De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Energiebelasting bedrijven te laag

Overheden kiezen voor te lage energiebelastingen voor bedrijven.  Hierdoor verschillen de kosten van energieverbruik steeds meer en worden ondernemingen bovendien te weinig geprikkeld energiebesparende maatregelen te nemen. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) na onderzoek.  

Er wordt gekozen voor  lagere energiebelastingen voor bedrijven, omdat overheden bang zouden zijn dat aantrekkelijke bedrijven zich anders elders zouden vestigen.  Het verschil in energiebelasting tussen bedrijven en gezinnen, dat daardoor vergroot wordt, brengt extra kosten met zich mee. Het uitvoeren van het Kyoto-protocol pakt daardoor duurder uit dan tot nu toe gedacht.
 
In het Kyoto-protocol zijn afspraken gemaakt over de vermindering van uitstoot van broeikasgassen. Landen die het protocol ondertekenen hebben zich vastgelegd op een reductie ten opzichte van het niveau van 1990. Voor de EU-15 gaat het om een percentage van 8%, te bereiken tussen 2008 en 2012.

De energiebelastingen voor bedrijven zijn in het algemeen lager dan voor huishoudens. Dit komt bijvoorbeeld doordat de accijns op diesel lager is dan die op benzine, terwijl diesel veel belangrijker is voor bedrijven dan voor huishoudens. Ook zijn energieprijzen voor bedrijven soms lager dan voor huishoudens, zoals de verschillende gasprijzen voor groot- en kleinverbruikers. De onderzoekers verklaren dit door de concurrentie tussen overheden die allemaal aantrekkelijke bedrijven willen binnenhalen. Elke overheid kan door andere tarieven dan elders vast te stellen vervuilende bedrijven over de grens jagen ('not in my backyard') of juist naar het eigen land lokken ('omgekeerde dumping').

De relatief hoge energiebelasting voor huishoudens stimuleert gezinnen verder te gaan met energiebesparing dan bedrijven. Dat betekent dat huishoudens dure besparingsmogelijkheden uitvoeren, terwijl bedrijven goedkopere opties laten liggen. Dat is niet efficiënt, zo stelt het CPB. 

Het Kyoto-protocol zal het verschil in belastingdruk tussen huishoudens en bedrijven vergroten tenzij er aanvullende afspraken tussen nationale overheden gemaakt worden.

Klik hier voor het complete onderzoek (PDF-bestand)

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 18 oktober 2005

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie