Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Eneco stopt met deur-aan-deurverkoop energiecontracten

door Maartje Sebek Leestijd: 3 minuten

eneco-banier.PNGEneco stopt met de deur-aan-deurverkoop van energiecontracten. De energieleverancier vindt verkoopgesprekken aan de deur te opdringerig en te moeilijk controleerbaar. Ook zijn er nog altijd te veel misverstanden bij deze vorm van verkoop.

Voortschrijdend inzicht

Volgens Eneco is er geen directe aanleiding om te stoppen, maar sprake van voortschrijdend inzicht. "De verkoop kwam stil te liggen door corona. In de zomer waren we weer opgestart en met de tweede lockdown werd de verkoop weer gestopt. En we hebben nu dus besloten definitief te stoppen met de zestig verkopers die nog voor ons liepen.” 

Deurverkoop opdringerig 

Volgens Eneco past deur-aan-deurverkoop niet meer bij de normen en waarden van het bedrijf. “We zien klanten die deur-aan-deur verkoop toch als invasief, opdringerig ervaren”, vertelt topman Peters aan het AD. “Verkopers kunnen immers veel verdienen, maar dan wel door de bonussen die ze door veel te verkopen binnen kunnen slepen. De wil om te presteren werkt gesjoemel binnen de sector in de hand.” Eneco komt alleen nog bij mensen thuis als ze er om vragen, bijvoorbeeld om samen te kijken naar geschikte zonnepanelen.

gaslicht-deursticker.png

CIRE keurmerk: geen kwaliteitsverbetering

Het CIRE-keurmerk biedt geen kwaliteitsverbetering, er zijn nog veel uitwassen vertelt Peters. Met dit keurmerk zouden de malafide verkopers gefilterd moeten worden. Volgens Peters zijn er echter kwalijke voorbeelden die zich moeilijk uit laten bannen.

De stichting stelt dat het CIRE-keurmerk nog maar net bestaat, nog moet groeien en vooral transparantie over verkopers biedt. Daarnaast richt het keurmerk zich nu vooral op telefonische verkoop. “We willen voor de zomer uitbreiden naar deur-aan-deurverkoop”, zegt voorzitter Prisca Ancion. Maar daar wacht Eneco dus niet op.

Wat doen andere energieleveranciers?

Wat andere energieleveranciers doen is nog niet bekend, maar ongetwijfeld zullen veel mensen blij zijn dat deur-tot deurverkoop stopt. Peters: ,,Iedere leverancier moet zelf een afweging maken, maar persoonlijk denk ik dat verkoop door onaangekondigd aanbellen op de lange termijn onhoudbaar is.”

Nieuw systeem Bel-me-niet Register

Voor iedereen die telefonisch wordt lastiggevallen door opdringerige partijen, is het goed om te weten dat er een nieuw systeem komt voor het Bel-me-niet Register. De Eerste Kamer keurde dinsdag 9 februari een aanpassing van de Telecommunicatiewet goed, die de situatie omkeert. Terwijl je je nu kunt registreren als je níét meer door telefonische aanbieders wil worden benaderd, zul je je moeten inschrijven als je dat wél wil.

Gaslicht.com doet niet aan deurverkoop 

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: Gaslicht.com doet absoluut niet aan deurverkoop. Wij bieden uitsluitend onafhankelijke vergelijkingen aan via onze eigen website. Wilt u voorkomen dat er straks weer andere energieverkopers aan uw deur staan? Gebruik dan de Gaslicht.com deursticker. Deze is gratis en wordt kosteloos opgestuurd. 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 15 februari 2021

Maartje Sebek
Maartje Sebek Medewerker Marketing & Communicatie

Maartje was tot november 2021 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.