De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 20.00 uur
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Eerste Kamer stemt in met Belastingplan 2019

door Sanne de Jong - Bins Leestijd: 3 minuten

De Eerste Kamer heeft ook ingestemd met het Belastingplan 2019 en andere fiscale maatregelen voor volgend jaar. Dat betekent dat een aantal wijzigingen nu echt per 1 januari 2019 kunnen ingaan. Wat betekent dit voor de energierekening?

De Tweede Kamer heeft medio november al zijn fiat gegeven aan het Belastingplan 2019. Nu heeft ook de Eerste Kamer ingestemd met de belastingplannen van het kabinet. Dat betekent dat het wachten is op alle tabellen met de definitieve tarieven en cijfers voor 2019. Het Belastingplan 2019 kreeg naast de vier coalitiepartijen alleen steun van de SGP en de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF).

Vergroening

Al met al betekent de goedkeuring dat onder meer de plannen voor vergroening nu door kunnen gaan. Dat houdt in dat de belasting op vervuilende energie (aardgas) omhoog gaat en de belasting op schonere energie (elektriciteit) omlaag. Dit gaat in op 1 januari 2019. Door het hoger belasten van aardgas wil het kabinet alternatieve warmteopties aantrekkelijker maken. Denk hierbij aan elektrische waterpompen of duurzame aardwarmte.

Belangrijkste belastingwijzigingen energie

Het tarief voor energiebelasting voor gas gaat dus omhoog en voor elektriciteit gaat deze omlaag. Hier bovenop komt nog de verhoging Opslag Duurzame Energie (ODE). Daarnaast gaat het kabinet de belastingvermindering verlagen. Klik hier voor de exacte tarieven. Al met al komt de verhoging voor een gemiddeld huishouden uit op zo'n € 153. Tellen we daar de (geringe) stijging van de netbeheerkosten bij op, dan betaalt een gemiddeld huishouden met een verbruik van 3500 kWh en 1500 kuub gas volgend jaar zo'n € 160 meer aan belasting en netbeheerkosten.

energiebelasting2019.png

Stijging variabele tarieven 3 grootste energieleveranciers

Zoals eerder bericht gaat een driepersoonshuishouden bij Eneco in 2019 ook nog eens zo’n € 206 meer betalen voor de levering van energie. Bij Nuon is dat € 167 en bij Essent stijgen de variabele leveringstarieven ongeveer € 141. En daar komen de overheidsheffingen en netbeheerkosten van € 160 dus nog bovenop. 

3500 kWh/1500 m³ Variabele tarieven 1-7-2018 Variabele tarieven 1-1-2019
eneco.svg  € 2039  € 2405
nuon.svg  € 1915  € 2242
essent.svg  € 1898  € 2200

Energieprijzen vergelijken loont meer dan ooit

Helaas ontkomt u niet aan de overheidsheffingen en netbeheerkosten. Toch is een deel van de kostenstijgingen te voorkomen. Hoe? Allereerst door minder energie te verbruiken. Op de tweede plaats door energieprijzen te vergelijken. Naar verwachting zullen de energieprijzen bij alle energieleveranciers stijgen, maar er zijn grote onderlinge verschillen. Door slim te kiezen is een deel van de prijsstijgingen dus te voorkomen. Wij adviseren om een jaarcontract te kiezen met vaste tarieven zodat u precies weet waar u aan toe bent in 2019.

Naar de Energievergelijker

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 18 december 2018

Sanne de Jong - Bins
Sanne de Jong - Bins Business Unit Manager

Sanne is als Business Unit Manager verantwoordelijk voor onze website content, onderzoeken, persberichten en de samenwerking met de energieleveranciers. Samen met het team streeft Sanne naar het meest complete energieaanbod, de beste service en de hoogste klantwaardering. Sanne wordt vanwege haar expertise regelmatig gevraagd voor media-interviews en om mee te denken over energievraagstukken binnen Nederland.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie