De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Dubbeltarief niet altijd duurder dan enkeltarief

5 reacties

Dubbeltarief of enkeltarief: wat is voordeliger? U kunt hierbij doorgaans aanhouden dat u voordeliger uit bent met een dubbele meter wanneer meer dan de helft van uw verbruik in de daluren valt. Waarom dan de drukte om het dubbeltarief?

Nachtstroom duurder dan dagstroom?
Groot in het nieuws: mensen met een dubbele meter zijn duurder uit dan stroomgebruikers met een enkele meter. Oftewel, nachtstroom is duurder dan dagstroom. Helemaal correct is dit bericht niet: het is afhankelijk van de individuele situatie. 

Of u goedkoper uit bent met enkeltarief of dubbeltarief hangt af van de hoeveelheid stroom die u verbruikt en het tijdstip en de dag waarop. Ook is het afhankelijk van de tarieven van uw energieleverancier. Grofweg is het zo: als u 3500 kWh of meer per jaar verbuikt, en dit voor meer dan de helft doet in de nachtelijke uren en de weekenden, bent u voordeliger uit met dubbeltarief.  

Meer verschil in verbruik, minder verschil in tarief
Vanwaar dan de stelling dat het tegenwoordig duurder is om dubbeltarief te hebben? Dat komt omdat steeds meer van het verbruik in de piekuren valt. Laders, computers, routers en andere apparaten hebben ervoor gezorgd dat het verbruik van stroom is toegenomen in de piekuren. Daarnaast is het verschil tussen de dag- en nachttarieven kleiner geworden: 1 cent per kWh ten opzichte van 4 cent in vroegere tijden.

Het toegenomen verbruik in de piekuren hoeft echter niet meteen te betekenen dat het ‘dus onvoordelig is’ om een dubbele meter te hebben. Zolang het verbruik voor minimaal 50 procent in de daluren valt, blijft het hebben van een dubbele meter voordeliger in de meeste gevallen.

Vergelijken
Wilt u weten of u voordeliger uit bent met een dubbele of een enkele meter? Dan kunt u op Gaslicht.com en Energiewereld.nl twee vergelijkingen maken, één met dubbele meterstanden, één met een enkele meter. U kunt dan zien wat het verschil is op jaarbasis.

Wij hebben voor u alvast hetzelfde gedaan met de Top 5. Links is er sprake van een enkele meter, bij de Top 5 rechts een dubbele meter. U kunt zien dat het hebben van enkel- of dubbeltarief op jaarbasis nauwelijks iets kost – of oplevert – onder de streep. Uiteraard zal het voordeel groter worden naarmate u meer stroom in de daluren verbruikt.Jaarrekening
Op uw jaarrekening kunt u zien of u enkel- of dubbeltarief heeft en hoeveel u verbruikt in de piek- en daluren. Bij een enkeltarief betaalt u altijd één tarief, ongeacht de dag of het tijdstip van verbruik. Bij een dubbeltarief betaalt u in het weekend en 's avonds na 11 uur en 's morgens 7 uur een lager tarief. In sommige regio's begint dit daltarief al eerder, namelijk om 9 uur.

Van dubbel naar enkel tarief?
Wilt u graag van dubbel- naar enkel tarief gezet worden? Hiervoor dient u contact op te nemen met uw energieleverancier, deze kan dit voor u regelen. Benieuwd of uw dubbele meter u voordeel oplevert? Dan kunt u een vergelijking maken met de Energievergelijker.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 25 januari 2012

Reacties (5)

Geplaatst door: sijbrand ()

Let op als je een dubbele meter hebt, maar je wilt enkel tarief betalen omdat het grootste deel van je verbruik overdag is: BudgetEnergie weigert om het enkeltarief te rekenen bij klanten met een dubbele meter! (Bijna) alle leveranciers doen dit gewoon wel.

Geplaatst door: fam. p. van der jagt ()

ter toelichting nog: met negatief saldo bedoel ik dat ik meer teruglever dan ik afneem van de Nuon

Geplaatst door: Peter van der Jagt ()

Ik heb zonnepanelen en een tweerichtings energiemeter van de Nuon en daarnaast heb ik dubbeltarief ingesteld staan. Op de zonnepanelen zelf zit een BPM. Nu vraag ik me af of ik die dubbeltarief instelling moet handhaven. Wat gebeurt er namelijk: overdag wek ik zonne-energie op en mijn dagsaldo is negatief. Maar mijn nachtsaldo is altijd positief.

De vraag is nu: krijg ik voor het negatieve dagsaldo dat lage teruglevertarief en moet ik dan voor het positieve nachtsaldo het volle nachttarief betalen

of

strepen ze eerst het negatieve dagsaldo weg tegen het positieve nachtsaldo en betaal ik alleen over de rest het volle nachttarief? (de zonnepanelen kunnen net niet onze volledige stroombehoefte dekken, al scheelt het niet veel: we hebben 3600Wp onder 45 graden staan, op het zuidwesten)

Geplaatst door: H.Blok ()

Ik heb ook een dubbele meter , en ik gebruik meet nacht dan dag stroom , volgens mij is het een centen kwestie dat dubbel goedkoper is dan enkel.
Alleen ben ik niet erg te spreken over het feit dat mijn energie maatschappij mij niet heeft ingeligt dat het prijsverschil mimiem is , daardoor krijg je weer een beetje een vieze smaak in de mond. ik ben bij E-on en ge binnen kort weer over naar energiedirect via het consumenten collectief van de konsumenten bond. zij ( energie -direct ) heeft voor mij uitgerekent of ik ook voordelig uit ben, volgenshun scheelde het voor mij 1 euro.

Geplaatst door: Joop Brand ()

Ik heb met belangstelling uw artikel gelezen. Ik heb een dubbeltarief meter van Oxxio en heb een verbruik 50% om 50%.

De meterkosten enkel of dubbel verschillen niet en de energie in de daluren is goedkoper als in de piekuren. Volgens mij moet ik dus altijd goedkoper uit zijn of is het zo dat de kosten van de netbeheerder wel verschillend zijn?

Ik hoor graag van u.

Groeten,

Joop Brand

Opmerking van de redactie op 27-01-2012
Correct, met uw verbruik bent u goedkoper uit met een dubbele meter. De kosten van de netbeheerder verschillen niet voor wat betreft enkel- of dubbeltarief.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie