De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Recordverlies voor E.ON

door Jeanet Woldring

Het Duitse energieconcern E.ON heeft vorig jaar 7,7 miljard euro verlies geleden, het grootste verlies ooit. Het bedrijf schreef miljarden af op zijn kolen- en gascentrales. De lage energieprijzen zijn de boosdoener.

Het verlies was meer dan analisten hadden voorzien, zij rekenden op 6,4 miljard euro. De onderliggende winst, exclusief afschrijvingen, kwam uit op bijna 1,7 miljard euro. De omzet van E.ON bedroeg vorig jaar ruim 116 miljard euro. Het was het derde jaarverlies voor E.ON, nadat eerder in 2011 en 2014 rode cijfers werden geschreven. Voor 2016 rekent het concern op een onderliggende winst van 1,2 tot 1,6 miljard euro.

Hernieuwbare energie

Dat E.ON het zo moeilijk heeft, hangt samen met Duitslands sterke focus op hernieuwbare energie, schreef de Telegraaf eind vorig jaar. "Het concern werkt daarom ook aan het afstoten van zijn gas- en kolencentrales om zich meer op duurzaamheid en het eigen netwerk te kunnen richten. De activiteiten komen in een nieuw bedrijf dat Uniper gaat heten en dat volgend jaar een eigen beursnotering moet krijgen."

Kolen- en gasgestookte elektriciteitscentrales

E.ON heeft binnen de Benelux zes kolen- en gasgestookte elektriciteitscentrales. In Nederland heeft E.ON zowel kolengestookte als gasgestookte centrales.Op dit moment bouwt E.ON op de Maasvlakte een nieuwe, ultramoderne, kolengestookte elektriciteitscentrale. Deze centrale wordt gebouwd op hetzelfde terrein als de bestaande E.ON centrale. Naar eigen zeggen zal deze centraal opgewekte, deels fossiele energie ook in de toekomst nog een belangrijke rol spelen. De transitie naar een volledig duurzame energievoorziening wordt een stapsgewijs proces genoemd. Ook als in 2050 circa 80 procent van de Europese energie uit hernieuwbare bronnen komt, zoals wind, zon en biomassa, is er nog behoefte aan conventionele productie, stelt het energiebedrijf.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 9 maart 2016
Geactualiseerd: woensdag 1 juni 2016

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie