Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Besparen in de wintermaanden: breng tochtstrips aan

door Jeanet Woldring 14 reacties Leestijd: 2 minuten

Met de wintermaanden voor de deur, is één van de grootste energiekostenposten toch wel de gasrekening. Er zijn kleine dingetjes die u kunt doen om de energierekening toch enigszins in de hand te houden.

In de zomer is het heerlijk als er een briesje door het huis waait – hoewel afgelopen zomer dat ook tegenviel. In de winter is het juist erg vervelend als er een ‘briesje’ door het huis waait. U kunt dit eenvoudig aanpassen door kieren en gaten op te sporen en te dichten.

Kieren afdichten
Kieren bij ramen en deuren kunt u eenvoudig afdichten met zogeheten tochtstrips. Bij de voordeur is de brievenbus vaak een boosdoener die de kou in huis laat. Een tochtwerende brievenbusklep houdt de tocht ook daar eenvoudig buiten. In de Energiebespaarshop op Gaslicht.com kunt u eenvoudig de benodigdheden bestellen. 

Ventileren
Let echter wel op het huis niet hermetisch af te sluiten: een ventilatierooster 24 uur per dag open laten staan is ook in de winter noodzakelijk voor frisse lucht in huis. Helemaal bij het drogen van de was, douchen of koken is dit belangrijk: als het te vochtig wordt in huis is dit niet alleen slecht voor de gezondheid, ook schimmels gedijen goed.

Hogere kosten zonder ventilatie
Het klinkt tegenstrijdig: ventileren is goed voor de stookkosten. Maar het is wel waar. Wanneer u alles in huis hermetisch afsluit, kan het vocht niet naar buiten. Vochtige lucht verwarmen en warm houden kost veel meer energie dan droge lucht. Dus niet alleen is het beter voor de gezondheid, ook de stookkosten blijven lager.

Geen ventilatierooster?
Het kan zo zijn dat u geen ventilatieroosters heeft in huis. Het is dan raadzaam om een klein raampje open te zetten. Een kwartier lang luchten (de ramen wijd open zetten) weegt echt niet op tegen de hele dag een raam op een kiertje zetten.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 26 september 2011

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (14)

Geplaatst door: Aatje ()

Correctie in de tekst,

In de 4e regel: moet zijn `voorzichtig` in plaats van `verzichtig`.
in de 7e regel: `bovenaan` in plaats van `bovenaar`.

Geplaatst door: Aatje ()

Voor mensen die durven: Ik kocht bij de supermarkt een rol huishoud-alumiumfolie van het goedkoopste merk. Kostte 1,15. Ik was geïnspireerd door het feit dat alu-folie te allen tijde zijn reflecterende vermogen houdt, ongeacht of de ondergrond waar het op zit warm of koud is. Ik heb dus in de woonkamer de muur van de buitengevel ermee behangen! Je moet het alleen heeeel voorzichtig behandelen, en zeer verzichtig tussen je vingers houden. Even aanvoelen, even oefenen, en dan lukt dat. Ik heb eerst banen op de benodigde lengte geknipt. Niet helemaal met lijm ingesmeerd, dat is niet nodig. Met zo`n rolletje plakband waar je overheen kunt schrijven, heb ik elke baan bovenaar gewoon tegen het behang geplakt. De rest liet ik gewoon naar beneden hangen. Zo een aantal banen naast elkaar, zoveel als je nodig hebt. De naden tussen de banen heb ik, ook heeeel voorzichtig, met datzelfde plakband in de lengte aan elkaar geplakt. Zo had ik uiteindelijk één groot reflecterend scherm tegen de muur aan zitten. Daarvoor hangt dan een hele dunne voile vitrage, dus het valt niet eens direkt op als je binnenkomt.Op die manier bespaar ik toch mooi heel wat warmtestraling, die anders op die plaatsen door de muur heen verloren gaat. Ik denk zo`n 35 procent.

Geplaatst door: Aatje ()

Besparing: Ik zag dat mijn vorige bericht niet geplaatst is. Daarom nog maar een keer kortweg: dure radiatorfolie is niet nodig.Bij sommig winkels in huishoudelijke artikelen kun je kampeermatjes kopen die aan één kant een reflecterende aluminiumfolie hebben. Ze zijn ongeveer 70 cm bij 1,90 m en kosten maar 2,95. Knip ze thuis doormidden en je hebt er twee. Gewoon tegen de muur achter je radiator plakken. Ze zijn iets kleiner dan je radiator, maar ze doen hun reflecterende werk net zo goed. En alle beetjes helpen.

Geplaatst door: Aatje ()

P.s.: je kunt er ook van die aluminiumschermen voor nemen die ze gebruiken om de voorruit van een auto mee af te dekken. Zelfde soort materiaal, ongeveer net zo duur. Heeft wel een beetje rare vorm maar dat kun je thuis in vorm knippen. Als je er twee nodig hebt, ben je nog steeds veel goedkoper uit dan wanneer je `officiële` radiatorfolie koopt. Ook dat is dus besparen.

Geplaatst door: Esmee ()

Voor kieren bij de ramen hoef je geen geld uit te gaan geven voor speciale tochtstrips. Ik heb gewoon een rolletje ondoorzichtig plakband gebruikt. Een beetje breed formaat. Zo een waar je anders overheen kunt schrijven; dat is van een zachte soort en het laat zich na een paar maanden weer makkelijk verwijderen. Gewoon in de lengte in de hoek van de naad plakken, even aandrukken. Ik was voor Eur 1,25 klaar.

