Genomineerd voor 2020!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Energienota`s zullen duidelijker worden

Energiebedrijven zullen hun nota's duidelijker maken voor de consument. Dit is de toezichthouder op de energiemarkt (DTe) met de energiebedrijven overeengekomen. DTe heeft een richtlijn opgesteld met 16 criteria waaraan een eindafrekening minimaal moet voldoen.  De toezichthouder krijgt veel klachten over de rekeningen.

"Voor het welslagen van de liberlisering is het essentieel dat consumenten hun nota goed gaan begrijpen", aldus Gert Zijl, directeur van DTe. Energiebedrijven moeten volgens de criteria onder meer duidelijk aangeven op welke periode het verbruik van gas en elektriciteit betrekking heeft, zodat de klant precies weet over welke periode hij afgerekend wordt. Daarnaast moeten begrippen als levering, transport en belastingcomponenten worden verduidelijkt. Verder moet de wijze van berekening van het termijnbedrag worden gespecificeerd.

DTe vraagt de energiebedrijven om voor 1 januari 2005 de eindafrekeningen aan te passen aan de criteria. Begin 2005 zal DTe controleren of de eindafrekeningen van de energiebedrijven aan de criteria voldoen. De resultaten van deze controle zal DTe publiceren op haar website.

Gaslicht.com is bijzonder verheugd over het feit dat er een richtlijn is opgesteld. Wie de huidige facturen naast elkaar legt, ziet dat er van éénduidigheid bepaald geen sprake is! Met name de belastingcomponenten worden heel divers benoemd én berekend! Hierdoor is het voor vergelijkingssites ook heel lastig  om alle aanbiedingen transparant te maken en te vergelijken. We kunnen ons heel goed voorstellen dat consumenten het nòg lastiger vinden en door de groene bomen het energiebos niet meer zien!

Heel opmerkelijk is ook het feit dat de grootste energiebedrijven Essent en Nuon op hun website grote afwijkingen laten zien in de percentages waaruit de energietarieven zijn opgebouwd. Met name de opbouw van de gastarieven laat grote verschillen zien. Weliswaar beweren beide bedrijven dat het grootste deel van de gasprijs uit belastingen en netwerkkosten bestaat, maar de argeloze consument zal vraagtekens zetten bij het verschil van 10% tussen de leveringskosten. Nuon beweert dat 50% van de nota uit leveringskosten bestaat, terwijl Essent zegt dat dit gedeelte 40% is.  Waarschijnlijke verklaring: Essent rekent BTW bij energiebelasting, terwijl Nuon dat niet doet. Knoop daar als consument nog maar een touw aan vast!

                                                                   Opbouw gasprijs volgens  Essent en Nuon:

   
 40% Levering (paars)
 17% Netwerk (geel)
 43% BTW enenergiebelasting (blauw)
 *Voor alle duidelijkheid: inclusief DTW moet zijn BTW!    


Toegegeven moet worden dat de nieuwe nota van Essent een stuk overzichtelijker is geworden. Deze is namelijk samen met klanten ontwikkeld. Op de website kan men met de muis over een onderdeel van die jaarnota gaan, waarna er boven in het scherm duidelijke uitleg verschijnt.

Hopelijk hebben alle energiebedrijven hun jaarnota voor 1 januari 2005 aan de vastgestelde criteria aangepast! 

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie