De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Advies voor onterechte afschrijving voorschot


"Wat te doen wanneer mijn oude leverancier nog een aantal maanden voorschotten van mijn rekening afschrijft?"
Door 'overstappers' en uit eigen ervaring wordt deze vraag -helaas- soms gesteld.

Er zijn namelijk mensen die bij het switchen (overstappen) naar een nieuwe energieleverancier  te maken krijgen met dubbele afschrijvingen van voorschotten. Te oordelen naar het aantal klachten over facturering dat bij de toezichthouder (DTe) binnenkomt, zijn dat er gelukkig niet veel. Het hoort kennelijk nog bij de kinderziekten van het vrijmaken van de markt. En het is gelukkig niet onoverkomelijk!

Wat moet u doen als u het slachtoffer bent en uw oude energieleverancier nog een aantal maanden voorschotten van uw rekening afschrijft? Uiteraard reageert u eerst via telefoon of e-mail. Maar wat als u 'nul op request' krijgt? De Consumentenbond geeft onderstaand advies:

De eerste stap is om schriftelijk de leverancier een termijn te stellen (over het algemeen 14 dagen na dagtekening van de brief) waarbinnen de leverancier uw geld op uw rekening terugstort. Indien de leverancier uw verzoek niet honoreert, dan kunt u de leverancier schriftelijk aangeven dat u vanaf die datum wettelijke rente berekent over het openstaande bedrag en verzoekt u de leverancier alsnog het bedrag inclusief de rente binnen 14 dagen na dagtekening van uw brief over te maken. De hoogte van de wettelijke rente is 4%. Wanneer de leverancier ook hierop geen reactie geeft, staat de mogelijkheid open om de klacht schriftelijk voor te leggen aan de geschillencommissie Openbare Nutsbedrijven.

Uiteraard moet u wel rekening gehouden hebben met de opzegtermijn van uw oude contract. Sinds 14 juli 2004 is de opzegtermijn -wettelijk bepaald-  maximaal 30 dagen voor alle huishoudens en voor de kleine zakelijke afnemers. Dit geldt zowel voor contracten voor onbepaalde tijd als voor contracten voor één, twee of drie jaar. Vòòr die datum kon de opzegtermijn voor groene stroom wel langer zijn.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: vrijdag 24 september 2004
Geactualiseerd: maandag 31 januari 2005

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie