Advies voor onterechte afschrijving voorschot
Leestijd: 2 minuten
"Wat te doen wanneer mijn oude leverancier nog een aantal maanden voorschotten van mijn rekening afschrijft?" Door 'overstappers' en uit eigen ervaring wordt deze vraag -helaas- soms gesteld.
Er zijn namelijk mensen die bij het switchen (overstappen) naar een nieuwe energieleverancier te maken krijgen met dubbele afschrijvingen van voorschotten. Te oordelen naar het aantal klachten over facturering dat bij de toezichthouder (DTe) binnenkomt, zijn dat er gelukkig niet veel. Het hoort kennelijk nog bij de kinderziekten van het vrijmaken van de markt. En het is gelukkig niet onoverkomelijk!
Wat moet u doen als u het slachtoffer bent en uw oude energieleverancier nog een aantal maanden voorschotten van uw rekening afschrijft? Uiteraard reageert u eerst via telefoon of e-mail. Maar wat als u 'nul op request' krijgt? De Consumentenbond geeft onderstaand advies:
De eerste stap is om schriftelijk de leverancier een termijn te stellen (over het algemeen 14 dagen na dagtekening van de brief) waarbinnen de leverancier uw geld op uw rekening terugstort. Indien de leverancier uw verzoek niet honoreert, dan kunt u de leverancier schriftelijk aangeven dat u vanaf die datum wettelijke rente berekent over het openstaande bedrag en verzoekt u de leverancier alsnog het bedrag inclusief de rente binnen 14 dagen na dagtekening van uw brief over te maken. De hoogte van de wettelijke rente is 4%. Wanneer de leverancier ook hierop geen reactie geeft, staat de mogelijkheid open om de klacht schriftelijk voor te leggen aan de geschillencommissie Openbare Nutsbedrijven.
Uiteraard moet u wel rekening gehouden hebben met de opzegtermijn van uw oude contract. Sinds 14 juli 2004 is de opzegtermijn -wettelijk bepaald- maximaal 30 dagen voor alle huishoudens en voor de kleine zakelijke afnemers. Dit geldt zowel voor contracten voor onbepaalde tijd als voor contracten voor één, twee of drie jaar. Vòòr die datum kon de opzegtermijn voor groene stroom wel langer zijn.
Laatste nieuws
-
Opinie: Energiebelasting 2026 – Schijnverlichting in een scheef systeem
29 april 2025 De Voorjaarsnota 2025 presenteert een ogenschijnlijke meevaller: 200 miljoen euro lastenverlichting....
-
ACM: energierekening stijgt, bespaar door over te stappen
11 april 2025 De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht dat de energierekening de komende jaren flink gaat st...
-
Rondetafelgesprek Tweede Kamer: Hoe blijft energie betaalbaar?
11 april 2025 Hoe houden we energie betaalbaar voor huishoudens? Daarover werd de Tweede Kamer op 9 april geadvise...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...