Digitale ontvangers duur in energieverbruik
Leestijd: 2 minutenDigitale ontvangers gebruiken in de meest extreme gevallen net zo veel energie als wasmachines. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond in samenwerking met MilieuCentraal.
Volgens de onderzoekers gebruiken een aantal decoders van Philips, Cisco en Thomson zodanig veel energie dat een wasmachine die vier keer in de week draait, evenveel kost.
Er zijn zo'n 40 decoders onderzocht op stroomverbruik. Daarbij is niet alleen gekeken naar het verbruik als het apparaat in functie is als in waakstand (stand-by). In gebruik loopt het verschil uiteen van 5,7 tot 31,9 Watt, in stand-by van 0,4 tot 20,2 Watt.
Volgens de Volkskrant is er nog niet veel regelgeving op dit vlak, omdat de Europese Commissie de ontwikkeling van de ontvangers vooralsnog voorrang wil verlenen, schrijft Telecompaper. Overigens is er wel een richtlijn van de EU waarin staat dat elektronische toestellen in waakstand niet meer dan 2 Watt mogen verbruiken. Aanbieders van digitale televisie mogen hier echter van afwijken.
Test-Aankoop, de Belgische consumentenbond, die vorig jaar een soortgelijk onderzoek deed, vindt eveneens dat decoders en modems teveel energie verbruiken. De bond eist niet alleen dat het energieverbruik verlaagd wordt, maar ook dat de consument vrij kan kiezen welke decoder hij gebruikt. Bij onze Zuiderburen bieden slechts 2 aanbieders (TV-Vlaanderen en TéléSAT) de consument de keuze tussen zelf een eigen decoder aan te kopen ofwel een toestel huren of kopen dat ze zelf aanbieden. Hoe zit dit in Nederland?
Bij UPC, KPN Interactieve TV en Tele2 krijg je de decoder in bruikleen, en kun je niet kiezen welk merk of type je in huis krijgt. Bij CanalDigitaal en KPN Digitenne kun je ervoor kiezen de decoder in bruikleen te nemen of om deze zelf te kopen. Bij Ziggo, Caiway, Delta en andere kabelaars kun je zelf kiezen welk merk en type je wilt aanschaffen, zolang deze goedgekeurd is door de kabelaanbieder.
Jeanet Woldring is ruim 24 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom en energie voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Reacties (2)
Uit de test blijkt dat mijn decoder net zoveel verbruikt als een wasmachine.
Ben erg blij dat ik vorig jaar een wasmachine heb gekocht die weinig stroom gebruikt, dat scheelt dan dus ook weer voor die upc-decoder van mij, alhoewel ik die wel vaker gebruik dan 4x per week.
Vrije decoderkeuze is moeilijk omdat je zit met dat de firmware geschikt moet zijn om de updates van de provider te kunnen ontvangen die weer betrekking hebben op het gebruiksgemak van de decoder. CanalDigitaal heeft bijvoorbeeld (en dat staat niet in het artikel) min of meer een vrije decoderkeuze (ze hebben het liever niet) mits deze geschikt is voor de CanalDigitaal smartcard (mediaguard). Kanttekening is wel dat er dan geen ondersteuning is voor zenderlijst-updates en meerdaagse programmagids. Voor een hobbyist is dit geen probleem, maar voor een leek is het niet doenlijk om transponders en frequenties e.d. in te voeren om een gewijzigde zender weer te kunnen ontvangen. Dan moet het allemaal of 1 druk op de knop zijn of als het kan automatisch gaan.
Laatste nieuws
-
Opinie: Energiebelasting 2026 – Schijnverlichting in een scheef systeem
29 april 2025 De Voorjaarsnota 2025 presenteert een ogenschijnlijke meevaller: 200 miljoen euro lastenverlichting....
-
ACM: energierekening stijgt, bespaar door over te stappen
11 april 2025 De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht dat de energierekening de komende jaren flink gaat st...
-
Rondetafelgesprek Tweede Kamer: Hoe blijft energie betaalbaar?
11 april 2025 Hoe houden we energie betaalbaar voor huishoudens? Daarover werd de Tweede Kamer op 9 april geadvise...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...