Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energienota Nuon stijgt volgend jaar

Leestijd: 2 minuten

Nuon verhoogt de leveringstarieven voor stroom met ongeveer 30% en de gastarieven met 10%. Het continutarief voor elektriciteit stijgt bij Nuon van 7,97 cent  naar 10,23 cent per kWh. Dat is 28% meer dan in de tweede helft van 2006.

Mensen met een dubbele meter die hun wasmachine overdag of 's avonds laten draaien gaan er nog verder op achteruit. Het hoge tarief van 7 tot 23 uur stijgt met 37% naar 12,85 cent per kWh. Het lage tarief gaat met 14% omhoog. Het vastrecht blijft gehandhaafd op €1,99 per maand.

Verder heeft Nuon ook nog hoog en laag zogenaamd avondactietarief. Het hoge tarief van 7 tot 21 uur is dan 13,57 cent per kWh; 39% meer dan de tweede helft van dit jaar. Het lage tarief  uren gaat met 18% omhoog naar 7,14 cent per kWh.

Het gastarief gaat omhoog van 37,98 cent naar 41,96 cent per kubieke meter, voor iemand met een verbruik beneden de 5000 kubieke meter per jaar. De regiotoeslag (voor Amsterdam), die daar bovenop komt, gaat omhoog van 0,4 cent naar 0,59 cent per kubieke meter. Ook hier blijft het vastrecht gelijk.

Voor een gemiddelde consument met een enkele meter komt de tariefsverhoging neer op een extra bedrag van 79 euro per jaar. Aan gas betaalt een gemiddelde consument (1800 kubieke meter, woonachtig in Amsterdam) op jaarbasis 75 euro meer dan dit jaar.

Dit zijn alleen de verhogingen van de leveringskosten; de mogelijke verhogingen in de tarieven voor het transport van stroom en gas, die door de DTE worden vastgesteld, zijn nog niet meegenomen.

Sinds juli 2004 is energie ruim 30 procent duurder geworden. De stijging blijft volgend jaar relatief beperkt omdat huishoudens de zogeheten MEP-kosten van 52 euro niet meer hoeven te betalen. Was dat wel het geval geweest dan zou de verhoging 170 euro hebben bedragen, evenveel als in 2005. Eind november is de MEP-bijdrage voor 2006 terugbetaald aan alle huishoudens. Daarmee wil de regering de gevolgen van de hogere energienota dit jaar verzachten.

Daarnaast lijken de huishoudens een meevaller te krijgen als gevolg van het zachte weer. En als de olieprijs de komende maanden niet meer stijgt, kan er medio volgend jaar sprake zijn van een tariefsdaling. Met hoeveel is volgens Nuon nu absoluut niet aan te geven. Dat zou de eerste daling zijn sinds 1999.

Bron: Energeia en De Gelderlander

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 1 december 2006

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.