en de SCOP. Remeha geeft voor de Elga Ace hybride warmtepomp (bron: https://tools.remeha.nl/veelgestelde-vragen/wat-is-het-rendement-van-een-warmtepomp/) een SCOP op van 4,5.
Één m³ gas staat gelijk aan ongeveer 10kW aan stroom.
Het verbruik kun je berekenen met de volgende formule:
(Aantal m³ gas op jaarbasis x 10) / SCOP van de warmtepomp (bron: https://www.cvtotaal.nl/uitverkoop/actie/warmtepompen/remeha-elga-ace-gaslicht-actie/) Wanneer je dus 1350 m³ gas gebruikt op jaarbasis voor verwarming gebruik je:
1.350(m³) x 10(kW) = 13.500(kW)
13.500/4,5(SCOP) = 3.000kW
Zoals eerder aangegeven is dit echter en schatting en is het werkelijke verbruik afhankelijk van meerdere factoren.
In deze berekening gaan we uit van een situatie waarin de warmtepomp het gehele jaar de verwarming van de woning kan opvangen.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Arend ()

Stop de warmte pomp ook bij lage buitentemperaturen of draait hij ook door als de cv-ketel bijspringt.

Opmerking van de redactie op 06-10-2021
Beste Arend,

Bedankt voor uw reactie. De CV-ketel zal meehelpen om te verwarmen als de warmte pomp dit niet aankan. De CV-ketel zal het dan gaan overnemen van de warmtepomp.

Mochten er verdere vragen zijn dan horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Niels ()

Zijn de subsidie voor een hybride warmtepomp nog aan te vragen?

Opmerking van de redactie op 06-10-2021
Beste Niels,

Bedankt voor uw reactie. Het is inderdaad nog mogelijk om hier subsidie voor te krijgen. Lees hier meer over via de volgende link: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiesubsidies-en-leningen/subsidie-warmtepomp/
Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Henk ()

Wij hebben een techneco warmtepomp. Laat u niet verleiden want de warmtepomp gebruikt 6500 kWh. Beloofd is 3800 kWh. Een wezenlijk verschil dus. Het wordt ook niet warm in de winter. Goed waardeloos. Wij hebben zonnepanelen totaal 7360 kWh. Dit is te weinig Investering 17000 euro. Bedenk u aub.

Geplaatst door: Leo de Jong ()

Helaas Is bovenstaand verhaal niet geschreven door iemand met een technische achtergrond.
Een besparing van 25% meet je over een jaar, dus gemiddeld 25% per maand.
-Vermogens druk je uit in kW en niet in kWh (kWh staat voor energie=vermogen x tijdsduur)

Geplaatst door: R Hayes ()

Interessant artikel. Ons huis is aangesloten op een warmtenet. Is het mogelijk dat we het warmtenet loskoppelen en gaan voor een hybride warmtepomp?

Opmerking van de redactie op 01-10-2021
Beste meneer Hayes,

Bedankt voor uw reactie. Het is mogelijk om via een warmtepomp te gaan verwarmen zodat u geen gas meer nodig heeft. Ook zou u dan op stroom moeten koken. U zou dan van het gas afkunnen.

Mochten er verdere vragen zijn dan horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: H.C.M. Waal ()

HOEVEEL VERBRUIK ELECTRA OP JAAR BASIS (WONIG IS 425 KUB.METER) INHOUD .

Opmerking van de redactie op 01-10-2021
Beste meneer Waal,

Bedankt voor uw reactie. Het is lastig om te zeggen hoeveel stroom er verbruik wordt op basis van de grote van de woning. Het speelt ook mee welke aparatuur er aanwezig is en hoeveel personenen er wonen.

Het beste is om op uw jaarafrekening te kijken hoeveel stroom er verbruikt is op jaarbasis. Dit verbruik kunt u invullen in de vergelijker.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Rob flipse ()

Hoe zit het met het verbruik aan elektriciteit?

Opmerking van de redactie op 01-10-2021
Beste meneer Flipse,

Bedankt voor uw reactie. Wat bedoelt u precies met het verbruik van elektriciteit? Neem gerust contact met ons op dan helpen wij u graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.