De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Digitale ontvangers duur in energieverbruik

door Jeanet Woldring 2 reacties

Digitale ontvangers gebruiken in de meest extreme gevallen net zo veel energie als wasmachines. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond in samenwerking met MilieuCentraal. 

Volgens de onderzoekers gebruiken een aantal decoders van Philips, Cisco en Thomson zodanig veel energie dat een wasmachine die vier keer in de week draait, evenveel kost. 

Er zijn zo'n 40 decoders onderzocht op stroomverbruik. Daarbij is niet alleen gekeken naar het verbruik als het apparaat in functie is als in waakstand (stand-by). In gebruik loopt het verschil uiteen van 5,7 tot 31,9 Watt, in stand-by van 0,4 tot 20,2 Watt. 

Volgens de Volkskrant is er nog niet veel regelgeving op dit vlak, omdat de Europese Commissie de ontwikkeling van de ontvangers vooralsnog voorrang wil verlenen, schrijft Telecompaper. Overigens is er wel een richtlijn van de EU waarin staat dat elektronische toestellen in waakstand niet meer dan 2 Watt mogen verbruiken. Aanbieders van digitale televisie mogen hier echter van afwijken.

Test-Aankoop, de Belgische consumentenbond, die vorig jaar een soortgelijk onderzoek deed, vindt eveneens dat decoders en modems teveel energie verbruiken. De bond eist niet alleen dat het energieverbruik verlaagd wordt, maar ook dat de consument vrij kan kiezen welke decoder hij gebruikt. Bij onze Zuiderburen bieden slechts 2 aanbieders (TV-Vlaanderen en TéléSAT) de consument de keuze tussen zelf een eigen decoder aan te kopen ofwel een toestel huren of kopen dat ze zelf aanbieden. Hoe zit dit in Nederland?

Bij UPC, KPN Interactieve TV en Tele2  krijg je de decoder in bruikleen, en kun je niet kiezen welk merk of type je in huis krijgt. Bij CanalDigitaal en KPN Digitenne kun je ervoor kiezen de decoder in bruikleen te nemen of om deze zelf te kopen. Bij Ziggo, Caiway, Delta en andere kabelaars kun je zelf kiezen welk merk en type je wilt aanschaffen, zolang deze goedgekeurd is door de kabelaanbieder.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: maandag 28 februari 2011
Geactualiseerd: vrijdag 5 juli 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (2)

Geplaatst door: Jason ()

Uit de test blijkt dat mijn decoder net zoveel verbruikt als een wasmachine.
Ben erg blij dat ik vorig jaar een wasmachine heb gekocht die weinig stroom gebruikt, dat scheelt dan dus ook weer voor die upc-decoder van mij, alhoewel ik die wel vaker gebruik dan 4x per week.

Geplaatst door: Robert ()

Vrije decoderkeuze is moeilijk omdat je zit met dat de firmware geschikt moet zijn om de updates van de provider te kunnen ontvangen die weer betrekking hebben op het gebruiksgemak van de decoder. CanalDigitaal heeft bijvoorbeeld (en dat staat niet in het artikel) min of meer een vrije decoderkeuze (ze hebben het liever niet) mits deze geschikt is voor de CanalDigitaal smartcard (mediaguard). Kanttekening is wel dat er dan geen ondersteuning is voor zenderlijst-updates en meerdaagse programmagids. Voor een hobbyist is dit geen probleem, maar voor een leek is het niet doenlijk om transponders en frequenties e.d. in te voeren om een gewijzigde zender weer te kunnen ontvangen. Dan moet het allemaal of 1 druk op de knop zijn of als het kan automatisch gaan.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie