Bedrijf aan huis: zakelijk of particulier energiecontract?
door Sanne Bins 3 reacties Leestijd: 3 minuten
Moet ik als ZZP'er een zakelijk energiecontract afsluiten? Kan ik energiekosten aftrekken van de zaak en btw terugkrijgen? Er bestaat veel onduidelijkheid over het kiezen van een energiecontract voor mensen die thuiswerken. In veel gevallen mag u zelf kiezen of u een particulier of zakelijk energiecontract wilt afsluiten. Maar wat is nu verstandiger om te doen?
Afhankelijk van verbruik
Wat voor u voordeliger is, is afhankelijk van uw verbruik. Doorgaans zijn particuliere energiecontracten gunstiger dan zakelijke contracten, vanwege kortingen en actietarieven. Echter, deze zijn vaak gelimiteerd tot een maximaal aantal kWh stroom en m³ gas. Indien u meer verbruikt dan is toegestaan bij een consumentencontract kan een zakelijk pakket voordeliger zijn.
Zakelijke energietarieven vaak niet goedkoper
Veel consumenten denken dat zakelijke energietarieven goedkoper zijn dan particuliere energietarieven. Dit is echter niet het geval. Zakelijke tarieven zijn vaak gelijk aan, of soms zelfs hoger. Want let op, zakelijke tarieven worden exclusief btw weergegeven. Als u zakelijke tarieven vergelijkt met particuliere tarieven, die inclusief btw worden getoond, lijkt het goedkoper. Pas dus op dat u geen appels met peren vergelijkt!
Aftrek van de btw van de energiekosten
Ook wordt vaak verteld dat u alle energiekosten zakelijk kunt opgeven. Dit klopt niet. Als u thuis werkt, en dit kunt aantonen, mag u een gedeelte van de energiekosten als zakelijk opgeven, bij zowel een zakelijk als een particulier contract. Overleg dit eerst met uw accountant. Als thuiswerkende ZZP'er heeft u dus recht op aftrek voor een deel van de btw over uw energiekosten. Voorwaarde is wel dat u deze energiekosten maakt om uw werk thuis te kunnen doen.
Minder gunstige voorwaarden
Daarnaast zijn de voorwaarden voor zakelijke afnemers minder gunstig. Consumenten worden vanuit de overheid veel beter beschermd. Zo is een boete bij een consumentencontract bij voortijdig beëindigen maximaal 125 euro per product. Bij zakelijke contracten kan deze boete oplopen tot honderden euro’s. Ook mag een zakelijk contract stilzwijgend worden verlengd en zijn energieleveranciers niet verplicht om 14 dagen bedenktijd te hanteren voor zakelijke energie. Er zijn wel steeds meer leveranciers die kleinzakelijke afnemers dezelfde voorwaarden geven als consumenten, maar dit is nog lang niet altijd het geval.
Advies
Energieleveranciers verwelkomen u graag als zakelijke klant. Maar let dus goed op of dit voor uw situatie wel noodzakelijk is gezien uw verbruik. Dit kunt u eenvoudig doen door zowel de zakelijke als de particuliere vergelijker te raadplegen. Vergeet niet nog de btw op te tellen bij de zakelijke tarieven om een goede vergelijking te kunnen maken. Komt u er niet uit? Onze servicedesk kijkt graag met u mee.
Meer weten over het verschil tussen energiecontracten consument en zakelijk?
Sanne is als Business Unit Manager verantwoordelijk voor onze website content, onderzoeken, persberichten en de samenwerking met de energieleveranciers. Samen met het team streeft Sanne naar het meest complete energieaanbod, de beste service en de hoogste klantwaardering. Sanne wordt vanwege haar expertise regelmatig gevraagd voor media-interviews en om mee te denken over energievraagstukken binnen Nederland.
Reacties (3)
Graag zou ik gezien bovenstaande reacties van gaslicht.com vernemen waarom ze doelbewust een advertentiecampagne met onwaarheden begi
Bedankt voor uw reactie, graag vernemen wij wat u precies bedoelt. U kunt uw reactie sturen naar info@gaslicht.com.
Mkb contracten mogen wettelijk niet stilzwijgend doorgetrokken worden dus dat is feitelijk onjuist. Wel klopt het verhaal van de boetes, negen van de tien mkb contracten vallen onder een boete regeling van 15 procent van de jaarkosten plus vastrecht maal het aantal nog uit te dienen jaren van het contract.
De Elektriciteitswet en de Gaswet maken geen onderscheid tussen huishoudelijke en zakelijk kleinverbruikers (=<3*80A, =< G25). Zij genieten dezelfde bescherming volgens BW 6:236 en 6:237. Zie art. 95m E-wet en verder.
Dus waarop baseert u de uitspraak dat er sprake is van minder gunstige voorwaarden?
Hoewel de wet over kleinverbruikers spreekt, maken leveranciers nog regelmatig onderscheid in de voorwaarden tussen particulieren en klein zakelijke afnemers. Zo wordt er niet altijd een bedenktijd gehanteerd, gelden er regelmatig hogere boetes bij voortijdig opzeggen en we krijgen nog altijd signalen dat zakelijke contracten stilzwijgend zouden worden verlengd. Het lijkt er op dat leveranciers de regelgeving anders toepassen voor hun klein zakelijke afnemers. Gelukkig zijn er steeds meer leveranciers die het wel gelijk hebben getrokken, maar dat is dus nog lang niet altijd het geval helaas.
Laatste nieuws
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van oktober 2024
1 oktober 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
Innova Energie lanceert nieuw energiecontract zonder terugleverkosten
30 september 2024 Innova Energie komt met een nieuw 3-jarig contract waarbij je geen terugleverkosten betaalt als je t...
-
Gasunie: mogelijk gastekort bij koude winters
30 september 2024 Gasunie meldt dat Nederland in de toekomst risico loopt op een gastekort in het geval van een koude ...
-
Prinsjesdag 2024: energiebelasting daalt licht, salderingsregeling stopt in 2027
17 september 2024 Prinsjesdag 2024: de energiebelasting op gas en stroom dalen beide licht, maar de salderingsregeling...
-
Wat vindt Gaslicht.com van de nieuwe Energiewet?
14 september 2024 Er werd op 10 september een deskundigenbijeenkomst over de Energiewet gehouden. Ben Woldring was aan...