Recordverlies voor E.ON
Leestijd: 2 minutenHet Duitse energieconcern E.ON heeft vorig jaar 7,7 miljard euro verlies geleden, het grootste verlies ooit. Het bedrijf schreef miljarden af op zijn kolen- en gascentrales. De lage energieprijzen zijn de boosdoener.
Het verlies was meer dan analisten hadden voorzien, zij rekenden op 6,4 miljard euro. De onderliggende winst, exclusief afschrijvingen, kwam uit op bijna 1,7 miljard euro. De omzet van E.ON bedroeg vorig jaar ruim 116 miljard euro. Het was het derde jaarverlies voor E.ON, nadat eerder in 2011 en 2014 rode cijfers werden geschreven. Voor 2016 rekent het concern op een onderliggende winst van 1,2 tot 1,6 miljard euro.
Hernieuwbare energie
Dat E.ON het zo moeilijk heeft, hangt samen met Duitslands sterke focus op hernieuwbare energie, schreef de Telegraaf eind vorig jaar. "Het concern werkt daarom ook aan het afstoten van zijn gas- en kolencentrales om zich meer op duurzaamheid en het eigen netwerk te kunnen richten. De activiteiten komen in een nieuw bedrijf dat Uniper gaat heten en dat volgend jaar een eigen beursnotering moet krijgen."
Kolen- en gasgestookte elektriciteitscentrales
E.ON heeft binnen de Benelux zes kolen- en gasgestookte elektriciteitscentrales. In Nederland heeft E.ON zowel kolengestookte als gasgestookte centrales.Op dit moment bouwt E.ON op de Maasvlakte een nieuwe, ultramoderne, kolengestookte elektriciteitscentrale. Deze centrale wordt gebouwd op hetzelfde terrein als de bestaande E.ON centrale. Naar eigen zeggen zal deze centraal opgewekte, deels fossiele energie ook in de toekomst nog een belangrijke rol spelen. De transitie naar een volledig duurzame energievoorziening wordt een stapsgewijs proces genoemd. Ook als in 2050 circa 80 procent van de Europese energie uit hernieuwbare bronnen komt, zoals wind, zon en biomassa, is er nog behoefte aan conventionele productie, stelt het energiebedrijf.
Jeanet Woldring is 25 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom en energie voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Vaste energietarieven sinds 2024 voordeliger dan dynamische contracten
3 juli 2025 Vast energiecontract in 2024 vaak voordeliger dan dynamisch, blijkt uit analyse Gaslicht.com. Lage t...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in juli 2025
1 juli 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van juli 2025
1 juli 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
ACM: Gasprijs iets hoger, recordhoeveelheid vloeibaar gas aangevoerd
23 juni 2025 De gasprijs op de groothandelsmarkt is afgelopen maand licht gestegen, terwijl Nederland een recordh...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in juni 2025
2 juni 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...