ACM: stroomprijzen veel te schimmig
Leestijd: 2 minutenEnergiebedrijven zijn volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) veel te onduidelijk over de stroomprijzen. Hiermee bemoeilijken ze de concurrentie en blijven consumenten onwetend bij dure energiebedrijven zitten. Dit stelt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in antwoord op vragen van Het Financieele Dagblad.
Volgens de toezichthouder zijn de onduidelijkheden dé reden dat niet veel Nederlanders overstappen van energieleverancier. Wie wil weten wat hij bij een bedrijf kwijt is aan stroom, komt daar amper achter.
Transparante tarieven
Het moet wezenlijk anders dan nu het geval is’, aldus de organisatie over de energiebedrijven.'Consumenten moeten het aanbod van hun energieleverancier eenvoudig kunnen lezen en begrijpen. Dat is nu nog steeds niet het geval.’ De waakhond zegt nu in gesprek te zijn met energiebedrijven en dat er binnenkort nieuwe regels en afspraken volgen. Die moeten voor de consument transparantere tarieven opleveren.
Vergelijkingssites als Gaslicht.com spelen al jarenlang een belangrijke rol in het overstapproces en het inzichtelijk maken van de energiemarkt. ACM is dan ook in gesprek met de belangrijkste energievergelijkers om ervoor te zorgen dat de informatievoorziening zo eenduidig en helder mogelijk wordt.
Energievergelijker
Consumenten die willen weten wat ze bij een energieleverancier kwijt zijn aan gas en stroom, kunnen daarvoor uitstekend terecht op Gaslicht.com. In de vergelijking worden van alle leveranciers alle kosten meegenomen, niet alleen de tarieven per kWh stroom of per kubieke meter gas, maar ook het vastrecht en de netwerkkosten.
Het Financieele Dagblad schrijft ook dat partijen die consumenten juist zouden moeten helpen, zoals collectieve inkopers Eigen Huis, de Consumentenbond en Sloopdecrisis, op kritiek kunnen rekenen van de ACM. Deze collectieven houden energieveilingen waarbij ze voor een groep consumenten in één keer een goedkoop energietarief bedingen. 'Maar deze prijzen zijn vaak juist hoger dan de prijzen via online vergelijkingssites', stelt de krant.
Ben Woldring, van Gaslicht.com en Energiewereld.nl, onderschrijft dit. 'Regelmatig vergelijken wij energieveilingen met het aanbod op onze vergelijkingssites. Van de meest recente vier veilingen kon geen één 1-jarig aanbod tippen aan het voordeligste aanbod via Gaslicht.com.'
Onderzoek
De ACM is een onderzoek gestart naar aanleiding van deze veilingen. Organiserende partijen zouden ondergrenzen stellen aan de hoogte van de geboden tarieven, om het zo voor meer partijen aantrekkelijk te maken om mee te bieden.
Jeanet Woldring is ruim 24 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom en energie voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Opinie: Energiebelasting 2026 – Schijnverlichting in een scheef systeem
29 april 2025 De Voorjaarsnota 2025 presenteert een ogenschijnlijke meevaller: 200 miljoen euro lastenverlichting....
-
ACM: energierekening stijgt, bespaar door over te stappen
11 april 2025 De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht dat de energierekening de komende jaren flink gaat st...
-
Rondetafelgesprek Tweede Kamer: Hoe blijft energie betaalbaar?
11 april 2025 Hoe houden we energie betaalbaar voor huishoudens? Daarover werd de Tweede Kamer op 9 april geadvise...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...