Energiebelasting bedrijven te laag
Leestijd: 2 minutenOverheden kiezen voor te lage energiebelastingen voor bedrijven. Hierdoor verschillen de kosten van energieverbruik steeds meer en worden ondernemingen bovendien te weinig geprikkeld energiebesparende maatregelen te nemen. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) na onderzoek.
Er wordt gekozen voor lagere energiebelastingen voor bedrijven, omdat overheden bang zouden zijn dat aantrekkelijke bedrijven zich anders elders zouden vestigen. Het verschil in energiebelasting tussen bedrijven en gezinnen, dat daardoor vergroot wordt, brengt extra kosten met zich mee. Het uitvoeren van het Kyoto-protocol pakt daardoor duurder uit dan tot nu toe gedacht.
In het Kyoto-protocol zijn afspraken gemaakt over de vermindering van uitstoot van broeikasgassen. Landen die het protocol ondertekenen hebben zich vastgelegd op een reductie ten opzichte van het niveau van 1990. Voor de EU-15 gaat het om een percentage van 8%, te bereiken tussen 2008 en 2012.
De energiebelastingen voor bedrijven zijn in het algemeen lager dan voor huishoudens. Dit komt bijvoorbeeld doordat de accijns op diesel lager is dan die op benzine, terwijl diesel veel belangrijker is voor bedrijven dan voor huishoudens. Ook zijn energieprijzen voor bedrijven soms lager dan voor huishoudens, zoals de verschillende gasprijzen voor groot- en kleinverbruikers. De onderzoekers verklaren dit door de concurrentie tussen overheden die allemaal aantrekkelijke bedrijven willen binnenhalen. Elke overheid kan door andere tarieven dan elders vast te stellen vervuilende bedrijven over de grens jagen ('not in my backyard') of juist naar het eigen land lokken ('omgekeerde dumping').
De relatief hoge energiebelasting voor huishoudens stimuleert gezinnen verder te gaan met energiebesparing dan bedrijven. Dat betekent dat huishoudens dure besparingsmogelijkheden uitvoeren, terwijl bedrijven goedkopere opties laten liggen. Dat is niet efficiënt, zo stelt het CPB.
Het Kyoto-protocol zal het verschil in belastingdruk tussen huishoudens en bedrijven vergroten tenzij er aanvullende afspraken tussen nationale overheden gemaakt worden.
Laatste nieuws
-
Opinie: Energiebelasting 2026 – Schijnverlichting in een scheef systeem
29 april 2025 De Voorjaarsnota 2025 presenteert een ogenschijnlijke meevaller: 200 miljoen euro lastenverlichting....
-
ACM: energierekening stijgt, bespaar door over te stappen
11 april 2025 De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht dat de energierekening de komende jaren flink gaat st...
-
Rondetafelgesprek Tweede Kamer: Hoe blijft energie betaalbaar?
11 april 2025 Hoe houden we energie betaalbaar voor huishoudens? Daarover werd de Tweede Kamer op 9 april geadvise...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...