Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Duurzame stroom hoeft geen dure stroom te zijn

door Jeanet Woldring 1 reactie Leestijd: 2 minuten

Goed nieuws voor milieubewuste mensen! Bij sommige leveranciers ben je voor groene stroom goedkoper uit dan voor grijze stroom bij hun concurrenten. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Ook kiezen voor de beste kwaliteit én de laagste prijs? Maar hoe weet ik of groene stroom ook echt duurzaam is? Lees hoe u duurzame stroom kunt vergelijken en zorgeloos kunt overstappen via onze Energievergelijker.

Wat zegt Consuwijzer?

Voor stroomproducenten is het duurder om groene stroom te maken. Hoe kan het dat groene stroom in sommige gevallen dan toch goedkoper is? Dat komt omdat de overheid subsidies geeft aan bedrijven die groene stroom maken. En doordat energieleveranciers hun prijzen laag houden om zoveel mogelijk klanten te krijgen. Dat zegt Consuwijzer, het adviesorgaan van de overheid. Bovendien is groene stroom die uit het buitenland geïmporteerd wordt, vooral van goedkope waterkrachtcentrales in Scandinavië.

Stroometiket

De meeste leveranciers verkopen verschillende soorten stroom: grijs, groen of een 'beetje groen'. Het verschil zit in de herkomst van de stroom. De stroom is uit duurzame of niet-duurzame bronnen afkomstig en komt uit Nederland of uit het buitenland. 

Maar hoe weet je nou of stroom uit duurzame of niet-duurzame bronnen afkomstig is? Ieder jaar moet uw energieleverancier u vertellen hoe de elektriciteit is gemaakt die u gekregen hebt. Dit doet hij met een 'stroometiket' die hij meestuurt met de jaarafrekening. Hierop staat hoeveel procent van de elektriciteit opgewekt is uit kolen, aardgas, kernenergie en hernieuwbare bronnen, zoals zon, wind en biomassa, en welk percentage onbekend is. Het stroometiket geeft dus aan of de aangeboden groene stroom ook echt op een duurzame manier is opgewekt. De Autoriteit Consument & Markt houdt toezicht op de naleving van de regels voor stroometikettering.

U kunt energieleveranciers ook vergelijken op hun stroometiket. U vindt het stroometiket op Gaslicht.com en Energiewereld.nl bij de pakketdetails. Zowel op product- als op bedrijfsniveau.

Prijs en duurzaamheid

Sommige leveranciers vragen voor groene stroom op jaarbasis een paar tientjes meer dan voor grijze stroom, anderen maken geen verschil tussen grijs en groen. Of hanteren maar een klein prijsverschil. De Consumentenbond deed onlangs onderzoek naar de duurzaamheid. Gekeken werd naar de geproduceerde of ingekochte stroom, de verkoop van stroom aan eindgebruikers en naar het investeringsbeleid. 

Ook overstappen op een duurzame én voordelige leverancier? Raadpleeg de Energievergelijker en filter op groene stroom.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 29 april 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: John ()

Groene oplichting.
De regering maakt de stroom belachelijk duur door opgelegde belastingen die dan gebruikt worden om OERLELIJKE windmolentjes neer te zetten.

Ieder weldenkend mens kan nagaan dat weersafhankelijke energie systemen (zon en wind) NOOIT betrouwbaar kunnen zijn. De bron is namelijk NOOIT 24 uur per dag, 7 dagen per week betrouwbaar aanwezig om energie te leveren wanneer dat nodig is.

Er is dus ALTIJD een 100 % backup nodig in de vorm van betrouwbare gas, kolen of kernenergie.

De zon is gemiddeld 12 uur per dag te zien en indien het bewolkt is is de opbrengst nog minder. Over 's nachts zullen we het maar niet hebben.

Windmolens kunnen pas maximaal vermogen leveren indien het windkracht 7 is. Dat is bijna storm. Daarboven moeten zij uit omdat ze anders afbreken als lucifers.
En hoevaak zie de windkracht zeven 24/7 in Nederland? Bijna nooit.
En kom nu niet aan met de Eneco dooddoener: 'het waait toch altijd in Nederland?'.
Da's wel waar, maar het waait nooit HARD genoeg.
Ook niet op zee en ook niet op 150 meter hoogte.
De ervaring in Duitsland heeft geleerd dat de verhouding van geinstalleerd vermogen en werkelijke productie tussen de 10 en 20 % ligt.

Windmolens verzieken het landschap, zijn astronomisch duur, leveren onbetrouwbare energie en richten een onnoemelijke schade aan in o.a. China door gebruik van zeldzame aardmetalen. Over vogels maar niet te spreken.
Ze plegen een aanslag op de staal productie, miljoenen tonnen beton is er nodig en onder aan de streep kost het miljarden zonder enig voordeel voor mens en milieu.

Bronnen:http://www.groenerekenkamer.nl/windenergie/
http://climategate.nl/windenergie/

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.