Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Amsterdam wordt actief in vrije stroommarkt

door Marlies Hazenberg Leestijd: 2 minuten

Het Afval Energie Bedrijf van de gemeente Amsterdam gaat stroom verkopen op de vrije markt. Het afvalbedrijf heeft zijn leveringscontract met energiebedrijf Nuon per 1 januari beëindigd. De huidige productie bedraagt 500 miljoen kWh, genoeg voor zo’n 150.000 huishoudens.

“Een unieke stap, die de Amsterdamse burgers geld gaat opleveren”, zo noemt de Amsterdamse wethouder Hester Maij de stap van het Afval Energie Bedrijf. “De afvalverwerkingstarieven gaan omlaag”, zo zegt zij in het Financieele Dagblad vandaag.

De energie die het bedrijf produceert, komt vrij bij de verbranding van afval. Bovendien heeft het college van Burgemeester en Wethouders vorige week besloten om een tweede afvalverbrandingsinstallatie te bouwen in het westelijk havengebied. Die installatie zal nog eens 470 miljoen kilowattuur elektriciteit gaan produceren.

Volgens Maij wordt de nieuwe ‘afvalenergiecentrale’ de geavanceerdste in de wereld. Hij gaat 338 miljoen euro kosten en moet in 2006 klaar zijn. De twee afvalcentrales zijn samen goed voor 1% van de Nederlandse stroomproductie. Op dit moment levert het Afval Energie Bedrijf, de voormalige Gemeentelijke Dienst Afvalverwerking (GDA), zijn elektriciteit aan Nuon. Daarvoor ontvangt het 3,25 eurocent per kilowattuur, in totaal zo'n 16 miljoen. Volgens directeur Daan van der Linde levert de stap naar de vrije markt de stad in 2004 1,5 miljoen euro op.

Hij verwacht dat de diensten volgend jaar samen 1 miljoen euro besparen door bij het Afval Energie Bedrijf stroom te kopen. Het afvalbedrijf zou zelf 500.000 euro aan extra inkomsten binnenhalen.

Directeur Gerrit Buist zegt dat de stap van het Afval Energie Bedrijf aantoont dat bedrijven die stroom kunnen produceren geen energiedistributeur meer nodig hebben. “Dankzij de liberalisering kan iedereen nu zelf de stroommarkt op. Maar dat besef leeft nog onvoldoende”, aldus Buist in het FD. Van der Linde ziet grote mogelijkheden voor de afvalverwerkingsindustrie op de elektriciteitsmarkt.

(Bron: Het Financieele Dagblad)

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 29 april 2021

Marlies Hazenberg
Marlies Hazenberg Coördinator Customer Care

Ik ben Marlies, van begin 2017 tot november 2022 was ik werkzaam op de servicedesk van Gaslicht.com. Mensen helpen en adviseren bij het overstappen vond ik erg leuk. Wat is er nou fijner dan mensen te helpen met besparen?

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.