Geplaatst door: Esmee ()

Vroeger droegen mannen lange onderbroeken als het kouder werd. Tegenwoordig bestaat er thermo-ondergoed in wit, zwart en misschien ook andere kleuren. En jawel: ook de lange onderbroeken voor mannen zitten daarbij. Gewoon dóen!
Persoonlijke vind ik, als vrouw, een legging een warmer gevoel geven dan een thermo-lange-onderbroek voor vrouwen en ze zijn ook zeker goedkoper! Ook leggings voor mannen dus? Niemand ziet het hoor. Wel een beetje lange thermo- of andere dikke sokken erbij aandoen, zodat je geen stukje blote been krijgt. (Want dan krijg je het weer kouder). En de cv kan misschien alweer een half graadje lager.

Geplaatst door: Esmee ()

[quote] Paula Engelbertink
12-10-2011 19:15:56 Quote
Als het goed is een raampje de hele dag een stukje open te zetten dan zou een kierende deur of kozijn ook voor de nodige ventilatie moeten zorgen. Maar die moeten nou juist weer dichtgestopt worden. Raar..... [/quote]

Dat ben ik met u eens. Het voordeel van het raampje is echter dat u het eventueel dicht kunt doen op momenten dat u dat wilt. Met een kierende deur of kozijn is dat waarschijnlijk niet het geval. Succes in elk geval.

Geplaatst door: Esmee ()

Maak zoveel mogelijk gebruik van de eigen lichaamswarmte, in plaats van warmte van buitenaf. Het is goedkoper, en vaak ook handiger; je kunt er namelijk ook nog mee naar buiten! Nog een tip dus,(voor mensen met kort haar): laat voor de winter je haar groeien, tot ongeveer schouderlengte.Gegarandeerd altijd een warmere nek! Geeft een behaaglijker gevoel. (Mensen die kaal zijn zullen helaas genoegen moeten nemen met een colletje of een hoog boord.)

Geplaatst door: Esmee ()

Je lichaam is je eerste warmtebron. Je kan er op rekenen: altijd 36 à 37 graden C. Gratis! Hou `em `s winters lekker op temperatuur: drink dan liever geen koude dranken want daar krijg je het gegarandeerd kouder van. Gewoon water moet je natuurlijk wel af en toe drinken, want dat is goed voor een mens, maar de rest kun je laten staan. Drink in plaats daarvan warme dranken. Niet zoveel koffie, maar b.v. rooibosthee (daar zit geen cafeïne in). Zet gewoon een thermoskan klaar. En iedere keer als je denkt dat je wel wat extra warmte kunt gebruiken, neem je een kopje of een slok. Je krijgt het er binnen een paar minuten gegarandeerd warmer van! P.s.: pas op met groene thee want daar zit veel meer cafeïne in dan in koffie en daar kunnen mensen hartkloppingen van krijgen of ze slapen daardoor niet meer.

Geplaatst door: Esmee ()

Correctie in de tekst: ....Maak voor de winter.....in plaats van: ....Maar voor de winter.

Geplaatst door: Esmee ()

[quote] Gerrit van Kralingen
15-10-2011 12:44:04 Quote
Al jaren worden dezelfde tips voor energiebesparing gegeven.
Deze pas ik al jaren toe, wanneer komen er eens originele nieuwe tips? [/quote]

Misschien niet origineel, maar wel heel effectief: Gewoon óók binnenshuis warmer aankleden als het kouder wordt. Niet alleen een extra trui, maar van top tot teen. En hoe kouder het wordt, des te meer laagjes kleding over elkaar aan doen. Mogen gerust 7 laagjes worden. Zorg er wel voor dat ze losjes over elkaar zitten, zodat er veel (door eigen lichaam) opgewarmde lucht tussen kan blijven hangen. Zorg voor extra lange mouwen, tot half over de handen, met aangesloten manchetten. En als je het je kunt veroorloven: draag gemakkelijke, met (kunst)bont gevoerde laarzen tot aan de knie. Met een beetje dikke (spek)zolen.(Geen last meer van optrekkende kou). Dit voor wat betreft kleding. Kijk ook nog even naar op wat voor bankstel je zit. Is de stof van skai of kunstleer? Maar voor de winter platte zitkussentjes met een stoffen bekleding eromheen. Lekker warm als je er op zit! Dit alles scheelt een hoop gepieker over wat er nu weer aan het huis geïsoleerd zou moeten worden. En ook een boel geld. Succes met het zoeken naar nieuwe ideeën voor energiebesparing.

Geplaatst door: Gerrit van Kralingen ()

Al jaren worden dezelfde tips voor energiebesparing gegeven.
Deze pas ik al jaren toe, wanneer komen er eens originele nieuwe tips?

Geplaatst door: Paula Engelbertink ()

Als het goed is een raampje de hele dag een stukje open te zetten dan zou een kierende deur of kozijn ook voor de nodige ventilatie moeten zorgen. Maar die moeten nou juist weer dichtgestopt worden. Raar.....

Geplaatst door: N. Muller ()

Wat fijn dat hier informatie over wordt gegeven! Zitten bruikbare tips bij waar ik zeker wat mee ga doen! Top!

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.