Amsterdam wordt actief in vrije stroommarkt
Leestijd: 2 minutenHet Afval Energie Bedrijf van de gemeente Amsterdam gaat stroom verkopen op de vrije markt. Het afvalbedrijf heeft zijn leveringscontract met energiebedrijf Nuon per 1 januari beëindigd. De huidige productie bedraagt 500 miljoen kWh, genoeg voor zo’n 150.000 huishoudens.
“Een unieke stap, die de Amsterdamse burgers geld gaat opleveren”, zo noemt de Amsterdamse wethouder Hester Maij de stap van het Afval Energie Bedrijf. “De afvalverwerkingstarieven gaan omlaag”, zo zegt zij in het Financieele Dagblad vandaag.
De energie die het bedrijf produceert, komt vrij bij de verbranding van afval. Bovendien heeft het college van Burgemeester en Wethouders vorige week besloten om een tweede afvalverbrandingsinstallatie te bouwen in het westelijk havengebied. Die installatie zal nog eens 470 miljoen kilowattuur elektriciteit gaan produceren.
Volgens Maij wordt de nieuwe ‘afvalenergiecentrale’ de geavanceerdste in de wereld. Hij gaat 338 miljoen euro kosten en moet in 2006 klaar zijn. De twee afvalcentrales zijn samen goed voor 1% van de Nederlandse stroomproductie. Op dit moment levert het Afval Energie Bedrijf, de voormalige Gemeentelijke Dienst Afvalverwerking (GDA), zijn elektriciteit aan Nuon. Daarvoor ontvangt het 3,25 eurocent per kilowattuur, in totaal zo'n 16 miljoen. Volgens directeur Daan van der Linde levert de stap naar de vrije markt de stad in 2004 1,5 miljoen euro op.
Hij verwacht dat de diensten volgend jaar samen 1 miljoen euro besparen door bij het Afval Energie Bedrijf stroom te kopen. Het afvalbedrijf zou zelf 500.000 euro aan extra inkomsten binnenhalen.
Directeur Gerrit Buist zegt dat de stap van het Afval Energie Bedrijf aantoont dat bedrijven die stroom kunnen produceren geen energiedistributeur meer nodig hebben. “Dankzij de liberalisering kan iedereen nu zelf de stroommarkt op. Maar dat besef leeft nog onvoldoende”, aldus Buist in het FD. Van der Linde ziet grote mogelijkheden voor de afvalverwerkingsindustrie op de elektriciteitsmarkt.
(Bron: Het Financieele Dagblad)
Ik ben Marlies, van begin 2017 tot november 2022 was ik werkzaam op de servicedesk van Gaslicht.com.
Laatste nieuws
-
Opinie: Energiebelasting 2026 – Schijnverlichting in een scheef systeem
29 april 2025 De Voorjaarsnota 2025 presenteert een ogenschijnlijke meevaller: 200 miljoen euro lastenverlichting....
-
ACM: energierekening stijgt, bespaar door over te stappen
11 april 2025 De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht dat de energierekening de komende jaren flink gaat st...
-
Rondetafelgesprek Tweede Kamer: Hoe blijft energie betaalbaar?
11 april 2025 Hoe houden we energie betaalbaar voor huishoudens? Daarover werd de Tweede Kamer op 9 april geadvise...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...